ZATERDAG: OPNIEUW BLOOD AND HONOUR-CONCERT (3)

B&H-België - versie 20.09.2011.jpgChris Demart.jpgTwee weken geleden pakten onze collega’s van RésistanceS uit met het nieuws dat ze nu ook in Wallonië een afdeling van Blood and Honour hebben. Aanleiding voor de bekendmaking was het concert dat voor aanstaande zaterdag is gepland (foto 1). 

 

Op een dit jaar teruggevonden affiche wordt een concert op 11 november 1989 in Puurs aangekondigd met Brutal Attack, die nu nog altijd actief is in het Blood and Honour-circuit, en Screwdriver, de groep van Blood and Honour-oprichter Ian Stuart Donaldson. Het concert werd aangekondigd door de ‘Blood and Honnour (met twee n’en, nvdr.) Belgian Division’. Of er echt een Belgische afdeling was van Blood and Honour is niet bekend. Het kunnen best Vlamingen geweest zijn die zich Belgen noemden. België was toen en is nu nog altijd in het buitenland bekender dan Vlaanderen. Twee jaar later, in 1991, begon men wel al concerten als Blood and Honour Vlaanderen in te richten.

 

Wallonië kende nogal wat extreemrechtse groupuscules en partijtjes, denk maar aan het Belgische Front national dat meer opsplitsingen en afscheuringen kende dan de nochtans op dat vlak niet onbeslagen Vlaamse Beweging. Verder was en is er ook nog Nation, al even weinig succesvol als hun vrienden van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA).  Vorig jaar begonnen de plannen te rijpen voor een Waalse afdeling van Blood and Honour, en in februari dit jaar begon het concreter te worden als ‘Chris Demart’ (foto 2) naar de Day of Honour ging in Boedapest (Hongarije). Het is een jaarlijkse herdenking van de met de Duitse nazi’s collaborerende Hongaren. Een bijeenkomst waar elk jaar weer neonazi’s uit Duitsland, Engeland, Vlaanderen, Nederland en andere contreien naartoe trekken.

 

In het hotel waar ‘Chris Demart’ en andere neonazi’s logeerden, op de Day of Honour-plechtigheid, bij een concert en bij de zuippartijen tussendoor leerden ‘Chris Demart’ en anderen elkaar beter kennen. In Boedapest droeg ‘Chris Demart’ reeds een T-shirt met het opschrift Blood and Honour Wallonie, maar de erkenning van zijn afdeling door de Engelse ‘moederorganisatie’ kwam er pas  in augustus dit jaar. Blood and Honour Wallonie is dan wel nieuw, maar men kent er zijn klassiekers: in het logo van de Waalse Blood and Honour-afdeling wordt symboliek hernomen van de Waalse SS-divisie. ‘Chris Demart’ is een pseudoniem. Zijn ware identiteit is bekend bij RésistanceS en het AFF. Zijn thuisbasis is de streek van Charleroi waar ‘Demart’ regelmatig wordt gezien bij activiteiten van (Jeune) Nation en van het Front national. Volgens Le Soir van 10 september zou de kern van de nieuwe Waalse Blood and Honour-afdeling uit vijf à tien skinheads bestaan.

 

Er zal dus hulp nodig zijn vanuit Vlaanderen en Duitsland om het voor zaterdag aangekondigde concert te organiseren. Vanuit Vlaanderen worden echter niet bijster veel medewerkers verwacht. Waar het concert wordt ingericht, is alsnog niet bekend. Nederlandse neonazi’s spraken al over Vlaanderen, maar wat daarvan waar is, zal pas komend weekend blijken.