Twee kranten pakken dit weekend uit met het stemgedrag van allochtonen in Antwerpen. Gazet van Antwerpen brengt een uitgebreid interview met vijf jonge allochtonen (22 tot 35 jaar oud, van Marokkaanse, Algerijnse en Turkse afkomst); Het Laatste Nieuws peilde naar het stemgedrag in Antwerpen, ook bij de allochtonen.
Wat bekend staat als het hoofddoekenverbod, in feite: een verbod op uiterlijke tekens van religieuze, politieke of andere aanhankelijkheid aan loketten, speelt nog altijd sterk. Hakima El Makhloufi: “Wanneer werd het verbod ook weer ingevoerd? Vorig jaar?” Nee, in 2007 (ingevoerd onder impuls van Patrick Janssens vrij snel nadat de SP.A-stemmen uit de allochtone gemeenschap verzilverd waren, nvdr.). El Makhloufi: “Zo lang al? Kijk, zo vers zit het dus nog in het geheugen.” Kan je een partij of een bestuur afrekenen op basis van één beslissing? Mourad Bekkour: “Het is de manier waarop: ‘Oké, de stemmen zijn binnen. Bedankt.’ En vanaf dan tellen we niet meer mee.” Farah Okka: “Dat gaf ons het gevoel dat we een kat in een zak hadden gekocht. Dat gevoel leeft nog steeds heel sterk onder de allochtonen.”
Maar er is meer. Bekkour: “Geen enkele allochtone schepen, behalve nu op het allerlaatste moment. Ook de manier waarop allochtonen worden benaderd, de toon. Alle rechtse maatregelen.” Adil El Arbi: “Ja, betuttelend, handje vasthouden. ‘Wij gaan je helpen om er te geraken.’ Maar dan niet te snel en niet te hoog. Dat is bij alle partijen zo.” Bekkour: “Dat komt omdat geen enkele allochtoon een politiek zwaargewicht is, behalve Meyrem Almaci (lijsttrekster van Groen, nvdr.) Niemand behoort echt tot de top van de partij.” Toch stemmen ze niet perse op een allochtoon. Okka: “Als de ideeën van die persoon aansluiten bij mijn visie en wat ik van goed bestuur verwacht, kan dat net zo goed een autochtoon zijn.” Yakup Yardimci: “Maar die moet dan wel af en toe bij onze verenigingen langskomen, luisteren naar waar wij mee bezig zijn en wat de problemen zijn.”
Hoe doet de N-VA het binnen de allochtone gemeenschappen? El Arbi: “Als afstraffing van de vorige ploeg zou de N-VA misschien wel interessant zijn. Maar in feite is dat een partij als een andere, en geloof ik niet dat ze het verschil gaat maken ten opzicht van CD&V, Open VLD en SP.A. De N-VA zit tenslotte ook al zes jaar in de coalitie. Die partij is al zes jaar aan de macht.” Yardimci: “Op economisch vlak heeft de N-VA wel plannen, maar verder hoor ik altijd zeggen dat het gaat om een lichtere versie van het Vlaams Belang. Zelfs de kleuren.” Stemmen allochtonen nog steeds SP.A? Yakup: “SP.A is nu niet meer zo links als vroeger.” El Arbi: “Alle partijen lijken vandaag zo sterk op elkaar. Er is een algemene tendens naar verrechtsing. Behalve dan bij Groen, waardoor die partij ook niet aan de macht is. “
El Arbi: “Voor het eerst sinds zeventig jaar krijgt Antwerpen misschien een burgemeester die geen socialist is. Dan is het spannend om te zien wat er gaat gebeuren. Als de N-VA aan de macht komt, komt het onbekende op ons af. Dat is nog nergens in Vlaanderen gebeurd. Toch wel. In Dessel, in de Kempen, is Vlaams parlementslid en één van de zwaargewichten van de N-VA Kris Van Dijck al twaalf jaar burgemeester. Maar hijzelf waarschuwt (in De Standaard, 13 september 2012): De N-VA is “nog niet de partij die we moeten zijn. Ik durf mijn hand niet in het vuur steken dat na oktober de beste mensen verkozen zullen zijn.” Hoe is Antwerpen de voorbije zes jaar geëvolueerd? Bekkour: “Er is veel meer transparantie. De stad heeft nu een imago, er is een feelgoedsfeer. De aanpak is ook veel professioneler, bijna als een bedrijf. Efficiënter, maar tegelijkertijd is er ook meer afstand. Kil, koud en strak. En nog wat rechtser.”
Het is niet duidelijk hoe betrouwbaar de cijfers van Het Laatste Nieuws zijn als zij binnen hun algemene opiniepeiling in Antwerpen de stemmen van de allochtonen afzonderen, maar waarschijnlijk zal de tendens wel kloppen. Voor een goed begrip eerst nog de cijfers van die algemene peiling in Antwerpen: de N-VA zou 36,1 % van de stemmen krijgen, de Stadslijst van SP.A en CD&V 26,0 %, Vlaams Belang 13,0 %, Groen 10,7 %, Open VLD 7,3 %, PVDA 4,2 %, Rood! 1,4%. Eén op vijf van de mensen die voor N-VA dan wel voor SP.A/CD&V zouden stemmen, zouden allochtonen zijn. Ten overstaan van een peiling zes maanden geleden is dat voor de N-VA een vooruitgang met 6 %, voor de SP.A/CD&V een achteruitgang met 3 %. Omdat de N-VA meer stemmen haalt dan de Stadslijst is de N-VA de partij met de meeste stemmen van allochtonen. Groen en Open VLD haalden bij de vorige peiling een derde van hun stemmen bij allochtonen, nu nog maar een kwart. Het Vlaams Belang mag rekenen op iets meer dan een op tien kiezers die allochtoon is.
In Nederland hebben we deze week nog eens gezien dat peilers er wel eens naast kunnen zitten, tendensen wel kunnen voorspellen maar niet hoe fel die tendensen in positieve of negatieve zin zullen doorwegen. Maar toch nog dit. Volgens deelcijfers uit de Het Laatste Nieuws-enquête zou de N-VA in de districten Deurne en Borgerhout op haar eentje de helft van de stemmen krijgen. Deurne was het district waar het Vlaams Belang zes jaar geleden met 43,5 % van de stemmen haar beste score haalde (dus nog meer dan de 34,7 % van Marie-Rose Morel in Schoten). In Borgerhout behaalde het Vlaams Belang zes jaar geleden 30,7 % van de stemmen, een van de weinige gemeenten waar het Vlaams Belang achteruitging en meteen de grootste achteruitgang van alle verliezende Vlaams Belang-afdelingen.
Foto 1: De N-VA op campagne op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Foto 2: VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) richt aanstaande woensdag in Gent, komende donderdag in Antwerpen (foto), een verkiezingsdebat in met meestal allochtone kandidaten als partijwoordvoerders.