SCHOTEN: GIANNI PEETERS IN DE PLAATS VAN MARIE-ROSE MOREL

Omdat Schoten deze week zo vaak in het nieuws was, nog dit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 behaalde Marie-Rose Morel in Schoten 34,71 % van de stemmen. Een betere score dus dan de 33,51 % die Filip Dewinter in Antwerpen behaalde, alhoewel Morels vroegere buurman bij die gemeenteraadsverkiezingen nog 0,56 % vooruitging in vergelijking met zes jaar eerder. Marie-Rose Morel is er intussen niet meer. Ze koesterde trouwens vlak voor haar overlijden terug sympathie voor de N-VA. Hoe denkt het VB nu de meubels te redden in Schoten? 

 

Marie-Rose Morel opstappen bij het VB is niet de enige tegenslag die plaatselijk VB-voorzitter Piet Bouciqué moest verwerken. De voorbije jaren overleden de VB-gemeenteraadsleden Staf Segers en Jef Michiels, VB-gemeenteraadslid Patrick Verlinden vertrok naar de N-VA, en VB-gemeenteraadslid Koen Dillen heeft zijn partijkaart ook al ingeleverd. Niet dat Koen Dillen een grote stemmentrekker is – in 2006 kreeg hij maar 190 voorkeurstemmen in Schoten, bij twaalf verkozen VB-gemeenteraadsleden was hij slechts derde opvolger – maar in crisistijden helpen alle beetjes. Er werd gerekend op Tim Willekens als nieuwe VB-lijsttrekker, VB-personeelslid en tweede op de VB-lijst in Schoten in 2006, maar Tim Willekens verhuist binnenkort naar Brasschaat. Willekens zal nu de VB-provincieraadslijst in de regio trekken, met Vlaams parlementslid en VB-ondervoorzitster Marijke Dillen als tweede op de lijst en man van twaalf stielen en dertien ongelukken Freddy Van Gaever als lijstduwer.

 

Gelukkig heeft men in Schoten nog Gianni Peeters (foto) om het charisma van Marie-Rose Morel te laten vergeten. Gianni Peeters is 25 jaar. Hij was in het vorige nationale bestuur van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) propagandaverantwoordelijke. Nu is hij is wat ongelukkig omdat hij in Het Nieuwsblad voorgesteld werd als “de relatief onbekende Gianni Peeters”. Gianni Peeters haalde anders met foto en al nog De Standaard toen die krant bij de federale verkiezingen in 2010 op de verkiezingszondag ging peilen naar de sfeer aan het VB-secretariaat in Antwerpen. Bij de triomf van Bart De Wever en het verlies voor het VB was een typerend commentaar op de stoep aan het VB-secretariaat: “Vlaanderen is lomp, stom en onnozel.”  Gianni Peeters heeft twee grote liefdes: het Vlaams Belang en Duvel drinken.

 

De N-VA komt in Schoten, zoals zowat overal elders in Vlaanderen, voor het eerst op met een eigen lijst. Blikvanger is lijstduwer Louis De Keersmaeker (73 j.). Hij is bekend van zijn bakkerijen in de Paalstraat, dé winkelstraat in Schoten, en in de Churchilllaan. Zo mogelijk nog bekender is Louis De Keersmaeker als acteur en bezieler van het amateurtoneelgezelschap De Slisseploeg. Iemand van een amateurtoneelgezelschap, dat mankeerden ze nog bij de N-VA !  Bij Groen komt in Schoten voor het eerst een dochter van Mieke Vogels op, Nelle De Winter.