BLOOD AND HONOUR-CONCERT ZATERDAGAVOND IN WOMMELGEM

Blood and Honour-concert 30 oktober 2010.JPGHet concert dat zaterdagavond georganiseerd werd ter herinnering aan de stichter van de neonazistische beweging Blood and Honour (foto 1) vond plaats in Wommelgem, bij Antwerpen. Een 300-tal neonazi’s doken er op, in een zaal die pas ’s namiddags gehuurd was.

 

Zaterdag schreven we dat vanuit het meetingpoint vlak over de Nederlandse grens het nog alle richtingen uit kon: zowel dieper Nederland in als terug naar Vlaanderen. Eén bron sprak van “Zuid-Holland” als plaats voor het concert, maar we merkten daar meteen bij op: “Eerst zien, dan pas geloven. Het zou niet de eerste keer zijn als men mensen op een dwaalspoor wil brengen.” Het werd dus Wommelgem, vlakbij Antwerpen. Op tien minuten rijden van Edegem waar het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) bijeenkwam voor haar derde congres.

 

Eerder op de dag was een bestuurslid van jeugdhuis Wommel in een café in Antwerpen aangesproken door twee jongeren die zeiden dat door een dubbelboeking een hardrockconcert in samenwerking met een bekend Antwerps hardrockcafé in het water dreigde te vallen. Groepen en geluidsmateriaal waren al onderweg. Of ze uit de nood konden geholpen worden? Het bestuurslid van het jeugdhuis vroeg hen nog of ze niet gelieerd waren aan een politieke beweging, en al zeker niet aan Blood and Honour (Zaterdag had De Morgen een tamelijk groot artikel gepubliceerd over het geplande concert van Blood and Honour, nvdr.). Twee keer werd ontkennend geantwoord. Eén van de twee jongeren had overigens dreadlocks, wat anders niet gebruikelijk is in het neonazistisch milieu. Zaterdagnamiddag werd een gebruikersovereenkomst met jeugdhuis Wommel opgesteld. Achteraf bleek dat een valse naam en een vals e-mailadres werd opgegeven.

 

Pikant detail: het jeugdhuis is gelegen in het Fort van Wommelgem (foto 2), gebouwd als constructie om Antwerpen in de loop van de geschiedenis te vrijwaren voor een bezetting door Duitse troepen. Blood and Honour bleek goed geëquipeerd te zijn: ze hadden hun eigen drankvoorraad bij, een stroomgenerator, enzomeer. Desnoods had men nog zoals in januari in Poperinge in een koeienstal kunnen optreden. Er kwamen een driehonderd neonazi’s naar het concert. Naast Vlamingen onder andere ook Nederlanders en Duitsers. De verbouwereerde medewerkers van jeugdhuis Wommel belden de politie van Wommelgem, maar die liet betijen. De zaak “monitoren” leek de politie het beste, liever geen chaos veroorzaken. Of er politie in het jeugdhuis was, is niet bekend. Alleszins traden onder andere de Hongaarse groep Vérszerodés (foto 3), het Italiaanse Blind Justice en het Duitse Libertin op die bekend staan om hun racistische, antisemitische en negationistische liedteksten.

 

Het bestuur van jeugdhuis Wommel is verontwaardigd over de handelswijze van Blood and Honour en vraagt “expliciet (…) aan de hogere overheden om op te treden tegen deze bedrieglijke en gevaarlijke praktijken”. Het jeugdhuis vraagt ook “dat de wetgever dit soort evenementen preventief moet kunnen verbieden en strenger bestraffen”. Het jeugdhuis onderlijnt tenslotte een “apolitiek jeugdhuis te zijn dat extremisme afkeurt”. Blood and Honour zadelt het jeugdhuis overigens op met extra kosten: tegen de afspraken in werd de sleutel van het jeugdhuis na afloop niet gedeponeerd in de brievenbus van één van de bestuursleden van het jeugdhuis. Ook dat nog.