SNELRECHT TEGEN BLOOD AND HONOUR?

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPG“Netjes, jongens”, schreef een dertigjarige neonazi ironisch nadat hij ons verslag van de herstart van Blood and Honour Vlaanderen zaterdagavond in Wommelgem (foto 1) gelezen had, waarna hij ons verslag forwarde naar zijn geestesgenoten. De man had toen nog niet de reactie van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (foto 2) gehoord.

 

De Antwerpse regionale televisiezender ATV bracht gisterenavond een verslag over de manier waarop Blood and Honour aan een zaal was geraakt, en de verontwaardiging van het misleide jeugdhuis Wommel dat vraagt dat dit soort evenementen preventief verboden worden. In een tweede reportage ondervroeg ATV de, samen met de regering-Leterme ontslagnemende, minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). Die zei dat het net rond groeperingen als Blood and Honour alsmaar strakker gespannen wordt: met de Staatsveiligheid die steeds aanwezig is, nummerplaten die genoteerd worden… maar het sluitstuk ontbreekt. Er zou daarom hard gewerkt worden aan wetgeving die een rechter in de mogelijkheid stelt om met snelrecht bijeenkomsten als van Blood and Honour preventief te verbieden. Inspiratie daarvoor zou gehaald worden uit buitenlandse wetgeving. De val van de regering-Leterme zou echter verhinderen dat eraan voort gewerkt wordt.

 

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) zal zich pas ten gronde uitspreken zodra het inzage krijgt in het (ontwerp van) wetsontwerp. Ervaringen in het buitenland (Duitsland bijvoorbeeld) leren dat rechters niet altijd bijeenkomsten van neonazi’s verbieden. Soms wel, soms niet. Een duidelijke lijn hebben we er nog niet in herkend. Andere ervaringen in het buitenland (Nederland bijvoorbeeld) leren dat de politie er wel eens alerter en kordater optreedt dan de Belgische collega’s als de zaaluitbater niet wil dat zijn zaal misbruikt wordt voor bijeenkomsten van neonazi’s. Het is niet altijd nieuwe wetgeving die men nodig heeft. Maar beter een minister van Binnenlandse Zaken die zich bezorgd toont om neonazistische groeperingen dan een minister van Justitie vanwie we nog geen intentieverklaring hebben gehoord.