Vrijdag twitterde Filip Dewinter: “Lancering ‘Vrouwen tegen islamisering’ mag plotseling niet meer in Felixpakhuis. Zogezegd dubbele boeking. Triestig… Vrije meningsuiting?” Een journalist van de Antwerpse redactie van Het Nieuwsblad ging achter het verhaal aan en hoorde dat er meer aan de hand is dan een “dubbel boeking”. Filip Dewinter denkt er ook zo over. Filip Dewinter: “Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met een artikel op de site van het antifascistisch blok.” Filip Dewinter verwart het Anti-Fascistisch Front (AFF) met het “antifascistisch blok”, maar dat is te begrijpen. Het woord “blok” maalt voortdurend door het hoofd van Filip Dewinter. In Humo zei hij vorig jaar nog: “Ik praat Belang, maar ik denk nog altijd Blok”.
Het verhaal in Het Nieuwsblad luidt: “Het Vlaams Belang is niet welkom in het Felixpakhuis voor de voorstelling van een boek. ‘Dubbel geboekt’, klinkt het, al gelooft Dewinter daar niets van. Het Felixpakhuis op het Eilandje heeft de voorstelling van een boek van het Vlaams Belang op 6 maart geschrapt. De rechtse partij had voor de lancering van de campagne ‘Vrouwen tegen islamisering’ een zaal gehuurd in het voormalige pakhuis. ‘Samen met die lancering wilden wij het nieuwe boek van Anke Van dermeersch voorstellen’, legt Filip Dewinter uit. ‘Alles was zo goed als geregeld met het Felixpakhuis. De contracten voor de verhuur waren getekend en wij hadden zelfs al een voorschot betaald. En dan plots krijgen wij de mededeling dat we niet meer welkom zijn. De zaal bleek plots dubbel geboekt en voor ons was er geen plaats meer. Heel vreemd toch. Een en ander heeft waarschijnlijk te maken met een artikel op de site van het antifascistisch blok. Ondertussen hebben we een andere zaal gevonden. U begrijpt dat ik daar liever niet te veel over kwijt wil.’”
Het Nieuwsblad vervolgt: “Bij het Felixpakhuis beweert men inderdaad dat het om een dubbele boeking ging. Al speelt er ook een andere reden. ‘Als cultuurhuis staan wij open voor alle culturen’, aldus Ivo De Beer, concessiehouder van het Felixpakhuis. ‘Wij dragen een pluralistische visie uit en de controversiële campagne van het Vlaams Belang past daar niet in. Trouwens, als we van bij het begin hadden geweten dat het Vlaams Belang de zaal had gehuurd, dan hadden we dat meteen geweigerd. Maar zij hebben de zaal geboekt als een vzw uit Brussel die een boek wenste te presenteren. Pas later zijn we erachter gekomen dat het om het Vlaams Belang ging. En toen bleek de zaal inderdaad ook nog eens dubbel geboekt. Uiteraard betalen wij het voorschot terug.’”
Het AFF-artikel waar Filip Dewinter naar verwijst is een aantal keren geforward, en zo geraakte in bredere kring onze kritiek bekend: “Plaats van het gebeuren (van de boekvoorstelling én meeting, nvdr.) is het Felixpakhuis, schuin tegenover het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen. Een zaak die tot nu toe een neutraal imago had. Het is een café-restaurant met een zaal die privé uitgebaat wordt, maar huist in een stadsgebouw waarvan de hoofdgebruiker het Stadsarchief is. Hoort zo’n zaak/gebouw niet politieke neutraliteit uit te stralen? Toen Sharia4Belgium twee jaar geleden zonder voorafgaande afspraak in een stadsgebouw in Borgerhout een persconferentie organiseerde, rees daartegen protest vanwege het Vlaams Belang en zei burgemeester Patrick Janssens ‘dat zulke bijeenkomsten niet kunnen in gebouwen die mede betaald worden door overheidssubsidies’. Geldt dit dan ook niet voor andere extremisten?” Zo schreven we inderdaad vrijdag 3 februari.
Filip Dewinter moet niet zeuren. Het Antwerpse stadsbestuur verstrengde de regels voor gebruik door extremistische organisaties van stadslokalen of lokalen door het stadsbestuur in pand gegeven. Het stadsbestuur had daarvoor Filip Dewinter niet nodig, maar Filip Dewinter stond wel op de eerste rij om aan te klagen dat de moslimextremisten van Sharia4Belgium een persconferentie hadden gehouden in een stadslokaal. Waarom zou het anders moeten zijn als de antimoslimextremisten van het Vlaams Belang, het Front National, de Freiheitliche Partei Österreichs, Pro Deutschland en anderen een meeting willen organiseren in zo’n lokaal? Filip Dewinter moet ook niet geheimzinnig doen. In Het Nieuwsblad zegt hij dat hij liever niet teveel kwijt wil over de nieuwe locatie voor de boekvoorstelling en meeting. Anke Van dermeersch twitterde op 12 februari evenwel – toen ze nog in de Verenigde Staten was in gezelschap van Filip Dewinter en een lookalike van Sarah Palin 😉 – “Afspraak 6/3 Felixpakhuis !” en dan onmiddellijk daarna: “Oeps, afspraak 6/3 Elzenveld”.
Waarom er voor het Elzenveld, in heel Antwerpen bekend als OCMW-gebouw, ingebed in een site met andere OCMW-gebouwen, andere regels als voor stadsgebouwen zouden gelden, is niet meteen duidelijk. Het is toch niet omdat het Vlaams Blok er op 6 juni 1992 haar berucht zeventigpuntenplan mocht lanceren, dat nu datzelfde Elzenveld het startpunt mag zijn voor een haatcampagne in het verlengde van dat zeventigpuntenplan? Net zo goed als wij de recente veroordeling van Sharia4Belgium toejuichen, passen wij voor andere extremisten in het moeilijke debat over de islam. Overheidsgebouwen zijn er niet om haatpredikers een forum te geven.