REGINE BEER NEGENTIG (1)

Regine Beer.jpgAanstaande vrijdag 5 november wordt Regine Beer negentig jaar. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en de redactie van AFF/Verzet feliciteren Regine van harte. Regine legde bijna tweeduizend keer getuigenis af van de gruwel van de nazi’s, waarschuwde voor hun ‘deftige’ opvolgers en steunde de acties van het AFF voluit. Twee jaar geleden was ze de eerste om een opiniebijdrage te tekenen tegen de zelfverklaarde onmacht om neonazistische organisaties als Blood and Honour Vlaanderen aan te pakken (foto).

 

In het door De Standaard afgekraakt maar toch zeer lezenswaardig boek  De haat tegen het Westen stelt auteur Jean Ziegler de vraag waarom niet-Westerse landen soms tientallen jaren nadat ze onafhankelijk werden pas écht in opstand komen tegen het onrecht dat hen is aangedaan. Hij beantwoordt het met een verwijzing naar de overlevenden van de concentratie- en vernietigingskampen. Die deden er vaak tientallen jaren over vooraleer ze over de gruwel van de kampen konden vertellen. Zo ook Regine Beer. Ze was 22 toen ze op 3 september 1943 in Antwerpen werd opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Pas in de jaren zeventig, dertig jaar later, nadat ze gevraagd werd een rol te vertolken in de televisiereeks Beschuldigde sta op, begon Regine over haar ervaringen onder het nazi-regime te praten. Bijna tweeduizend keer gaf ze er voordrachten over, vaak voor jongeren. In 1992 werd haar levensverhaal opgetekend in het boek KZ A 5148, naar het nummer dat op haar arm getatoeëerd werd bij aankomst in Auschwitz. In 2006 verscheen een aangevulde versie onder de titel Mijn leven als KZ A 5148.

 

Regine Beer evolueerde, zo leren ons die boeken, van een levenslustige, wat naïeve adolescent tot een karaktervolle vrouw, een bewustere volwassene en een alerte bejaarde dame. Gezondheidsproblemen spelen haar intussen parten, maar ze leest nog graag kranten en boeken, kijkt steevast naar kwisprogramma’s op de Franse en Vlaamse televisie, en vertelt gloedvol over haar kinderen en kleinkinderen. Ze heeft haar kinderen beloofd honderd jaar te worden, en die belofte wil ze graag houden zoals ze ook haar andere beloften waarmaakte. We wensen het Regine natuurlijk van harte toe. De volgende dagen herneemt AFF/Verzet een interview dat Joël De Ceulaer in 2007 voor Knack afnam van Regine Beer. Eén van de laatste keren, als het niet dé laatste keer was, dat Regine haar verhaal deed om op te tekenen in een gedrukt medium.

 

Met het internet is Regine niet vertrouwd – één van de keren dat we bij haar langsgingen vroeg ze ons nog een aantal begrippen uit de digitale communicatiewereld uit te leggen waar haar zoon (VRT-journalist Stefan Blommaert, nvdr.) een paar dagen tevoren met haar over had gesproken. Toen we het Knack-interview drie jaar geleden een eerste keer publiceerden op deze blog, waren Facebook en Twitter nog niet zo ingeburgerd als nu. En vermits nogal wat artikels die hier verschijnen door lezers geforward worden via Facebook, en soms zelfs Twitter, nodigen we onze lezers uit dit ook te doen met de interviewfragmenten die hier de volgende dagen verschijnen. De getuigenis van Regine Beer kan niet genoeg verspreid worden, haar verhaal mag niet vergeten worden.