TWEE MATEN, TWEE GEWICHTEN

De Indignados– en Occupy Wall Street-beweging kan op niet veel sympathie rekenen bij extreem-rechts. Men is daar ook wel tegen het kapitalisme, maar huivert nog meer van ‘links’.

 

Terwijl alle media uitpakten met foto’s van de meer dan zesduizend betogers vorige zaterdag in Brussel (foto 1), en beelden van de protesten in 951 steden in 82 landen, pakte Rechts Actueel maandag enkel uit met een foto van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) waar een aantal indignados vorige week logeerden en nu van boven tot onder vol tags staat (foto 2). Fraai is dat niet, en ook De Morgen bijvoorbeeld liet maandag de troep zien. Andere media brachten het verhaal in de loop van de week. De indignados ontkennen evenwel dat zij de HUB-lokalen zo hebben achtergelaten. Volgens hen is het aangericht terwijl zij in Brussel aan het betogen waren.

 

Consequent zijn ze alleszins niet bij Rechts Actueel. Nadat Voorpost-militanten vorig jaar tientallen officiële naamborden beklad hadden in Wezembeek-Oppem, en op heterdaad betrapt werden door de politie, werd niet verontwaardigd gereageerd door Rechts Actueel. Integendeel. Bert Deckers, die nu bij Rechts Actueel van leer trekt tegen het “extreem-links geweld”, ontwierp nog een sticker waarmee het boetefonds voor de Voorpost-vandalen gevuld moest worden. Bert Deckers zoekt een uitweg om te protesteren tegen het kapitalisme “en het hoeft zeker geen pacifistische middenweg te zijn, je kan namelijk geen omelet bakken zonder eerst de eierschalen te breken.” We noteren voorts: “Ook wij van Rechts Actueel zeggen neen tegen het veeleer corrupte gedrag van het grootkapitaal, maar wij zeggen tevens neen tegen de methodes die de linkse betogers gebruiken tijdens hun ‘marsen’ en die steevast leiden tot geweld en vandalisme.”

 

We onthouden: het grootkapitaal heeft veeleer corrupt gedrag, linkse betogers gebruiken steevast geweld en vandalisme. Maar ‘rechts’ hoeft zich niet te houden aan een “pacifistische” weg, “je kan geen omelet bakken zonder eerst de eierschalen te breken”. De verontwaardiging van Bert Deckers en Rechts Actueel keert zich als een boemerang terug in het eigen gezicht.

 

Deze namiddag, van 15.00 tot 18.00 uur, is een Occupy Antwerp-actie gepland aan de Groenplaats in Antwerpen. Donderdag 27 oktober is, van 16.00 uur tot 18u30, een gelijkaardige actie gepland aan de Grote Markt van Leuven. Volgende week zaterdag is het Occupy Ghent-tijd, om 13.00 uur aan het Zuidpark in Gent. De inrichters vragen elkeen een bordje met zijn/haar eigen boodschap mee te brengen en de actie vreedzaam te laten verlopen.