RECHTSACTUEEL: BETER IN FICTIE DAN IN NON-FICTIE

Bunker.jpg“Ieder jaar opnieuw is 20 april een hoogdag voor het Anti Fascistisch Front (AFF). Op die bewuste dag kunnen al hun (ondertussen hoogbejaarde) medewerkers de baan op om te speuren naar allerhande festiviteiten naar aanleiding van de geboortedag van Adolf Hitler”, zo schreef RechtsActueel gisteren in een satirisch artikel. Omdat we het zelf wel grappig vonden, nemen we het hier over. We weten uit ervaring dat onze lezers niet altijd, velen zelfs nooit, doorklikken naar RechtsActueel. Maar bij deze dan hun verhaal…

 

Rechts Actueel plaatste de voorbije dagen afluisterapparatuur in de AFF-bunker en kon zo beslag leggen op de gemaakte afspraken omtrent deze antifascistische feestdag. We geven toe dat het geen gemakkelijke opdracht was om in eerste instantie deze bunker te vinden. Gelukkig konden we via een tip van een informant van de staatsveiligheid te weten komen dat we op de geur moesten afgaan, wat we dan ook deden. Menig braamstruiken en brandnetels werden overwonnen tot we aan de bewuste bunker toekwamen. Als afleiding hadden de revolutionairen van het AFF stinkzwammen geplant in de wijde omgeving van de bunker, maar niet getreurd, onze VNJ-ervaring leidde ons tot de goede plek. Missie geslaagd. De bewoners gaven niet thuis en de nodige apparatuur werd geplaatst.

 

Gisterenavond was het dan eindelijk zover. We hoorden enkele oude knarren van het AFF de bunker binnenkomen. De looprekjes werden aan de kant gezet en even later kwamen een aantal Cubanen binnen, een informant van de Mossad, een journalist van Joods Actueel (voor deze gelegenheid werden de anti-zionistische gevoelens van de pro-Palestina-demonstranten bij het AFF even aan de kant geschoven) en last but not least, een oud-secretaris van nazi-jager Simon Wiesenthal. De meeting kon van start gaan na het zingen (nou ja, zingen?) van de Internationale. Eerst werd beslist wie welke taak op zich zou nemen. De Joods Actueel-medewerker nam meteen het initiatief en stelde voor dat hij met zijn mensen alle operatiekamers in de ziekenhuizen zou bemannen. Men was bij dit maandblad blijkbaar nog op zoek naar enkele slogans van nazi-chirurgen om een sappig artikel in hun magazine op te fleuren. De Mossad-informant zou zijn mannen inzetten om ‘s avonds naar de Leeuw Van Vlaanderen in Antwerpen, De Klokke in Duffel en De Gezelle in Roeselare te trekken. Met verborgen camera’s wil men daar de 20 april-festiviteiten op band vastleggen en daarna voor veel geld doorverkopen aan Telefacts van VTM.

 

De Cubanen vroegen zich in eerste instantie af waarom ze zover gereisd waren want 20 april zegde hen niets. Na een deskundige en zeer onderbouwde uitleg van het AFF die we u graag integraal meegeven: ‘Nazi’s, fasco’s: bah! ¡No pasarán!’ besloten de Cubanen om toch ook maar iets te doen op deze revolutionaire dag. Ondanks onze zeer goede kennis van het Spaans begrepen we geen bal van wat ze daarna zeiden. Er werd wel veel gelachen. Het AFF zelf besloot om vandaag alle tankstations langs de Vlaamse autostrades af te gaan op zoek naar auto’s met Duitse, Franse, Engelse en Noorse nummerplaten. Deze zouden dan gevolgd worden naar mogelijke parochiezalen waar er hoogstwaarschijnlijk een skinheadconcert zou plaatsvinden. Ook de wagens met een ‘VL’-zelfklever zouden worden ‘gescreend’. De 589 Belgische gemeenten zouden op voorhand op de hoogte worden gebracht van de mogelijke aanwezigheid van Sieg Heil-scanderende neo-nazi-skinheads. Ook zou worden gelet op kaalhoofdige burgers en mensen die de vuist in de lucht steken. Ook hier konden de Cubanen even niet meer volgen.

 

En vandaag is het dus 20 april. 123 jaar nadat die kleine opdonder uit het Oostenrijkse Braunau am Inn het eerste levenslicht zag. AFF heeft niets aan de twijfel overgelaten, de voorbereidingen zijn getroffen. Vlaanderen kan op twee oren slapen: het fascisme en het nationaal-socialisme zullen niet worden gespaard vandaag! En wij, bij Rechts Actueel? Wij houden ons bezig met de orde van de dag, met de dagdagelijkse realiteit. Jagen op geesten is aan ons niet besteed!”

 

Dat zich “bezig (houden) met de orde van de dag, met de dagdagelijkse realiteit” was voor RechtsActueel gisteren:  een fotoreportage over een handvol NSV’ers die protesteerden tegen de mensen die in Brussel in hongerstaking zijn, een videoverslag over een betoging van Tiroolse nationalisten en een radioverslag over de voorstelling van een boek over het Italiaanse Casa “Wij willen de erfgenamen van het fascisme zijn” Pound. Non-fictie is niet de beste kant van RechtsActueel.