BBET (1): BLOED – BODEM – EER – TROUW, EN TOCH OPGEROLD

BBET-meeting met Bert Eriksson.jpgIn Vlaanderen zijn vanaf begin 2000 twee groepen actief onder de naam Blood and Honour Vlaanderen. De eerste en actiefste in het organiseren van neonaziconcerten is de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen. Door anderen neonazi’s ook wel “biernazi’s” genoemd. Drie organisatoren ervan werden op 9 maart 2011 in Veurne veroordeeld voor het inrichtenvan twee van de meer dan twintig concerten die ze tussen 2001 en 2010 organiseerden. De tweede Blood and Honour Vlaanderen-groep is beter bekend onder de naam van haar tijdschrift en website Bloed – Bodem – Eer – Trouw (BBET). Vandaag doet de rechtbank van Dendermonde uitspraak over hun activiteiten.

 

Belangrijkste figuren binnen deze Blood and Honour-groep zijn Tomas B., Joeri V.d.P en Mark H. die samen met veertien anderen in Dendermonde terechtstaan. De twee eersten zijn geen onbekenden voor het gerecht. Tomas B. trekt in 1999 een eerste keer de aandacht door samen met twee kompanen zijn school in Opwijk in brand te steken. B. wordt naar een rechtbank verwezen voor betrokkenheid bij vechtpartijen in 2001 en 2002, maar bij gebrek aan bewijs telkens vrijgesproken. Voor de vechtpartij in 2001 – het aftuigen van een Egyptenaar aan de vooravond van de IJzerbedevaart – wordt wel Jürgen Goris veroordeeld die in 2002 twee mannen doodschoot op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Joeri V.d.P stond in Nederland terecht voor een zaak van anabolenhandel waarbij in 2006 een vermeende concurrent bij de illegale anabolenhandel een pink werd afgeknipt. In eerste aanleg hiervoor veroordeeld werd V.d.P., bij gebrek aan bewijs voor zijn aandeel in deze zaak, in hoger beroep vrijgesproken. Tomas B. is de onbetwistbare leider van deze Blood and Honour-groep, Joeri V.d.P. de oprichter en Mark H. de ‘ideoloog’ en uitgever van het BBET-tijdschrift. In publicaties en bij meetings werden steeds schuilnamen gebezigd. Voor Mark H. bijvoorbeeld is dat ‘Paul Kruger’.

 

De groep organiseerde op 20 april (de geboortedag van Adolf Hitler, nvdr.) 2001 haar eerste ‘vormingsavond’: een Adolf Hitler-viering in een klein zaaltje in Limburg, met een 30-tal aanwezigen. Drie jaar later is het aantal aanwezigen al aangegroeid tot 180 mensen. Naast het uitgeven van het BBET-tijdschrift en online zetten van de BBET-website (zie hieronder) organiseert deze Blood and Honour Vlaanderen-groep een hele reeks activiteiten: concerten, infoavonden, Adolf Hitler- en Rudolf Hess-herdenkingen, deelname aan betogingen in Duitsland, Frankrijk, Zweden… De groep heeft contacten met neonazi’s uit Duitsland, Nederland (Nationale Alliantie), de Verenigde Staten (National Alliance)… De groep heeft een boontje voor negationisten. Op 2 maart 2002 bijvoorbeeld richt ze een ‘Revisionistisch Congres’ in met als sprekers ‘Paul Kruger’, de Franse negationist Vincent Reynouard, oud-VMO-leider Bert Eriksson (foto) en de Vlaamse negationist Siegfried Verbeke. De laatste publieke activiteit is een benefietavond op 19 maart 2005 in Waasmunster voor de in hechtenis genomen Duitse negationist Ernst Zündel.

 

Vanaf 2004 worden de activiteiten van deze Blood and Honour-groep gevolgd door een aantal veiligheidsdiensten. Er worden, wat zeer uitzonderlijk is, twee undercoveragenten ingezet. Op 7 september 2006 worden bij een grootscheepse politieactie huiszoekingen verricht in vijf legerkazernes en achttien privé-woningen in Vlaanderen. In een persmededeling van het Federaal Parket is er sprake van de aanhouding van “de hoofdverdachte en spil van de groepering” Tomas B. die met BBET de intentie zou hebben om “aanslagen te plegen om de basisstructuren van ons land te ontwrichten”. De hoofdverdachte is gekazerneerd in Leopoldsburg en organiseerde paramilitaire oefeningen, survival weekends en schiettrainingen voor leden die hij rekruteerde voor een clandestiene organisatie waarvan het gedachtegoed gebaseerd is op “extreemrechtse, neonazistische en negationistische ideeën”. Er worden zeventien mensen aangehouden en er worden diverse vuurwapens (jacht- en sportwapens, verweervuurwapens, oorlogswapens…) in beslag genomen, ontstekers voor landmijnen, een grote hoeveelheid munitie, kogelvrije vesten, gasmaskers, vlaggen, propagandamateriaal en documentatie met neonazistische symbolen, extremistische literatuur, anabolen, weed, computers en explosieven. In een rugzak wordt een zelfgemaakte bom gevonden die zwaar genoeg is om een auto te laten ontploffen.

 

Uiteindelijk wordt de verwijzing naar de rechtbank gevraagd van eenentwintig verdachten. Vier ervan worden “de gunst van opschorting” verleend en zijn niet naar de rechtbank van Dendermonde gedaagd. Onder hen Tamara V.A., de toenmalige vriendin van Tomas B., die in Leopoldsburg café The Viking openhield waar de liefhebbers terecht konden voor heavy-metalconcerten en toplessbediening.

 

Vooraleer de eigenlijke rechtszaak kon beginnen werd door de verdediging jarenlang gediscussieerd en geprocedeerd rond twee kwesties: of de inzet van twee undercoveragenten rechtmatig is gebeurd, en of er wel sprake is van illegaal wapenbezit want met de intussen verschenen wapenwet hadden die wapens geregulariseerd kunnen worden. De zaak werd tot en met bij het Hof van Cassatie gebracht… die de redenering van de verdediging afwees omdat de wapens gevonden werden vóór de nieuwe wapenwet gestemd werd. Toen dat allemaal achter de rug was doken ook nog eens ‘agendaproblemen’ op bij de advocaten van de verdediging, zodat de behandeling bij de correctionele rechtbank van Dendermonde uiteindelijk pas op 12 september 2011 kan beginnen.