STREETPARTY ALS PROTEST TEGEN DE REGELS DIE BAR MONDIAL TOT SLUITING VERPLICHTEN

Street PartyIn een vorige week verschenen boekje wordt opgelijst welke de drie tofste schuilplekken bij regen zijn in Antwerpen, welke de zes stoerste basketpleintjes zijn in de Scheldestad, de vier beroemdste gasten van hotel De Witte Lelie, enzomeer. Een gelijkaardig boekje verscheen overigens ook over Gent en Brussel. Bij de vijf leukste cafés om een feestje te geven wordt als eerste genoemd: Bar Mondial. “Alternatief podiumcafé waar heel wat bands graag optreden, heel wat bekende artiesten graag aan de toog hangen, en waar er graag gefeest wordt.” Maar helaas: na twee jaar moet Bar Mondial sluiten wegens klachten over geluidsoverlast. Zaterdag 1 mei sluit Bar Mondial met een gelegenheidsprogramma; maandag 26 april is er een protestactie aan het Antwerps stadhuis. De zondagmiddag opgestarte Facebook-groep over de protestactie telde gisteren al meer dan 1 600 leden.

Tijdens de gemeenteraadszitting van 26 april organiseert Bar Mondial een streetparty. Met deze ludieke actie wil Bar Mondial protesteren tegen de aanhoudende klachten rond geluidsoverlast van één buurman. “Wettelijk gezien staat die man volledig in zijn recht”, geeft Klaas Vantomme, zaakvoerder van Bar Mondial, toe in Het Nieuwsblad. “Maar wie op de Suikerrui gaat wonen, weet ook wel dat dit niet de rustigste straat van Antwerpen is. Wij starten onze optredens al vroeg genoeg, zodat ze om 23 uur zeker afgerond zijn, we hebben geluidsdempende doeken hangen, maar toch mocht het niet baten.” Voorbije zaterdag werd een optreden om 22.15 uur stopgezet, na een klacht van de buurman. “Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Zelfs een einde in stijl wordt ons niet gegund.”  Als reactie op de aanhoudende problemen organiseert Bar Mondial op 26 april om 18 uur, gelijktijdig met de Antwerpse gemeenteraadszitting, een streetparty op de Grote Markt. “Met deze party willen we een ruimere problematiek aankaarten dan die van Bar Mondial alleen. Stad Antwerpen moet dringend enkele beslissingen nemen. De stad moet beseffen dat er woonstraten zijn en feeststraten. De Suikerrui behoort volgens ons tot die laatste categorie”, zegt Vantomme. Bar Mondial is niet het enige Antwerpse café dat last heeft van geluidsoverlastklachten. “Afgelopen weekend kreeg een bevriend café van ons, Bato Batu, ook een boete voor geluidsoverlast. Voorbijwandelende agenten vonden dat een groep klanten op hun terras te veel lawaai maakte, waardoor het café 900 euro boete kreeg. Het Podiumcafé bij ons aan de overzijde en Strawberry Fields hier op de Suikerrui zijn ook al een tijd gesloten om diezelfde reden. Met de huidige regels is het gewoon niet haalbaar.”

Bar Mondial is geen rood café, al sluiten ze wel af met een speciaal 1-meiprogramma met rebelse muziek passend bij een socialistische hoogdag. Bar Mondial is een gewoon een plezant café waar jonge en alternatieve muziekgroepen volop kansen krijgen voor optredens. De onverdraagzaamheid over geluidsoverlast is legendarisch in Antwerpen. Iets als de Gentse Feesten maakt in Antwerpen geen kans. Ooit belde een (oud-)schepen (!) die aan de Antwerpse Linkeroever woont naar de politie wegens geluidsoverlast als gevolg van een feest… aan de Groenplaats, meer dan een kilometer verder. Wil Antwerpen een aangename stad zijn moeten zaken als Bar Mondial mogelijk zijn, moeten optredens niet verwezen worden naar de stadsrand. Het Antwerps stadsbestuur heeft bemiddeld om Bar Mondial alsnog open te kunnen houden, maar lukte daar niet in. Een aangename stad is nochtans meer dan een stad waarin Benno Barnard ongestoord een lezing kan houden op gevaar van 2 500 euro boete bij het minste wat als een ordeverstoring zou beschouwd kunnen worden.