BBET (7): DE ANTICLIMAX

Aanklagers + rechtbank BBET-zaak.JPGDe uitspraak van de correctionele rechtbank in Dendermonde over BBET, de Blood and Honour-groep bekend onder de naam van haar tijdschrift en website Bloed – Bodem – Eer – Trouw, beschuldigd van racisme en negationisme, wapenhandel en terrorisme, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Men rekende nochtans op een uitspraak ten gronde vandaag. Zowel VRT als VTM waren vandaag met cameraploegen in Dendermonde.

 

Zoals gemeld in ons vierde artikel hieronder vroeg de verdediging van twee verdachten bij het begin van de zitting op 12 september 2011 of het federaal parket de zaak tegen BBET wel had mogen overnemen van het parket in Dendermonde. Federaal zijn enkele mensen aangesteld om specifieke dossiers te behandelen, zoals terrorisme dat een gespecialiseerde, minstens landbrede en gecoördineerde aanpak vereist. Met veel misbaar had Frank Scheerlinck, advocaat van medehoofdverdachte Stijn V.M., opgeworpen dat het volgens de wetgeving niet mogelijk is de bevoegdheid van het federaal parket in vraag te stellen, en dat vindt Scheerlinck een schending van de rechten van de verdediging. Acht maanden en vier zittingsdagen van de rechtbank later oordeelt de correctionele rechtbank van Dendermonde dat dit, en nog twee andere ‘prejudiciële vragen, aan het Grondwettelijk Hof moet voorgelegd worden. Tot dit Hof hierover uitspraak heeft gedaan, is de behandeling van de BBET-zaak in Dendermonde opgeschort.

 

In de coulissen van het rechtbankgebouw in Dendermonde vernam AFF/Verzet dat Scheerlinck nog een tweede procedurekwestie achter de hand houdt. Het Openbaar Ministerie (links op de foto hierboven) wordt in de BBET-zaak vertegenwoordigd door federaal magistraat gespecialiseerd in terrorismezaken Ann Fransen – die haar taak als openbaar aanklager met brio vervult – en door Jan Kerkhofs van het parket van Dendermonde die de anabolenhandel bekijkt. Rond de bevoegdheid van die laatste kondigt zich een tweede mogelijke struikelsteen aan.

 

De advocaten van de BBET-verdachten glunderden bij de uitspraak van de rechtbank. Het is het zoveelste uitstel in de behandeling van de BBET-zaak die publiek werd met huiszoekingen in vijf legerkazernes en achttien privé-adressen op 7 september 2006. Toppleiter Jef Vermassen, wiens kantoor één van de andere BBET-verdachten verdedigt, rekende meteen uit hoeveel jaren er minstens verlopen zullen zijn als het tot een uitspraak in Dendermonde komt. Het verhoogt de kans dat de strafmaat lichter wordt omdat de feiten intussen al x-jaren geleden gebeurden.