DE RELATIVITEIT VAN EEN LIJST INDIENEN

Volgend weekend moeten de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen ingediend worden, waarna een eerste balans kan opgemaakt worden over het aantal lijsten per gemeenten en in heel Vlaanderen.

 

Het Vlaams Belang zou 201 lijsten indienen. In 2006 waren dat er nog 238. In het getal van 201 zijn de 14 lijsten inbegrepen waarbij het VB in kartel met een andere partij deelneemt aan de verkiezingen en de lijsten die niet onder een VB-vlag gepresenteerd worden maar wel onder aanvoering van het VB opgesteld zijn (Forza NinoveVernieuwing in Grimbergen…). In Limburg, waar het VB maar in de helft van de gemeenten opkomt, worden de lijsten met ‘VB’ers maar niet onder VB-vlag’ niet als een VB-lijst gerekend door het plaatselijk VB-secretariaat. Verwarring troef dus over die lijsten, om te beginnen al bij het VB zelf. Maar goed, ruim gerekend zou het VB opkomen in 201 van de 308 Vlaamse gemeenten + 19 Brusselse gemeenten + 9 Antwerpse districten + 5 Vlaamse provincies. Dat zou dan een ‘penetratiegraad’ van 60 % betekenen, 16 % minder lijsten dan in 2006.

 

Misschien wordt het aantal VB-lijsten de komende week nog verhoogd tot 210, maar niet alle lijsten zijn evenwaardig. ’t Pallieterke meldde deze week dat in Sint-Truiden Rik Beckers (foto 1) voorlopig als enige op de VB-lijst voor 14 oktober staat. Dan wordt in de Trudostad nog wel een lijst ingediend, maar wat betekent dat dan nog? In 2006 had het Vlaams Belang in Sint-Truiden nog een lijst met negentien kandidaten. Met de echtgenote van Rik Beckers, Marleen Govaerts, als lijsttrekster en grootste stemmentrekster (1.904 voorkeurstemmen). En de dochter van Rik Beckers, Roosmarijn Beckers, als tweede lijstduwster en tweede grootste stemmentrekster (1.024 voorkeurstemmen). Rik Beckers kreeg als lijstduwer 978 voorkeurstemmen. Marleen Govaerts zetelt nog steeds in de Sint-Truidense gemeenteraad, maar dan als onafhankelijke. Zij noch dochter Roosmarijn (foto 2) denken eraan opnieuw op de VB-lijst te staan.

 

Van de vier gemeenteraadsleden die de VB-VLOTT-lijst in 2006 bekwam zetelen er nog maar twee onder die naam in de Sint-Truidense gemeenteraad: Marina Herbots en Nik Blondeel. Marina Herbots liet intussen weten nog op de VB-lijst te willen staan, als tweede op de lijst. Nik Blondeel is een VLOTT’er, en in tegenstelling tot in een paar andere gemeenten wil VLOTT in Sint-Truiden niet langer samen met het VB op een lijst. Voormalig VB-gemeenteraadslid Olivier Gobba staat in oktober op de N-VA-lijst. Er zal in Sint-Truiden op 14 oktober dus wel nog een VB-lijst zijn, maar het zal een magere lijst zijn.