WIN: BOEK EN DVD ‘DE LAATSTE GETUIGEN’

de-laatste-getuigen.jpgde-laatste-getuigen.jpgde-laatste-getuigen.jpgTwintig jaar geleden maakte Luckas Vander Taelen de tv-documentaire De laatste getuigen die honderdduizenden kijkers trok en nu op zondagavond op Canvas opnieuw uitgezonden wordt. Er is nu ook een boek mét dvd uit over de serie. AFF/Verzet heeft drie exemplaren voor bezoekers van deze blog.

In De laatste getuigen keerde Luckas Vander Taelen met veertien landgenoten terug naar de concentratiekampen waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog waren opgesloten. Onder hen bevonden zich zowel politieke gevangenen, verzetsstrijders als Joden. Zij behoorden tot een kleine groep Belgen die Dachau, Buchenwald, Ravensbruck, Sachsenhausen, Mauthausen of Auschwitz-Birkenau overleefden. Het boek geeft de gesprekken weer zoals ze in de tv-documentaire te horen zijn. Deze ‘laatste getuigen’ (Jan Van Calsteren, Regine Beer, Tobias Schiff, Natan Ramet…) vertellen hoe ze werden opgepakt en behandeld, hoe ze omgingen met hun herinneringen en hoe ze hebben geprobeerd verder te leven met wat er gebeurd is. Het is een uniek en prangend document over een van de donkerste bladzijden in onze geschiedenis.

Ter situering van de tv-serie beschrijft Dirk Verhofstadt in het gelijknamig boek de machtsovername van Hitler, de eerste maatregelen van de nazi’s tegen zowel politieke tegenstanders, andersdenkenden als Joden. Hij geeft een chronologisch overzicht van de opening van het eerste concentratiekamp in Dachau tot de systematische moord op Joden, zigeuners, Jehova’s getuigen, homoseksuelen, gehandicapten, politieke rivalen en vele anderen. Dirk Verhofstadt schetst ook de situatie in België maar kan helaas niet zijn persoonlijke dada wegsteken: het hoofdstuk over het kwalijk stilzwijgen van kardinaal Van Roey is dubbel zo lang als dat over het zwijgen van de koning en de politieke overheid. Het collaborerend Vlaams-nationalisme komt amper aan bod.

De laatste getuigen is desondanks een noodzakelijk boek opdat toekomstige generaties zouden beseffen tot welke drama’s fascisme, onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie kunnen leiden. De pocket zal vlugger aansporen tot lezen dan het vuistdikke De laatste getuigen en de bijgevoegde dvd is beklijvend. De laatste getuigen is uitgegeven bij Houtekiet en kost 19,95 euro.

AFF/Verzet kreeg van de uitgever drie exemplaren om cadeau te doen aan de bezoekers van deze blog. Wie een exemplaar wil, stuurt met de ‘Contacteer me’-knop in de rechterbovenhoek van deze blog zijn/haar naam en adres, en een reactie op de vraag: Wat moet men doen om de herinnering aan het fascisme en de strijd ertegen levendig te houden? Reacties maximum één paragraaf lang.