VLAAMSE GROND

Turalura.jpgVlaamse Grond.JPGWill Tura is zeventig jaar geworden, en dat wordt onder andere gevierd met de vorige week verschenen tweede Turalura-cd (foto 1) waarop Vlaamse rockartiesten Will Tura-covers brengen. Muziek van en door Vlamingen, maar niet het slag dat de makers van Dit is Vlaamse grond! (foto 2) voor ogen hebben.

Op de IJzerwake werd de “straalschijf” (zo heet zo’n ding in het jargon van de ware Vlaams-nationalist) Dit is Vlaamse Grond! voor het eerst verkocht. Er staan zes nummers op. Met als eerste nummer het uit 1983 daterend In ’t midden van het gewoel van Jef Elbers. Jef Elbers was lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), en dat is te horen aan de tekst van In ’t midden van het gewoel: “Ga je op de vuist, zorg dan dat je als eerste klopt. Kan je niet goed boksen, dat je dan toch nog keihard schopt.” Het verbaast niet dat dit een lied is naar het hart van Rob ‘Klop’ Verreycken. Het volgend nummer is van de hand van ene Robrecht, en als je eens goed wil lachen/ergeren aan kleinkunst, dan moet je dit beslist eens op zetten. Robrecht bezingt de IJzertoren, het lijkt wel een treurmars. Robrecht bracht onder de naam ‘Wilfred’ ook de cd Nederland is vol uit, maar daarna heeft hij niets meer uitgebracht. Gelukkig maar. Vervolgens brengt de Nederlandse groep Standrecht het nummer Vlaamse dodendans. Ook al geen opwekkend nummer. Op de 11-juliviering van de Gulden Sinjoren dit jaar in Antwerpen speelde Standrecht een paar nummers. Voor nogal wat mensen: het sein om naar huis te gaan.

Het titelnummer van deze cd is van Vlanarock: Vlaamse grond. Vlanarock was de groep rond Ragna Verreycken, dochter van Wim en zus van Rob Verreycken. In 2004, ze was toen 30 jaar oud, stapte Ragna Verreycken uit het leven. Op Vlaamse grond  schreeuwt ze het uit dat Brussel Vlaamse grond is. Ragna Verreycken kwam wel eens in Brussel. Een foto in Het Nieuwsblad van 13 juli 1998 bewees dit. Uit de foto bleek dat Ragna Verreycken – in Antwerpen politieagente – betrokken was bij rellen bij de 11-juliviering in Brussel. In het artikel of in het onderschrift bij de foto werd Ragna Verreycken niet vernoemd, maar een Antwerpse politieagent herkende zijn collega op de foto terwijl ze een beschermschild en matrak van een Brusselse politieagent ‘betast’. Het volgend nummer op de cd is geschreven door Wim Verreycken. In Kroegpraat neemt de groep Hexa de ‘kroegstrategen’ op de korrel die je aan vele Vlaamse togen vindt. Het laatste nummer op de cd is het meest militante: AVV-VVK, oftewel “Alles Voor Vlaanderen – Vlaanderen Voor Kristus”, gezongen (nouja, meer: gedeclameerd) door de  Nederlandse groep Dietse Patriotten.

De cd is uitgebracht door Muziek met Wortels, een uitgeverij van Tim Mudde (Brigade M, Radio Rapaille), in een samenwerking tussen het al genoemde Radio Rapaille, Identiteit door Muziek en ’t Pallieterke. VB-personeelslid Hans Verreyt zorgde voor de foto op de cover en de cd. Verder wordt op het hoesje van de cd nog de medewerking vermeld van Wim en Rob Verreycken, en “de belangeloze medewerking” van alle artiesten. In Vlaanderen wordt de cd verkocht door het NSV. Het zou ons sterk verbazen als de gemiddelde Vlaamse student dol is op dit soort muziek, maar als de bierviltjes op zijn is de cd misschien wel een goede onderlegger voor Vlaamsche Leeuw-bier.