JEUGDHUIS VERLIEST VERGUNNING DOOR BLOOD AND HONOUR

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGZaterdag 30 oktober organiseerde Blood and Honour Vlaanderen nog eens een concert (foto 1). Even flink doen nu Chris M. en twee andere Blood and Honour-organisatoren deze week voor de rechtbank in Veurne moeten verschijnen. Het zaaltje van jeugdhuis Wommel in Wommelgem werd – met manifeste leugens over de bedoeling – gebruikt voor het inrichten van een Ian Stuart Donaldson-memorial. De burgemeester van Wommelgem besliste intussen wegens die ‘onderverhuring’ de jeugdhuiswerking in Fort 2 drie maanden te schorsen.

 

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid staat intussen vast dat Blood and Honour Vlaanderen oorspronkelijk haar concert in een andere zaal wilde inrichten, maar daar een stokje voor werd gestoken. Een stevige stok, dan. Waar is niet duidelijk. Alleszins zijn politiediensten vanaf donderdag 28 oktober – dag waarop wij hier het geplande concert bekendmaakten – in het Antwerpse op zoek gegaan naar een mogelijke locatie voor het concert. De dag zelf werd met een smoes – “een dubbelboeking van een zaal voor een hardrockconcert, in samenwerking met een bekend Antwerps hardrockcafé” – een bestuurslid van jeugdhuis Wommel benaderd om diezelfde avond nog hun jeugdhuis te mogen gebruiken. Gezien een artikel in De Morgen diezelfde dag werd nog uitdrukkelijk gevraagd of het toch niet om een Blood and Honour-concert ging. Dat werd staalhard ontkend. Er werd een gebruiksovereenkomst opgesteld voor het gebruik van de jeugdhuislokalen. Toen bestuursleden van het jeugdhuis een en ander natrokken bij de vermelde ‘dubbel geboekte’ zaal en het geciteerde hardrockcafé, het opgegeven gsm-nummer fout bleek te zijn, allerlei onguur volk opdook – tot en met iemand met een SS-logo op zijn kledij – en zes potige kerels de toegang tot het jeugdhuis controleerden, werd de politie gebeld. Die oordeelde dat men beter de zaak niet ontruimde.

 

Alle aangekondigde groepen traden op, met uitzondering van het Italiaanse Leggitima Offesa dat vervangen werd door het Duitse Non Plus Ultra. Die speelde onder andere covers van Skrewdriver (de groep van Ian Stuart Donaldson, Back with a bang en Hail victory), covers van Fortress (Commi scum), Nordic Thunder (We’ll overcome), Frekorps (Wie die wikinger) en Cock Sparrer (Because you’re young). In We’ll overcome bijvoorbeeld luidt het: “Confronted by the invasion of our nation, the White man must shed his blood. Against the agressors, be they from the east or west. We are alone against this plague. We fight the system. We fight the system. We fight the system. We fight the system. All together we’ll overcome zionism. All together we’ll overcome marxism.” Volgens een West-Vlaamse Blood and Honour’er van de oude garde was het “een mooie” memorial, “de bands waren top, de locatie was schitterend.” Hij gaf “een dikke proficiat aan de mensen die, ondanks alle problemen, toch hebben doorgezet.” Duitse neonazi’s kloegen daarentegen over de slechte organisatie. Blijkbaar heeft men nog moeten improviseren voor de geluidsinstallatie want de oorspronkelijk hiervoor voorziene crew haakte af nadat het concert niet kon doorgaan in de aanvankelijk voorziene zaal. Met de biervoorraad was er geen probleem. Na het concert werd een berg niet opgeruimde Kaiser-bierblikjes gevonden.

 

Burgemeester Walter Van Der Plaetsen (70 j., Open VLD) staat in Wommelgem niet bekend als een grote vriend van de jeugd. Misschien wel van kinderen, maar alleszins niet van opgroeiende jongeren. Hij greep de ‘onderverhuring’ aan Blood and Honour Vlaanderen aan om jeugdhuis Wommel (foto 2) gedurende drie maanden het gebruik van hun lokalen in Fort 2 te ontzeggen, op voor drie eerder al geplande activiteiten na. Blood and Honour Vlaanderen spant zich in om de nazi-ideologie door concerten te verspreiden, en veroorzaakt door hun leugens en bedrog dat de Wommelgemse jeugd zich niet langer op een gezonde wijze kan ontspannen en ontplooien. Dat is om fier op te zijn!