VB’ERS BIJ DE N-VA: DE MOTIVATIE

HLN 17 juli 2012.JPGDinsdag 17 juli, vandaag precies twee weken geleden, publiceerde Het Laatste Nieuws 47 namen van VB’ers die overliepen naar de N-VA (foto). Waar de krant haar mosterd haalde werd snel duidelijk toen we de namen nakeken. Ze staan in dezelfde volgorde zoals wij die op 8 juli publiceerden, terwijl die lijst enkel aanvankelijk naar gemeenten alfabetisch gerangschikt is. Toen nieuwe namen van VB’ers bij de N-VA bekend geraakten, werden ze gewoon toegevoegd in volgorde van bekend worden.

 

Alleen de naam van Willy Delbecque uit Wervik is weggelaten, maar daar steekt een heel verhaal achter dat we hieronder apart behandelen. Het Laatste Nieuws bevestigde dus 47 van de 48 namen van VB’ers bij de N-VA die wij vonden. Niet slecht dus van ons, al zeggen we het zelf. Het Laatste Nieuws contacteerde elk van de overlopers en/of hun lokale correspondent. En dat leverde een aantal quotes en markante feiten op. We selecteerden er enkele uit.

 

Bediende Tine Van Winkel (Brugge, 48 j.), OCMW-raadslid en voorheen nationaal VB-personeelslid, stapte over naar de N-VA omdat ze verbolgen is over hoe Marie-Rose Morel en Frank Vanhecke behandeld werden. Ze was bij het VB sinds de jaren tachtig van vorige eeuw.  Advocate Anne-Catherine Cnockaert (Wervik, 40 j.) is provincie- en gemeenteraadslid, en stapte over naar de N-VA omdat ze geen plaats naar haar zin kreeg op de VB-lijst voor het Vlaams Parlement in 2009. Haar man, voormalig lokaal VB-voorzitter, nam ook ontslag bij het VB. Volgens Willy Delbecque is de reden voor het opstappen van Anne-Catherine Cnockaert evenwel genuanceerder dan in de krant in een kort bestek weergegeven (zie ook hieronder).

 

Bediende Pascal Maertens (Zwevegen, 49 j.) is OCMW-raadslid en was lokaal VB-voorzitter. Hij vindt dat het VB teveel de nadruk legt op het bestrijden van de islam. “Daar kan ik me niet meer in vinden.” Grafisch tekenaar Wendy Van Belle (Erpe-Mere, 48 j.) is gemeenteraadslid en vindt dat er “echt wel méér problemen dan criminaliteit en vreemdelingen” zijn. Uitbaatsters van een eetcafé Dirk Souffriau en Annita Sonck (Ninove, respectievelijk 48 en 47 j., de ene gemeenteraadslid, de andere OCMW-raadslid) vinden het gedachtegoed van lokaal VB-boegbeeld en volksvertegenwoordiger Guy D’Haeseleer “te extreem”. Toen het koppel het VB verliet, moest het VB op zoek naar een ander partijlokaal.

 

Bediende Bruno Alens (Zele, 40 j.), provincie- en gemeenteraadslid, wilde na de affaire met Frank Vanhecke helemaal stoppen met de politiek, maar een N-VA-raadslid kon hem overhalen met de N-VA verder te doen. “Bij het VB weet je vooraf dat je in de oppositie eindigt. N-VA staat er stukken beter voor.” Verpleegkundige Hilde Raman (Dendermonde, 45 j.) is in de stad van het Ros Beiaard gemeente- en OCMW-raadslid en zegt: “Veel N-VA-standpunten komen overeen met die van het VB, maar ze zijn milder.” De van YouTube bekende Jeroen Van de Water (Kasterlee, 24 j.), gemeenteraadslid, is het niet eens met de radicale VB-lijn in thema’s als migratie.

 

Bouwvakker Robert Mondelaars (Laakdal, 51 j.), gemeenteraadslid, in 2006 VB-lijsttrekker, zegt: “Wij konden geen mensen vinden die nog op de VB-lijst wilden staan. De N-VA heeft mij in januari gecontacteerd om de overstap te maken. Dat leek me een goed idee.”  De getuigenis van Bruno Alens (zie vorige paragraaf) en van Robert Mondelaars bevestigd, in tegenstelling tot wat de N-VA altijd beweerd heeft, dat een aantal (ex-)VB’ers gevraagd zich te engageren bij de N-VA. Ook Bruno Stevenheydens (Beveren, voormalig VB-parlementslid) is gevraagd naar de N-VA over te stappen. Hij is nu fractiesecretaris van de N-VA in het Vlaams Parlement. Magazijnier Leo Smans en leraar Geert Geens (Lille, beiden gemeenteraadslid, respectievelijk 56 en 48 j.) wilden zich distantiëren van het gedachtegoed van partij- en dorpsgenote Sandy Neel “die contacten had met neonazi’s”. 

 

Gepensioneerde Jenny Van Damme (Lier, 67 j.), gemeenteraadslid, wil niet meer met het VB geconfronteerd worden. Haar collega gemeente- en OCMW-raadslid Etienne De Lombaert (Wuustwezel, 78 j.) kan naar eigen zeggen “niet door één deur met de VB-lijsttrekker in Wuustwezel”. Wat krantenberichten tegenspreekt als zou het bij het VB zoveel gezelliger zijn dan bij de N-VA. Gepensioneerde Theo Stelten (Lommel, 71 j.), gemeenteraadslid, zegt: “Ik ijver voor Vlaamse onafhankelijkheid en die valt met het VB niet te bereiken.” Stadsgenoot Eddy Wouters (arbeider, 40 j.), voormalig lokaal VB-voorzitter, stapte op bij het VB uit onvrede met de partijcultuur.

 

Gepensioneerde Ludo Vansimpsen (Borgloon, 64 j.) sluit het rijtje van 47 namen in onze vorige lijst en in Het Laatste Nieuws. De krant noteerde dat hij naar eigen zeggen opgestapt is na een conflict met Filip Dewinter en als gemeenteraadslid “nooit brokken” maakte. Hij “stapte wél naar de pers toen hij voor de zoveelste keer brokken had met zijn Audi.” We begrijpen dan ook de kop die Het Laatste Nieuws boven de verhalen van de 47 VB’ers bij de N-VA zette: Weinig toppers, heel veel vulsel. Anderzijds blijft het niet beperkt tot die 47. Wij hebben intussen nog drie VB’ers meer bij de N-VA gevonden, wat ons al op minstens vijftig VB’ers bij de N-VA brengt. Wie de vijftigste is, en daarvoor allicht een prijs krijgt van Bart De Wever, lees je hier over enkele dagen.