ÉÉN JAAR LATER NU TOCH BLOOD AND HONOUR-PROCES?

Blood and Honour Vlaanderen - Bellegem 2008.jpgOp 2 februari 2010 werden Chris M., Kristof V. en Robby Q. door de raadkamer verwezen naar de correctionele rechtbank van Veurne voor het inrichten van neonaziconcerten in Bellegem op 19 april 2008 (foto) en in Diksmuide op 18 oktober 2008. Twee van de vierentwintig concerten die Blood and Honour Vlaanderen de voorbije tien jaar in Vlaanderen inrichtte. Nadat advocaten van de verdediging bijkomende onderzoeksdaden eisten, ze stukken te laat neerlegden bij de rechtbank, en nogmaals uitstel vroegen omdat ze hun dossier nog niet hadden kunnen bestuderen, zou de rechtszaak tegen de Blood and Honour-organisatoren vandaag dan toch beginnen.

 

Beelden van het concert in Bellegem, en voorafgaande concerten in Wolfsdonk (Aarschot) en Mechelen, gemaakt door de Duitse undercoverjournalist ‘Thomas Kuban’ en uitgezonden in het VRT-programma Koppen, zorgden voor een schokgolf door Vlaanderen. Toenmalig minister van Justitie Jo Van Deurzen gaf opdracht doortastend op te treden tegen neonazibijeenkomsten. De opiniebijdrage op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF) Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour in de week voorafgaand aan het concert in Diksmuide gaf een laatste duw om Blood and Honour Vlaanderen-kopstuk Chris M. en zijn bloedbroeders Robby Q. en Kristof V. aan te houden, verdere onderzoeksdaden te stellen en de drie uiteindelijk naar de strafrechter te verwijzen. Het belangrijkste wat hen aangewreven wordt is een inbreuk op artikel 22 van de wet tegen het racisme: “het behoren tot een groep of tot een vereniging die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie bedrijft of verkondigt in openbare omstandigheden, dan wel aan zodanige groep of vereniging zijn medewerking verlenen”.

 

De beelden van ‘Thomas Kuban’ van het concert in Bellegem werden in het kader van het onderzoek in beslag genomen en maken deel uit van het strafdossier. Politiemensen in burger deden vaststellingen in Diksmuide. Documenten en bestanden gevonden op computers bij huiszoekingen vervolledigen het dossier tegen de drie Blood and Honour’ers. Vraag is echter hoe keurig een en ander werd bijgehouden door Blood and Honour Vlaanderen. De kans dat hun boekhouding jaarlijks gecontroleerd werd door een bedrijfsrevisor is bijzonder klein. Van Blood and Honour Vlaanderen bestaan twee, overigens rivaliserende, versies. Er is het traditionele Blood and Honour Vlaanderen, waarbij Chris M., Kristof V. en Robby Q. gerekend worden. En er is de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen, erfgenamen van de groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) die een andere rechtszaak wacht in Dendermonde. Een zaak die na allerlei procedureslagen nog altijd niet behandeling is. Mogelijk heeft de vondst van de verbrande boekhouding van een schietclub in Aalst opnieuw vertraging veroorzaakt.

 

De traditionele Blood and Honour’ers hebben na het aanhouden van Chris M. & Co nog een nieuwjaarsconcert op 10 januari 2009 in Nijlen ingericht, een geflopt ‘Concert tegen kanker’ op 5 september 2009 in Izegem, een paar cultureel-sportieve uitstappen,  een wandeling waarbij en passant hulde werd gebracht aan een Duits militair kerkhof, een concert in een koeienstal in Poperinge op 16 januari 2010 en in een jeugdhuis in Wommelgem op 30 oktober 2010. Bij dit laatste concert doken een driehonderdtal neonazi’s op. Bij de voorgaande concerten nog slechts een honderdtal, en bij die cultureel-sportieve activiteiten slechts een tiental. Heel wat minder dus dan bij de concerten die in 2007 – 2008 georganiseerd werden, waar tot een achthonderdtal neonazi’s op af kwamen. Het record is overigens tweeduizend neonazi’s bij een concert in ons land (Weelde/Ravels, 14 oktober 2006), ingericht door de Duitse Combat 18-versie van Blood and Honour.

 

De slagkracht van Blood and Honour Vlaanderen is sinds het aanhouden van Chris M. & Co twee jaar geleden sterk verminderd. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan, en we zien Blood and Honour’ers opduiken bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief. N-SA dat trouwens een stand had op het Blood and Honour Vlaanderen-concert in Diksmuide. Zelf doen ze het verhaal over die stand af als een verzinsel, en proberen ze te verbergen wat het verleden (?) is van een aantal van hun militanten. Maar dat verbergen lukt niet altijd. (Ex-)Blood and Honour’ers zijn daarnaast ook actief in autonome initiatieven zoals No Surrender Crew. De kop van de draak werd twee jaar geleden afgehakt, maar intussen groeien er een paar nieuwe koppen aan. Mochten Chris M. & Co al veroordeeld worden in Veurne, mobilisatie tegen het hergroeperen van neonazi’s blijft nodig.