GAL, EEN HALVE EEUW OP HET SCHERP VAN DE SNEE

Het meest gevraagde cadeau als mogelijke winnaar van de AFF/Verzet-kwis 2010 blijft niet het T-shirt van het VB, maar het boek GAL. Een halve eeuw op het scherp van de snee (foto 1). Bezoekers van deze blog hebben doorgaans een goede smaak.

 

Het boek GAL. Een halve eeuw op het scherp van de snee laat zich op meerdere niveaus lezen. Vooreerst is er het grafisch werk dat Gal een halve eeuw al publiceert in diverse bladen, door hem zelf bijeengebracht in het boek en van een kort commentaar voorzien. Grafisch werk maar vooral ook messcherpe aanklachten op de tijdsgeest en gebeurtenissen. Opgedeeld in vijf decennia: De jaren 60, de jaren van de hoop. De jaren 70, de jaren van ontgoocheling. De jaren 80, de jaren van verstarring. De jaren 90, de jaren van verandering. De jaren 2000, de jaren van het populisme. Het boek leest dan ook als een wrange terugblik op de voorbije halve eeuw. Het commentaar van GAL op het maatschappelijk bestel primeert, maar hij werkt het uit als één van onze beste grafische kunstenaars. Vind je GAL’s kritiek misschien te scherp, of ben je het helemaal niet eens met hem, je staat in elk geval in bewondering voor de grafische uitwerking van zijn standpunt. “Hij kan verontwaardiging omzetten in kunst. Zijn aanklacht tegen politiek despotisme, verlichte idiotie en maatschappelijke wantoestanden wordt artistiek”, schrijft journaliste Anna Luyten in een commentaar. Dat commentaar is een derde insteek bij het boek: van Karel Anthierens over Steve Stevaert tot Walter Zinzen: meer dan dertig mensen kozen hun favoriet GAL-werk en becommentarieerden het.

 

Tom Cochez koos een wenskaart uit 1991 (foto 2): “24 november 1991. Zwarte zondag. Een half miljoen Vlamingen heeft gestemd op een racistische partij. Nooit of te nimmer, zo wil de democratische consensus na zwarte zondag, mag het Vlaams Blok aan de macht komen. Het resultaat van die politieke eenheidsworst volgt op 13 juni 2004. De echte zwarte zondag. Die dag overtuigt de extreemrechtse partij bijna een miljoen Vlaamse kiezers. Dubbel zoveel als op 24 november 1991. Het huidige tijdsgewricht, waarin zowat elke moslim met een baard als een potentiële terrorist wordt aanzien, is extreem vruchtbaar voor een populistische en racistische partij als het Vlaams Belang. Het buitenland bewijst dat anti-islampartijen volop garen spinnen bij de angsten die ze zelf generen. Vreemd genoeg gebeurt er met het Vlaams Belang iets anders. Op zes jaar tijd verliest de partij de helft van haar aanhang en een aanzienlijk deel van haar mandatarissen verlaat de partij. Het cordon sanitaire en het racismeproces, allebei verguisd in 2004, omdat ze het Vlaams Belang alleen maar groter zouden maken, hebben het Vlaams Belang overleefd. Ethiek heeft het gehaald op strategie. De tekening van GAL blijkt, bijna twee decennia later, geen wenskaart maar een visioen.”

 

In De Standaard leverde GAL zelf uitgebreid commentaar bij een andere VB-tekening van zijn hand: Gerolf Annemans en Filip Dewinter die met het uitvergroten van een aantal morfologische kenmerken verdacht veel op respectievelijk een Marokkaan en een Turk lijken. Getekend tijdens een live-uitzending van De zevende dag in het Vlaams Parlement, waarop een woedende Dewinter met zijn gevolg het parlement verliet. GAL: “Dat ik het Vlaams Blok/Belang altijd zo hard heb aangepakt, heeft misschien wel te maken met mijn Indische adoptiezoon die vaak vervelende, zeg maar racistische opmerkingen naar zijn hoofd kreeg. Uiteraard steekt het hele racistische betoog van het Vlaams Belang mij tegen, maar ook de oerconservatieve levensvisie van die mensen. De meeste kiezers van het Belang zijn nu overgelopen naar de N-VA, maar dat verandert natuurlijk niets aan dat conservatieve Vlaamse denken. Ik zat vorige week (…) op Radio 1 tegenover Bart De Wever. Een beleefde, intelligente mens. Maar toen ik hem vroeg naar zijn mening over hedendaagse kunst, zei hij: ‘Begin er niet over of ik maak ruzie!’ Die mentaliteit bedoel ik dus. Ik heb deze week ook al twee dreigbrieven gekregen. ‘Linkse smeerlap’ luidt de aanhef (…). Ondertekend door: een echte Vlaming. En dat omdat ik in een interview mijn mening over de Vlamingen gaf.”

 

Een overzichtstentoonstelling met het werk van GAL werd op 9 december geopend in één van de zalen van het Vlaams Parlement, maar is intussen al gesloten. In de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, als al wat meer Vlamingen verlof hebben en naar Brussel zouden kunnen treinen, zijn de gebouwen van het Vlaams Parlement gesloten voor die gewone Vlamingen. Zaterdag 5 februari wordt de tentoonstelling echter opnieuw geopend, dan in het Felixpakhuis in Antwerpen. Daarna trekt men er nog mee naar Genk, Gent, Leuven, Turnhout, Neerpelt, Brugge en Ieper. Zie de agenda van de organiserende vzw Curieus. Een exemplaar van GAL. Een halve eeuw op het scherp van de snee winnen kan door deelname aan de AFF/Verzet-kwis 2010