‘WISSELBEKER AFF’ BIJ ’T PALLIETERKE

't Pallieterke - 2010.jpgZoals de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) op 1 april 1991 de nepkrant De Zorgen verdeelden, en op 1 april 1994 De Schandaard, werd in 1969 ’t Palleuterke uitgebracht. In ’t Pallieterke deze week komt men uitgebreid terug op deze parodie, om dan te besluiten met anno 2011.

 

Jan Neckers: “Tweeënveertig jaar later is er nog altijd niet veel veranderd. Extreemlinks blijft gefascineerd door ’t Pallieterke. De aspirant-goelagmoordenaars van het Anti-Fascistisch Front (even antifascistisch als de Duitse Democratische Republiek democratisch was) spellen nog iedere week uw blad, hekelen, citeren en kopiëren delen van artikels. Twee jaar geleden heeft de redactie van ’t Pallieterke dan ook de jaarlijkse ‘Wisselbeker AFF’ ingevoerd, toegekend aan de redacteur die bij de webstek van het AFF met de meeste afkeuring geciteerd wordt. Laureaten tot nu waren Koen Elst in 2009 en ondergetekende in 2010. Het is niet zeker dat de wisselbeker in 2011 toegekend wordt, omdat de nieuwe hoofdredacteur ontdekte dat sommigen onder ons hun verhaal al eens oprekken om een extra woedeaanval van ranzig links te stimuleren.”

 

We bekennen: we lezen wekelijks ’t Pallieterke. We zijn er niet door “gefascineerd”, dat is wat anders. Maar ’t Pallieterke is interessantere lectuur dan bijvoorbeeld het Vlaams Belang Magazine en het Voorpost-blad Revolte die ook tot ons vast leespakket behoren. De goelags zijn vooral bekend van Jozef Stalin, terwijl het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) ons laatst weer eens verweet aanhangers te zijn van Leo Trotski. Wat is het nu? Wij “even antifascistisch als de Duitse Democratische Republiek democratisch was”? Waar slaat dat op? Vraag het maar eens aan Blood and Honour Vlaanderen of we antifascisten zijn of niet? Dat Koenraad Elst de ‘Wisselbeker AFF’ kreeg, is hem gegund. Af en toe schrijft hij zelfs iets zinnigs. Maar Jan Neckers? Als er iemand van ’t Pallieterke hier al vaak geciteerd is, is het Koen Dillen als Frankrijk-kenner Guitry voor de ’t Pallieterke-lezers. Zoon van Karel Dillen die ook al schreef voor ’t Pallieterke. R. Sch. was het bekendste van zijn pseudoniemen als ’t Pallieterke-auteur. Gewezen BRT-journalist en -producer Jan Neckers dicht zich daarentegen teveel eer toe.

 

Karl Van Camp, de sinds eind vorig jaar nieuwe hoofdredacteur van ’t Pallieterke, zei bij de start van zijn hoofdredacteurschap het taalgebruik in zijn blad te gaan bijschaven. Ernst en humor moest gescheiden worden. Was het artikel over Het vals Pallieterke en het AFF nu ernst of humor? Wat we wel weten, is dat je ’t Pallieterke niet altijd mag geloven. Dat leerde ons de man die nu een boek aan het schrijven is over het VB… Frank Vanhecke (zie de update bij dit bericht).