N-SA: NA DE WANHOPIGE LIEFDE, HET WANHOPIG CONCERT

Disperato Amore Tour 2010.jpgRuben Rosiers - Berlijn, 1 mei 2010.JPGIn de rand van het congres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) op 30 oktober 2010 in Edegem werd bekendgemaakt dat “de jongeren” van het N-SA nog vóór het jaareinde een concert zouden inrichten. Veertien dagen later maakte Ruben Rosiers (foto 2) op de website van het N-SA bekend dat de Italiaanse groep ZetaZeroAlfa vandaag, zaterdag 18 december 2010, ergens in de provincie Antwerpen zou halt houden in het kader van de Disperato Amore Tour (foto 1). Niets nieuws dus onder de winterkoude want ZetaZeroAlfa was al de hoofdvogel op het Identiteit door Muziek-concert op 31 oktober 2008 ingericht door diezelfde Ruben Rosiers (ook duivel-doet-al bij het N-SA, Radio Rapaille-d.j. Malinwa en Facebook’er Ruben Solidarista).

 

ZetaZeroAlfa, op tournee om de nieuwe cd Disperato Amore (“Wanhopige liefde”) te promoten, is een Italiaanse Identity Rock-groep opgericht in 1997. Naar aanleiding van hun vorige halte in Vlaanderen omschreven ze hun muziek in een interview als “gevarieerde rockmuziek, bij momenten zeer agressief, soms ironisch of choquerend, maar met een metapolitieke en identitaire boodschap.” Ga daar maar even voor zitten. In tegenstelling tot andere Italiaanse identitaire groepen vermijdt ZetaZeroAlfa verwijzingen naar het Italiaanse fascisme. Om strategische redenen, zo blijkt. “Wij verkiezen de aanval boven het herstel van wat ooit was.” en “Wij hebben respect voor de Erewacht die 365 dagen per jaar de wacht houdt aan de crypte van Mussolini in Predappio, maar wij verwerpen de psychopathische nostalgici. Ons project is naar de toekomst gericht”, zegt ZetaZeroAlfa. Het belet niet dat de groep vaak het podium en cd’s deelt met neonazi-muziekgroepen. Op 27 november 2010 trad ZetaZeroAlfa in Italië op samen met Ultima Frontiera waarvan de zanger vorig jaar nog in een Koppen-reportage zei “Ik ben trots ’n fascist te zijn” (op 9’15” in deze video). En op de verzamelcd Italians do it better vinden we ZetaZeroAlfa terug samen met Blind Justice, op 30 oktober 2010 nog op het Blood and Honour-concert in Wommelgem, op 16 januari 2010 op een Blood and Honour-concert in Poperinge.

 

ZetaZeroAlfa is ook een van de deelnemende groepen aan de verzamelcd L’ora della Verità met als thema: de bomaanslag van 2 augustus 1980 op het treinstation van Bologna. Volgens de frontman van ZetaZeroAlfa een aanslag gepleegd door zowat iedereen behalve door wie er voor veroordeeld is: een groep neonazi’s. ZetaZeroAlfa leverde onder andere ook een bijdrage aan een dvd ter ere van de extreemrechtse denker Jules Evola. Een concert van ZetaZeroAlfa in 2001 dat na een protestmanifestatie uit de hand liep deed de leden van ZetaZeroAlfa gedurende vier dagen in de zwaar bewaakte gevangenis van Sulmona belanden, te midden van Al Qaida-verdachten en maffialeden van de Sacra Corona Unita. Vooraf aan ZetaZeroAlfa treedt onder andere op: Jan Peter, een Duitse extreemrechtse balladezanger die op zijn in 2008 verschenen cd Lethargie Absolut onder andere een nummer van de Poolse neonazigroep Konkwista 88 en een nummer van de Amerikaanse neonazigroep Bound of Glory covert. Hôtel Stella is ook aangekondigd. Een Franse groep die op 10 oktober 2009 al optrad bij het ‘jeugdcongres’ van het N-SA in Oostkamp, bij Brugge. “De dolle Brugse nachten en de Vlaamse vrouwen” zijn sindsdien in hun geheugen gegrift. Anderzijds is Hôtel Stella nogal ongelukkig over het tegenwoordig meer onder toezicht houden van de voetbalhooligans van Paris Saint-Germain. Enkele leden van Hôtel Stella maken deel uit van Project Apache, een Parijse groep identitairen niet te verwarren met het Vlaamse Apache.

 

Het concert van ZetaZeroAlfa twee jaar geleden bracht naar verluidt een 120-tal mensen op de been. Op het Identiteit door Muziek-concert op 13 februari 2010 waren er “nauwelijks aanwezigen”. Volgens Ruben Rosiers (op foto 2: op 1 mei samen met neonazi’s en andere rechts-radicalen in Berlijn met een ZetaZeroAlfa-vest) wordt er deze keer echter zoveel volk verwacht dat hij van zaal is veranderd en “zelfs de hele dag een aanspreekpunt op de luchthaven (zal) moeten plaatsen.” De zaal waar het concert plaatsvindt is niet publiek gemaakt. Het is à la manière van Blood and Honour verzamelen aan de carpoolparking in Kontich, aan de E19 tussen Antwerpen en Mechelen, om vandaar verder te rijden. Als er écht veel volk in Kontich verschijnt, is het maar te hopen dat politie op moto’s en met zwaailichten de stoet auto’s begeleidt tot aan de concertzaal.