RECHTSACTUEEL KAN EIGEN AMBITIES NIET WAARMAKEN

RechtsActueel.jpgVNV-vlag.JPG

Ruim drie maanden na de lancering van RechtsActueel wordt de indruk nog sterker dan hij al was: het rechtse alternatief voor de ‘linkse’ berichtgeving op het internet RechtsActueel kan haar eigen ambities niet waarmaken. Spilfiguren van RechtsActueel zijn Yves Pernet (Voorpost) en Bert Deckers (VB-personeelslid).

 

Yves Pernet die verslag uitbrengt van de jaarlijkse herdenking van Oostfronters in Stekene, waar Pernet als Voorpost-militant toch was. Yves Pernet die een artikel op zijn persoonlijke blog over de plots roder-dan-rood Bert Anciaux overneemt op RechtsActueel… En anders is er wel ‘Charles de Dille’ die op RechtsActueel krek dezelfde mening verkondigt als Yves Pernet op zijn blog. Pernet nadat Siegfried Bracke overstapte naar de N-VA: “Stem Vlaams-nationaal en maak de keuze tussen de twee partijen (VB en N-VA, red.) volgens uw geweten. Wie niet gaat stemmen, maakt zich schuldig aan plichtsverzuim. Dit kan een verkiezing zijn waar de Belgische structuur een slag zal incasseren die ze niet zal overleven. Maar stem niet op een logebroeder!” En ‘Charles de Dille’ op RechtsActueel: “Rechts Actueel roept op om te stemmen voor de ‘V’-partijen Vlaams Belang en N-VA, maar vraagt toch om enige consequentie en gezonde verstand te laten primeren boven hypes en plat populisme. (…) Wij roepen dan ook in de eerste plaats op om te stemmen voor Vlaams-nationalistische kandidaten en niet voor logebroeders als Siegfried Bracke.” Zoek de zeven verschillen!

 

Wat dan weer vooral aan Bert Deckers doet denken, is het logo van RechtsActueel. Het kan natuurlijk puur toeval zijn, maar Deckers kennend zou dat eerder verbazen. In het logo van RechtsActueel is immers een opvallende blauwe driehoek op een oranje achtergrond verwerkt (foto 1), en waar vinden we nog zo’n opvallende blauwe driehoek bij een oranje hoofdkleur? Bij het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV, foto 2), Vlaams-nationalistische partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. De driehoek in de VNV-vlag stond voor de drie grote rivieren van de Nederlanden: de Schelde, de Maas en de Rijn. De cirkel stond voor de eenheid van de Lage Landen. De hereniging van Vlaanderen en Nederland die niet toevallig de natte droom is van Yves Pernet. Dat daarvoor teruggegrepen wordt naar symboliek uit de collaboratie met de nazi-bezetter? Alvast Bert Deckers maalt er niet om. Om zijn nieuwjaarswensen voor 2009 over te brengen pakte Bert Deckers uit met een nieuwjaarskaartje waarop Joris Van Severen stond, nog een aangebrande figuur. Bij het VB verzorgt Bert Deckers de lay out van een aantal publicaties. Hij is best in staat het logo van RechtsActueel te ontwerpen. Het is daarenboven op naam van Bert Deckers en zijn bedrijfje Propaflandria dat de RechtsActueel-website geregistreerd is.

 

Na Kris en Yves van Man bijt hond, Bert en Yves van RechtsActueel. Alleen geven zij een veel minder volledig en genuanceerd beeld van Rechts in Vlaanderen dan de Man bijt hond-ploeg Vlaanderen in beeld brengt. In de rubriek Uitgevraagd was tweeënhalf maand lang het enige vraaggesprek een babbel met Gerolf Annemans. Als een verslag van een Voorpost-activiteit wordt gegeven, wordt het artikel van de Voorpost-website overgenomen. Het is van het faillissement van de Volksgazet in 1978 geleden dat die stijl van journalistiek nog gehanteerd wordt. En ook bij de ‘vrije nieuwsgaring’ wordt met oogkleppen gewerkt. Als Bert Deckers bijvoorbeeld verslag uitbrengt van de eerste bijeenkomst van het EJA!-project verbasterd Deckers de naam van hoofdspreker (en Deckers’ actieve Facebook-vriend) Thierry Vanroy tot “Thierry VR”. Deckers verzwijgt in hetzelfde artikel ook aan wie hij het allerbeste toewenst met EJA!: mensen die op andere dagen actief zijn of waren bij het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), de Nationale Jeugd Nederland (NJN), No Surrender Crew, Blood and Honour Vlaanderen en Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET). Naast de aanwezigheid van Tomas Boutens (BBET) kon niet gekeken worden, maar daar zwijgt Bert Deckers over op RechtsActueel. Als Thierry Vanroy daarentegen als N-SA’er bedenkingen schrijft over het Vlaams Belang, populisme en alternatieve politiek, en daarbij voorstellen doet richting Vlaams Belang, zwijgt RechtsActueel er in alle talen over.

 

De resultaten van overdenkingen en beschouwingen van de rechterkant van de Vlaamse Beweging (…) bundelen en zo voor een breed publiek toegankelijk te maken”, zoals het in de missieverklaring van RechtsActueel staat? Vergeet het. Men blijft netjes binnen de lijnen van het VB. RechtsActueel is de hobbyclub van een aantal Voorpost’ers (naast Yves Pernet bijvoorbeeld Sjors Remmerswaal en Wim De Winter) en enkele VB-personeelsleden (naast Bert Dimitri’ Deckers bijvoorbeeld Rob Verreycken en de al genoemde Wim De Winter – bij andere gelegenheden ook nog eens lijfwacht voor Filip Dewinter en Benno Barnard). RechtsActueel is ontstaan uit de frustratie dat “het internet (…) voor een groot deel in handen (is) van de linkerkant van het politieke spectrum, ongeacht het feit dat ze maatschappelijk en politiek steeds in belang krimpt.” RechtActueel staat echter – nog afgezien van de ideologische keuze – kwalitatief geenszins op hetzelfde niveau als Apache en De Wereld Morgen. ’t Pallieterke zit in dezelfde ideologische hoek als RechtsActueel, maar is dan nog interessanter.

 

  • Update. Vannacht al nam een RechtsActueel-redacteur kennis van bovenstaand artikel. Om onze kritiek te pareren dat men het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) buiten beeld houdt, werd een paar uren later voor het eerst een artikel van de website van het N-SA overgenomen door RechtsActueel. Het artikel onder de kop Vlaanderen, een zigeunercamping? Neen, bedankt! komt wel voor 100 % overeen met wat men er bij het VB over denkt. Het is nu wachten op de overname of het becommentariëren van een N-SA-artikel waarin kritiek wordt geleverd op het VB, zoals over de islamofobie  van het VB.