MET DEWINTER EN DEBIE IN BERLIJN (3): VERZET

Berlijn-13.jpgBerlijn-1.jpgBerlijn-14.jpgVoorbije maandag publiceerden we hier twee artikels over Filip Dewinter en (de gisteren jarige) Bart Debie in Berlijn. Vandaag nog meer over Berlijn.

 

Zoals al gezegd werd met zitstakingen getracht de toegang tot het Rathaus van Schöneberg te versperren, maar was er tegen de overmacht van de politie niets te beginnen. Er was een vrij gelijkmatige verdeling van gezindheden in het protest tegen Pro Deutschland en haar buitenlandse gasten. En er was de toch wel opmerkelijke actie van een spandoek tegen het Rathaus waar Pro Deutschland haar bijeenkomst hield. We zien het onze politici nog niet doen gesteld dat het VB een bijeenkomst in een Antwerps districtshuis zou organiseren. Maar wat viel ons verder nog op? Plezant was de antifascistische fanfare die de moed bij de demonstranten aan het Rathaus van Schöneberg muzikaal kracht bijzette (foto 1), erg persoonlijk (foto 2) was de aanpak van de man met de slogan Kein sex mit nazis en in de binnenstad van Berlijn kon je niet naast de verschillende stickers en slogans tegen nazi’s kijken. Natuurlijk aan kraakpanden en in de meer alternatieve wijken van Berlijn, maar zelfs in een winkelstraat in de deftige Prenzlauer Berg-wijk (foto 3) zagen we naar aanleiding van de bijeenkomst van Pro Deutschland een spandoek met de slogan Geen lente voor nazi’s, hier niet en nergens.

 

Met slechts iets meer dan vijftig deelnemers kan men de startmeting van Pro Deutschland in Berlijn geen succes noemen. Te meer er slechts enkele Berlijners bij waren. Wie er wél was, was Patrik Brinkmann. Zweedse multimiljonair die in Berlijn is komen wonen, graag lijsttrekker van Pro Berlin wordt, maar naar verluidt omwille van zijn aanrakingen met de Zweedse justitie en belastingsdiensten weinig kans maakt om de Duitse nationaliteit te krijgen. En dat is wel nodig om aan de Berlijnse bolletjeskermis te kunnen deelnemen. Binnen Pro Deutschland en Pro Berlin is er daarenboven strijd over wie welke plaats op de lijst en binnen de beweging mag innemen. Brinkmann wekt behalve sympathie ook wel tegenstand op met zijn zeer christelijke inspiratie (hij trekt letterlijk met de bijbel in de hand ten strijde tegen de ‘islamisering’) en zijn uitgesproken pro Israël-houding. Bij een aantal Pro Deutschland-militanten ligt blijkbaar vooral dat laatste moeilijk.

 

Maar men kijkt bij Pro Deutschland wel begerig uit naar Brinkmanns geld. Bij het begin van de bijeenkomst in Schöneberg zaterdag 17 juli bedankte Manfred Rouhs, voorzitter van Pro Deutschland, Patrik Brinkmann voor het overschrijven van (nog eens) 25 000 euro op de rekening van Pro Deutschland. Eerder had Brinkmann al 5 000 000 euro vrijgemaakt om de Pro Deutschland-, Pro Nordhrein Westfalen-, Pro Köln- en Pro Berlin-beweging te steunen. Brinkmann mocht dan ook vooraan op het podium in Schöneberg plaatsnemen. Brinkmann kreeg het eerste zitje, Dewinter het tweede, Debie het derde, Jacques Cordonnier van Alsace d’Abord het vierde, enzovoort. Hiërarchie moet er zijn. Toch zeker bij bewegingen als Pro Deutschland.