CUBA LIBRE. MET GASTROLLETJE VOOR FREDERIK RANSON (N-SA)

Cuba Libre.jpgFrederik Ranson.JPGDe zomervakantie is voorbij. Voor wie het vakantiegevoel nog even wil verlengen, hebben we een boekentip. Michel Van Rijn was ooit ’s werelds grootste handelaar, oplichter en smokkelaar in (gestolen) kunst. Tegenwoordig zou hij zijn ervaring ten dienste stellen van het onderzoek naar de illegale kunsthandel en is hij alleszins auteur. In 1993 verscheen zijn biografie; in 1999 zijn eerste van tot nu toe drie thrillers met in de hoofdrol de rokkenjagende kunstsmokkelaar Axel de Saint Cyr. In het jongste boek – Cuba Libre (foto 1) – brengt de auteur ons naar Cuba. Maar ook naar Blood and Honour.

 

Een Duitse professor heeft een Automated Lip Reading-systeem (ALR) ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt te ontcijferen wat er in films zonder geluidsopnames gezegd wordt. Zo kunnen we voorheen niet bekende conversaties volgen van Adolf Hitler. Uit één van de filmopnames met de Führer blijkt dat grootindustrieel Prescott Bush, de (groot)vader van de Amerikaanse presidenten George W. Bush (2001-2009) en George H.W. Bush (1989-1993), één van de financiers is van Hitler. Günther Sievers, hoofd van de Duitse tak van Blood and Honour, wil een dubbele slag slaan. Hij steelt de ALR-machine met de bedoeling ze, zoals gepland, te verkopen aan Raúl Castro. Met de filmopnames van Hitler en Bush erbij hoopt Sievers nog meer geld te kunnen verdienen.

 

In Berlijn is er een Blood and Honour-bijeenkomst in de periode van het stelen van de ALR-machine en het ontvoeren van de professor die de machine kan bedienen. De groepen Warhammer en Chingford Attack treden er op, beide eerder al in Vlaanderen bij Blood and Honour-concerten. Nog ‘bekenden’ bij de Blood and Honour-bijeenkomst zijn onder andere “David Duke, de charismatische ex-leider van de Ku Klux Klan en financier van het neonaziforum Stormfront.” Eén Nederlander, “superracist Alfred Vierling”, en twee Belgen. “De vlassige kutkrulletjes van Robert Steuckers, de spil van Euro-Synergies, een extreem-rechtse organisatie die ijverde voor ‘een groot blank Europa’, plakten als altijd op zijn zweterige, opgeblazen kop.” En: “Günther groette Frederik Ranson, de eeuwige student uit Gent en coördinator van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief.” (Cuba Libre, blz. 47).

 

Frederik Ranson haalde in 2005 de kranten toen hij als NSV’er in Gent een taart naar PS-voorzitter Elio Di Rupo gooide. Sindsdien is de jongen inderdaad actief bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Als medewerker van hun blog, als spreker over Julius Evola, en als vast meubilair bij N-SA-manifestaties (foto 2, Palestina-actie in Antwerpen). Wat er volgens de auteur van Cuba Libre allemaal op de Blood and Honour-bijeenkomst in Berlijn gebeurt is sterk overdreven – dat hopen wij toch. Verderop in het boek maken we kennis met het leven in Cuba en ten huize van de nog altijd invloedrijke George H.W. Bush. We volgen ook een wedloop tussen de staatsveiligheidsdiensten van Cuba, de Verenigde Staten en Israël. Eenmaal raden welke inlichtingendienst de beste is van de drie volstaat. Cuba Libre is 315 bladzijden dik, maar leest vlot eens de voornaamste personages in het boek voorgesteld zijn. Het verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers, Utrecht.