FIETSEN

Op-de-fiets.jpgGood Night Left Side 1.JPGGood Night Left Side - 2.jpg

800 000 bezoekers voor De Duiker en De Kleine Reuzin? Met onze ervaring bij betogingen twijfelen we toch aan dat aantal. Werd niet dubbel geteld? Nogal wat mensen volgden zowel De Duiker als De Kleine Reuzin op hun tocht door Antwerpen, en we zagen vaak ook dezelfde gezichten de verschillende dagen.

 

Wat wel zeker is, is dat er massaal gefietst werd in de binnenstad om De Duiker en De Kleine Reuzin op te sporen en te volgen (foto 1: van het Sint-Jansplein waar De Duiker en De Kleine Reuzin zondagmorgen ontwaakten, naar Park Spoor Noord waar ze zouden picknicken). Antwerpenaren fietsten door de binnenstad, vanuit de rand kwam men met de fiets, en voor wie van nog verder kwam werden alle beschikbare fietsen verhuurd. Er zijn gezonde (meer beweging) en ongezonde redenen (meer fijnstof) om te fietsen, er zijn economische argumenten (tijdswinst…) en nog een pak andere motieven om te fietsen. Het kon niet uitblijven, maar ook rechts-radicalen en neonazi’s ontdekten de voordelen van fietsen. ‘Bichon’ kan je in Antwerpen eerder met zijn gammele fiets zien dan met een ander voertuig. ‘Lientje’, een Vlaams-Brabantse neonazi, heeft op het Blood and Honour-forum als avatar een variant op klassieke Good Night Left Side-afbeeldingen (foto 2). We kenden al de variant van de ‘Autonome Kameraden’, ‘Lientje’ heeft als avatar een fietser die zijn of haar fiets wil smijten op een anarchist (foto 3). ‘Lientje’ heeft een paar maanden geleden ook een Keltisch kruis op haar rug laten tatoeëren, maar omdat ze daarna te snel haar T-shirt terug aantrok, is het zwart van haar tattoo niet fijn afgelijnd maar wat uitgelopen. Met haar rug doet ze wat ze wil, maar met een fiets een ander willen neerkloppen… Het is niet echt voorbeeldig gedrag.

 

Vrijdagavond kan er zowel in Antwerpen als in Brussel op een gezondere manier actie gevoerd worden met een fiets. Dan is er de maandelijkse Critical Mass-actie de laatste vrijdagavond van de maand. In Antwerpen verzamelt men om 18.00 uur aan het Theaterplein. Deze keer eindigt de rondrit met de fiets door Antwerpen met een picknick. In Brussel wordt op hetzelfde uur verzameld aan de Naamsepoort, en wordt de fietstocht gevolgd door het opzetten van een kamp van waaruit ’s anderendaags actie wordt gevoerd tegen de uitbreiding van de Ring rond Brussel.