T-SHIRTS OM NEONAZI’S OP HET JUISTE PAD TE HELPEN

Voor.jpgNa.jpgTientallen bezoekers van het extreem-rechtse Rock für Deutschland-concert vorige zaterdag 6 augustus in Gera (Duitsland) zijn voor schut gezet bij de bedeling van gratis T-shirts. Na het wassen van het T-shirt verscheen een antifascistische boodschap. Het concert werd ingericht door de NPD – vorig weekend ook al in de kijker met haar Gas geven-affiches in Berlijn.

 

Er was ‘klassiek’ protest tegen het extreem-rechts rockfestival, en de mensen van EXIT-Deutschland zorgden voor een originele actie. EXIT-Deutschland is een initiatief dat helpt mensen te breken met rechtsextremisme en een nieuw leven op te bouwen waarbij waarden als persoonlijke vrijheid en waardigheid voorop staan. De organisatie biedt een exit naar het normale leven in Duitsland. Vandaar de naam. Onder een andere naam echter werd contact opgenomen met de organisatoren van het rockfestival in Gera. Men stelde het het festival te willen ondersteunen en daarom 250 T-shirts te schenken. Op het zwarte T-shirt stond een doodskop en de tekst Hardcore rebellen. National Frei (foto 1). De organisatoren deelden de T-shirts uit aan de eerste 250 bezoekers van hun festival. Met 600 festivalgangers kreeg bijgevolg bijna de helft van de bezoekers zo’n T-shirt.

 

De rechtsextremisten werden verrast. Bij het wassen van het T-shirt veranderde de opdruk in de tekst Was dein T-shirt kann, kannst du auch (foto 2, “Wat jouw T-shirt kan, kun jij ook”). Daarvoor moest het T-shirt wel gewassen worden in een wasmachine, maar die boodschap stond ook op het T-shirt. De grap met de zogenoemde Trojaanse T-shirts kwam na een dag aan het licht. Toen werden de eerste sms-jes gesignaleerd met de waarschuwing dat het om een actie van actie tegen extreemrechts ging. Bij de NPD reageerde men verbolgen en klaagde men dat voor die actie wél overheidsgeld is, terwijl in het jeugdwerk geld ontbreekt en maatschappelijk werkers ontslagen worden.

 

Mede-oprichter van EXIT-Deutschland Bernd Wagner zegt dat de T-shirtactie zich vooral richt op jongeren die nog geen doorwinterde militanten zijn. In Nederland zijn, met succes, ook al acties opgezet om jongeren te helpen uit het extreemrechtse milieu te stappen. Ook elders werd van kamp gewisseld. Vandaag wordt in Engeland een boek over het leven binnen extreem-rechts voorgesteld. Auteur Matthew Collins was hierin jaren actief, tot een extreemrechtse aanslag hem zijn ogen deed openen. Collins is werkt nu bij de antifascistische organisatie Searchlight.