BLOOD AND HONOUR-GROEPEN, EERDER AL IN VLAANDEREN

Verszerzodes.jpgDe Kastelein-verzamel cd.jpgOp de affiche voor het Blood and Honour-concert van aanstaande zaterdag staan niet de bekendste namen uit het genre, maar drie van de vijf aangekondigde groepen traden al eerder op in Vlaanderen.

 

Bovenaan de affiche staat de Hongaarse neonazistische hatecore-groep Verszerzodes. De groep speelde op 29 maart 2003 een eerste keer in ons land. Volgens een concertverslagje op de toenmalige website van Blood and Honour Vlaanderen kon men een zee van rechterhanden zien toen een Duitse groep diezelfde avond het lied Sieg bracht. Op de affiche toen onder andere ook Brigade M, groep van de Nederlander Tim Mudde, en Les Vilains, met als thuisbasis de beruchte Brugse kroeg De Kastelein. Op 4 juni 2005 stond Verszersodes in de buurt van Brugge op het podium van een Blood and Honour-concert, samen met opnieuw Les Vilains en ook het Finse Mistreat dat in 2008 op de affiche van het Blood and Honour-concert in Diksmuide stond. Verszerzodes. De groep verkeert in de kringen van het verboden Blood and Honour Hongarije. Op één van hun vele cd’s staat een foto van een skinhead die de Hitler-groet brengt (foto 1). Op de cd Hate Parade staat op de voorkant een foto van een groep SS-soldaten die de eer van trouw afleggen. Op een split-cd met de Engelse Blood and Honour-groep English Rose is een banner geplaatst met de tekst Freiheit fur Ernst Zundel. Ernst Zundel is een notoire Holocaust-ontkenner.

 

De Italiaanse fascistische hardcore-groep Blind Justice trad op 16 januari 2010 nog op bij een Blood and Honour-concert in Poperinge.  In het nummer Total NSHC op de cd That’s not for you omschrijft Blind Justice zichzelf als een nationaal-socialistische hardcore muziekgroep. In het infoboekje dat bij de cd geleverd wordt staat bij het nummer Fuck Israël een clichéafbeelding van een Jood (grote kerel, grote neus, enorme bos wilde haren en gemeen kijkend). Volgens een concertganger kon Blind Justice meer bekoren dan andere groepen op de affiche. Ook bij de betere in Poperinge werd de Duitse fascistische groep Libertin genoemd die sinds 2008 aan de weg timmert en reeds viermaal optrad in ons land. Naast op 16 januari 2010 in Poperinge: op 10 januari 2009 op een ‘nieuwjaarsreceptie’ van Blood and Honour Vlaanderen in Nijlen, op 22 augustus 2009 in dezelfde zaal bij een concert ingericht door Duitse rechtsradicale ‘autonomen’, en op 10 oktober 2009 op het fameuze jeugdcongres van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in Oostkamp. Groepsleden verklaren in interviews dat ze allen nationaal-socialistisch zijn. In het nummer Das verbotene Dorf gaat de groep te keer tegen ‘de bezetter’, versta: de geallieerden die Duitsland bevrijd hebben van het nazisme.

 

Er staat een tweede Italiaanse groep op de affiche: Legittima Offesa. We vonden zeven eigen cd’s terug van de groep, en acht deelnames aan verzamelcd’s… waaronder een cd (foto 2) ten voordele van hét café voor extreemrechtse skinheads: De Kastelein in Brugge (intussen omgedoopt tot Moloko). Het waren cafégangers uit De Kastelein die een Vlaming met rastakapsel en zijn Parijse-Gabonese vriend molesteerden in 2006, zaak waar begin dit jaar tot vier jaar cel voor de daders voor werd uitgesproken. Legittima Offesa schuwt het niet om hun Holocaust ontkennende visie te verkondigen. In Italië treedt de groep met grote regelmaat op. Ze staan op de planken met a-politieke Oi!-bands, maar het vaakst delen ze het podium met neonazistische groepen als de al genoemde Mistreat en Verszerzodes, en Whitelaw die op 5 september 2009 optrad op een Rock Against Cancer-concert in Izegem dat een eerste poging bleek te zijn om Blood and Honour-concerten in te richten door een nieuwe ploeg organisatoren. Op de affiche voor zaterdag tenslotte ook nog de Franse groep Match Retour die waarschijnlijk vooral op de affiche staat in de hoop dat ze Franse supporters meebrengt. Britse Blood and Honour’ers hebben al laten weten dat ze morgen al naar Vlaanderen komen met het oog op het concert zaterdag.

 

Kon het concert in Izegem doorgaan – de burgemeester was verontwaardigd maar men verkoos te laten betijen in de hoop dat dan de plaatselijke kermis even verderop niet verstoord zou worden – in Nederland had Blood and Honour de keer daarvoor meer tegenstand van de overheid. De organisatoren van Blood and Honour Nederland & Vlaanderen (Combat 18) hadden voor een concert op 8 augustus 2009 twee verschillende zalen gehuurd, maar in samenspraak met de politie weigerden beide zaaluitbaters de toegang tot hun zaal zodra ze vernamen wat de bedoeling was. Ook al, en niet in het minst, omdat de zaal onder een vals voorwendsel was gehuurd en de politie de nodige beveiliging aanbood. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) en RésistanceS roepen op om dit voorbeeld te volgen. Zou het concert toch doorgaan is het minste wat politie en parket kunnen doen, de nodige vaststellingen te doen  over de identiteit van de concertgangers en de overtredingen op de wetgeving tegen racisme, discriminatie en negationisme. Met de platenproductie en het kader waarin de groepen eerder optraden, is er niet de minste twijfel over wat te verwachten is. Het is zaterdag wel Halloween-weekend, maar dit is toch te erg om van op te schrikken.