STELENDE VB’ER PLOTS AL TWEE JAAR GEEN VB’ER MEER

Het voorbije jaar stapten een aantal parlementsleden op bij het VB (Johan Demol, Greet Van Linter, Karim Van Overmeire…), en ook in de lagere regionen was er een uittocht (Borgerhout, Harelbeke, Beveren, Kortessem, Schoten… ). Maar er is nog een andere categorie malcontenten: mensen die niet langer hun VB-lidmaatschap betalen maar voor de schone schijn in de VB-fractie blijven. Het Beverense VB-parlementslid Bruno Stevenheydens was zo iemand: hij betaalde niet meer voor zijn VB-lidkaart in 2010, maar maakte zijn ontslag bij het VB pas publiek vlak vóór de ontbinding van het parlement met het oog op de verkiezingen op 13 juni 2010. George Ver Eecke (foto) is zo’n ander geval.

 

De zaak kwam aan het licht nadat donderdagmiddag bij de Antwerpse politie een melding binnenliep van een winkeldiefstal. Een oudere man had in een supermarkt aan de Groenplaats een en andere opgegeten – onder meer tomaten, rauw spek en een croissant – en was zonder betalen naar buiten gestapt. Het winkelpersoneel had het echter gezien en verwittigde de politie. De man bleek Georges Ver Eecke (70 j.) te zijn, het bekendst als VB-gemeenteraadslid, maar hij is ook OCMW-raadslid. Anders dan alle andere Antwerpse gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden cumuleert George Ver Eecke beide mandaten en passeert hij hiervoor dan ook  twee keer langs de kassa. Ver Eecke betaalde zijn schuld in de supermarkt en werd daarna voor verder verhoor meegenomen naar een politiekantoor. Daar werd een proces-verbaal opgesteld. Het is nu aan het parket om te oordelen of er vervolging van komt.

 

George Ver Eecke, een welstellende ex-ondernemer die via de partij Waardig Ouder Worden (WOW) bij het VB belandde, was de voorbije dagen niet bereikbaar voor commentaar. Bij het Antwerpse VB wilde men wel reageren toen Het Nieuwsblad op de hoogte bleek te zijn van de zaak. Jan Penris, voorzitter van het VB-Antwerpen, vindt dat onmiddellijk moet opgetreden worden. “Hij neemt ook altijd de broodjes mee in de koffiekamer bij de gemeenteraadszaal, en als er ergens suikertjes liggen verdwijnen die ook”, weet Jan Penris. “Wij hebben bij die man, die een beetje een einzelgänger is, al genoeg door de vingers gezien”, zegt Jan Penris nog. Filip Dewinter houdt zich iets meer in. Filip Dewinter: “Ik wil zo snel mogelijk met George praten om zijn kant van het verhaal te horen. Maar als de feiten kloppen, dan zullen we streng zijn. We hebben met Vlaams Belang net een campagne tegen winkeldiefstallen gelanceerd. Dan kunnen we deze vaudeville natuurlijk missen.”

 

George Ver Eecke is al langer een opmerkelijke figuur in de Antwerpse gemeenteraad. Zijn tussenkomsten worden door collega’s omschreven als ‘onsamenhangend gewauwel’. Toen Ver Eecke in november 2005 eens interpelleerde over het nieuw administratief centrum Den Bell en aan zijn uiteenzetting zoals gewoonlijk kop noch staart te krijgen was, stapte de voltallige VB-fractie op uit de gemeenteraadszaal. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 zou Ver Eecke niet opnieuw gemeenteraadslid worden, maar ‘slechts’ OCMW-raadslid. Uit de schijnwerpers, dus. Toen Bart Debie na zijn veroordeling en verhuis naar Sint-Jans-Molenbeek in 2008 niet langer als Antwerps VB-gemeenteraadslid kon zetelen, stond George Ver Eecke als eerste opvolger op de lijst om het zitje van Debie over te nemen. Zitje dat Ver Eecke dan ook aannam. Zijn mandaat als OCMW-raadslid wilde hij echter niet afstaan. Precies een jaar geleden veroorzaakte Ver Eecke nog opschudding door een jachtgeweer mee te nemen naar een OCMW-commissievergadering. Pas nu zegt en benadrukt Dewinter dat Ver Eecke al twee jaar geen lid meer is van het VB. Filip Dewinter geeft toe: “Hij heeft zelf zijn lidmaatschap opgezegd. Maar hij zit wel nog in onze fractie, dat klopt.”

 

Op de website van het VB-Antwerpen is George Ver Eecke intussen verwijderd als VB-raadslid; op de websites van Stad en OCMW-Antwerpen is hij nog wel als VB-raadslid genoteerd. Waarschijnlijk zal de gemeenteraadszitting morgenavond beginnen met de mededeling dat George Ver Eecke niet meer tot de VB-fractie behoort. Het toeval wil dat we George Ver Eecke de voorbije week nog tegen het lijf liepen. Letterlijk dan nog, toen hij gehaast de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience aan de Korte Nieuwstraat in Antwerpen verliet. Waarom hij zoveel haast had, legde hij niet uit.