VB-POLITICI HET MINST GESCHIKT OM EERSTE-MINISTER TE WORDEN

VB-verkiezingsbordVolgens een enquête in opdracht van Gazet van Antwerpen ziet 56 procent van de kiezers in Vlaanderen een Franstalige als eerste minister van België wel zitten. Eenzelfde percentage is ook gewonnen voor een vrouwelijke premier. Niet dat het met Elio Di Rupo of Marianne Thyssen noodzakelijk allemaal anders en beter wordt, maar waarom zouden zij niet eens mogen proberen waar anderen falen?

Meer moeite hebben we met het lijstje voorgelegde namen geschikt om eerste minister te worden. In de top-tien vinden we achtereenvolgens Bart De Wever, assisenpleiter Jef Vermassen, Johan Vande Lanotte, Marianne Thyssen, Alexander De Croo, astronaut Frank De Winne, Samson- en Kabouter Plop-manager Gert Verhulst, koning Albert, zanger-presentator Bart Peeters en Filip Dewinter. Het clownsgehalte in dit lijstje is te hoog om het ernstig te nemen. Er werd ook gevraagd wie men absoluut niet ziet zitten als eerste minister, en in dat lijstje kunnen we ons wel vinden. De top wordt achtereenvolgens bevolkt door aartsbisschop André Leonard, tennisster Justine Henin, collega Kim Clijsters, sterrenkok Peter Goossens, koning Albert, en ex aequo LDD-lijsttrekster voor de Senaat Anne De Batselier en VB-collega Filip Dewinter. Opvallend daarbij is het hoge percentage. 83 % vindt Anne De Batselier en Filip De Winter absoluut niet geschikt als eerste-minister. De tegenstand voor Bart De Wever, Johan Vande Lanotte en Marianne Thyssen is maar iets meer of minder dan 40 %. Alexander De Croo stuit op 58 % die hem niet geschikt acht. Begrijpelijk. Het meest dringende probleem om aan te pakken vinden de bevraagde Vlamingen de werkgelegenheid. Gelijk hebben ze, maar wie hebben we daar al over horen praten tijdens de kiescampagne? De N-VA liep er even mee in the picture, maar moest haar belofte voor 500 000 jobs al inslikken daags nadat ze uitgesproken was. 90 % van de bevraagden zegt te gaan stemmen, en dat zal op 13 juni ook wel ongeveer zo zijn. Foert, Stijn Meuris.

Gazet van Antwerpen vroeg ook naar de populariteit van de lijsttrekkers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers in de provincie Antwerpen, en weer is er de vraag om het eens laten proberen door vrouwen. Inge Vervotte, Annemie Turtelboom en Caroline Gennez bevolken de top-3. Hebben bijna alle lijsttrekkers iets meer of iets minder dan 50 % tegenstanders, Gerolf Annemans steekt er met kop en schouders bovenuit in dit tweede klassement. 74 % van de kiezers vindt hem niet geschikt om eerste minister te worden. Filip Dewinter zegt wel “Liever gevreesd dan bemind” te zijn,  maar dat kan toch niet het doel zijn van een politicus die stemmen wil vergaren.