Vorige maandag kon je hier drie boeken en dvd’s winnen van De laatste getuigen (foto 1), de schitterende tv-documentaire met interviews van overlevenden van de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s die nu ook als boek en dvd uit is. We vroegen hoe volgens jou het best de herinnering aan het fascisme en de strijd ertegen levendig gehouden wordt. Hier de antwoorden van de drie winnaars. Het boek en de bijhorende dvd die ze winnen, zijn reeds opgestuurd.
D.M. uit Gent: “Wat moet men doen om de herinnering aan het fascisme en de strijd ertegen levendig te houden? De ruime analyse maken van de mechanismen en omstandigheden uit het verleden die geleid hebben tot deze gruwel en de parallellen blootleggen in onze huidige samenlevingen. Documentaires en geschiedkundige verslagen zijn leerzaam, maar missen veelal die link met het nu. Wanneer het heden getoetst wordt aan het verleden is het duidelijk dat het nog steeds een manifest kwaad is waar men de ogen niet voor mag sluiten en dat blijvend bestreden moet worden om erger te voorkomen en het tij te keren.”
L.C. uit Borgerhout: “Volgens mij is het belangrijk om het verleden tastbaar te maken en de verhalen persoonlijk. Projecten zoals de Dossinkazerne en Fort Breendonk zijn belangrijk: bezoekers kunnen zich – voor zover dat kan – inleven in de gruwelen van het nazisme/fascisme. Om de verhalen persoonlijk te maken, lijkt het me belangrijk om de slachtoffers, verzetsstrijders en andere betrokkenen (waaronder eventueel ook de beulen) letterlijk een gezicht te geven: uitzendingen op tv, audiovisuele voorstellingen in musea en monumenten… Een persoonlijk verhaal dringt veel dieper door tot het publiek dan een zakelijke voorstelling van de feiten (foto 2: Regine Beer).”
D.D.P. uit Kessel-Lo: “Extreemrechts is een draak met vele koppen. Sommigen zorgen voor de ‘intellectuele’ onderbouw. (…). Ze zijn ook actief op cultureel vlak. (…) En dan zijn er vechtgroepen (…). Het is en oud fenomeen. In Louis Paul Boon zijn Adolf Daens sturen de rijken de Bokken af op al wie probeert terug te vechten. Men moet extreemrechts in het oog houden. De wet moet toegepast worden. Er mag in dit land geen plaats zijn voor concerten waar opgeroepen wordt tot haat. Men moet oog hebben voor de sociale achtergrond. Bart De Wever zijn Vlaanderen is de typische basis van het fascisme: de middenklasse die bang is dat ze iets zal moeten afgeven. In het bijzonder moeten de financiële bronnen uitgevlooid worden. Zoals de website van AFF/Verzet moeten we voortdurend – op een aangename manier – wakker gehouden worden.”
Canvas zendt vanavond het derde deel uit van De laatste getuigen, waarin Luckas Vander Taelen met Belgische overlevenden terugkeert naar de concentratiekampen waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vastgehouden.