MET EEN VOLLE BUS VOOR DE KOPPEN-REPORTAGE

Voorbije donderdag keken 730 000 mensen naar de Koppen-reportage over het Khadaffi-regime, de Vlaams-nationalisten en het vrouwenwielrennen. Dat is iets meer kijkers dan voor De Laatste Show diezelfde dag, maar geen topper als Man bijt hond (1 100 000 kijkers), Thuis of Het Journaal (elk 1 000 000 kijkers). Anders dan gewoonlijk is men in het Vlaams-nationalistisch kamp tevreden over de VRT-uitzending.

De reportage was opgehangen aan drie figuren: Michael Discart (24 j., voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging Hageland), Nele Van den Broeck (21 j., praeses van het NSV-Mechelen) en G.C. (de ster van de avond omwille van de vlotheid waarmee deze jonge VNJ’er de platitudes aan elkaar reeg). Alle drie waren ze op weg naar het Vlaams Nationaal Zangfeest vorige zondag in Antwerpen. “Het werd een boeiend, respectvol portret”, schreef de Vlaamse Volksbeweging (VVB) achteraf. “Als ’t goed is, zeggen we ’t ook”, blikte de NSV tevreden terug. ”Ledy Broeckx is trots op de mondige VNJ’ers”, postte de voormalige VNJ-verbondsleidster op haar Facebook-pagina. Vooraf was er veel argwaan. Zou de VRT de beelden niet manipuleren en de uitspraken verknippen? Niet dus. Als er al gemanipuleerd werd, is het langs de kant van de Vlaams-nationalisten.

De VRT nam voor deze reportage al enige tijd geleden contact op met Michael Discart (overigens geen gewone VVB’er, met 4 700 Facebook-vrienden springt hij boven anderen uit). Discart maakte onmiddellijk bekend dat hij gevraagd was mee te werken aan een Koppen-reportage. Wat later volgden via Facebook extra oproepen om met de bus die Discart had ingehuurd naar het Vlaams Nationaal Zangfeest in Antwerpen te reizen. Het mocht toch niet gebeuren dat de VRT een slechts halfvolle bus zou filmen. Vandaar herhaalde oproepen om in te schrijven voor de busreis met Michael Discart en de VRT-filmploeg. Vandaar dat je in de Koppen-reportage NSV’ster Nele Van den Broeck uit Asse, studerend in Mechelen, op een bus ziet die vertrekt in het Hageland(Foto: Michael Discart komt bij Nele Van den Broeck het geld voor de busreis ophalen.)

Dat doet natuurlijk niets af van het feit dat voorbije zondag 4 700 Vlaams-nationalisten uit volle borst De Vlaamse Leeuw en meer van dat zongen. Iemand had het er moeilijk mee dat de voice over in de Koppen-reportage sprak over “hun volkslied” (het volkslied van de Vlaams-nationalisten, nvdr.). “Die reporter is toch ook een Vlaming.” Volgens hem had de VRT moeten spreken over “ons volkslied”. Bij de redactie van AFF/Verzet ligt De Internationale nauwer aan het hart dan “ons volkslied”. Vlaams-nationalisten vinden het daarentegen vanzelfsprekend dat De Vlaamse Leeuw dé hymne is van álle Vlamingen. Weer een totalitair trekje dat naar boven komt.

En nog dit. Naar aanleiding van de vakbondsacties tegen het Interprofessioneel akkoord (IPA) vorige vrijdag plant men vanuit Vlaams-nationalistische hoek een blokkade van het ABVV-gebouw in Antwerpen. Aanstaande vrijdagnamiddag. En wie vinden we onder de aangekondigde deelnemers, naast onder andere de VB-personeelsleden Barbara Bonte en Hans Verreyt? Michael Discart.