ALWEER SLECHT RAPPORT VOOR VB-PARLEMENTSLEDEN

VB-bordBij ’t Pallieterke klagen ze nu al twee weken na elkaar over het rapport dat De Standaard opmaakte over de federale parlementsleden de voorbije drie jaren. De parlementsleden zouden niet volgens de juiste criteria beoordeeld zijn. Over het rapport van De Morgen rept men niet. Waarschijnlijk is dat per definitie verdacht. En inderdaad over criteria kan gediscussieerd worden. Maar ook het rapport dat Gazet van Antwerpen deze week publiceerde over de Antwerpse parlementsleden is over de hele lijn negatief voor het VB.

De krant bespreekt niet elk van de 24 volksvertegenwoordigers en 8 senatoren uit de provincie Antwerpen. Gazet van Antwerpen beperkt zich tot de opvallendste parlementsleden. Vandaar geen commentaar over Gerolf Annemans (foto). Bij de top-5 van beste parlementsleden is er zowel iemand van CD&V als van SP.A, N-VA, Groen! en LDD. Niemand van het VB. Bij de top-5 van flops staan daarentegen drie VB’ers. Op 1. Alexandra Colen, op 3. Rita De Bont en op 4. Jan Mortelmans. Over Alexandra Colen luidt het dat ze de voorbije legislatuur “volkomen onzichtbaar en nutteloos in het parlement” was. De indruk bij De Morgen en De Standaard was niet anders. Gazet van Antwerpen voegt er nog aan toe: “Is de partij alleen dienstig als stemmentrekster bij een ultraconservatief kiespubliek.” Over Rita De Bont (foto) en Jan Mortelmans is het commentaar van Gazet van Antwerpen bondig, en meer valt er ook niet over te vertellen: “Trouwe partijsoldaten die het parlementair debat nul komma nul bijbrengen.”

Voor de Senaat heeft Gazet van Antwerpen slechts een top-2 opgemaakt, maar weer is het hetzelfde scenario. Geen enkele VB’er bij de top-2 van beste parlementsleden. Bij de top-2 van flops bevolkt het VB dan weer het volledige lijstje. “Hugo Coveliers (foto) liet het deze legislatuur helemaal afweten. Hij is geen schim meer van de oude Coveliers. Het interesseert hem blijkbaar allemaal niet meer. Freddy Van Gaever, een man met een rijke ervaring in het zakenleven en een BV-status, bleef ver onder de verwachtingen.” Een aparte categorie bij Gazet van Antwerpen is ‘mensen met naam’. Maya Detiège, Christine Van Broeckhoven, Flor Van Noppen en Bruno Valkeniers. Over die laatste is het commentaar dat hij “natuurlijk zijn politiek gewicht als partijvoorzitter van het Vlaams Belang (heeft), maar hij kon dat niet verzilveren in de Kamer. Of hij mocht niet van Gerolf Annemans…”

Men verwijt ons altijd negatief te zijn over het VB, maar aan de hand van de rapportcijfers – door wie ook opgemaakt – kunnen wij niet anders. De enige VB’er die bij Gazet van Antwerpen goed scoort is… een ex-VB’er. Luc Sevenhans die overstapte naar de N-VA en daar nu op een onverkiesbare plaats staat als vierde opvolger op de Senaatslijst. Hij zal – dixit Gazet van Antwerpen – “een beetje” gemist worden in het parlement. ’t Pallieterke suggereerde dat Sevenhans naar de N-VA was overgestapt om zich te verzekeren van een verlengd verblijf in parlement, maar daar lijkt het toch niet op.