DE BENNO BARNARD-SOAP (2). WAT BENNO BARNARD VERZWEEG EN HOE HET VB MUNT SLOEG UIT DE AVOND


Aflevering 2 in ons reeksje over de verstoorde lezing van Benno Barnard woensdag 31 maart aan de Universiteit Antwerpen.

Volgens een Twitter-bericht van Yves Pernet (Voorpost, de eerste in de kring rond het VB om zijn rouwbetuiging voor de Zuid-Afrikaanse neonazi Eugène Terre’Blanche over te maken) zouden Tom Naegels en Tom Cochez “volledig naast de kwestie lullen”. De eerste Tom schreef in een opiniebijdrage in De Standaard over de jongste affaire Benno Barnard dat vijftig mensen in een aula onze democratie niet in gevaar brengen, de tweede Tom bracht uit dat een veel bekeken filmpje – onder andere te zien op de VRT-website deredactie.be – van de hand van VB’er Tanguy Veys was. Niks “volledig naast de kwestie lullen”, of toch bijna niet. Het door Tom Naegels op gelijke voet zetten van “het NSV, het KVHV of het AFF” is fout. De doelstellingen van het NSV en KVHV enerzijds en van het AFF anderzijds zijn elkaars tegengestelde. Voor het overige heeft Tom Naegels volledig gelijk, en de andere Tom ook. 

Wat tot gisteren echter nog niet aan bod kwam, was waarom Tanguy Veys op de uit de hand gelopen voordracht van Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen was. Dat is absoluut niet vanzelfsprekend vermits Veys de studentenjaren al lang ontgroeid is, hij in Gent woont, op het VB-secretariaat in Sint-Niklaas werkt en geen bijzondere belangstelling heeft voor de islam. Het enige wat in die zaak normaal is, is dat Veys een filmpje opnam en via het internet verspreidde, want Veys Internet, Facebookt, Twittert en wat nog allemaal niet. Veys was de man die de artiesten voor het 0110-concert bestookte met mails van zogenaamde fans die ontgoocheld waren over het engagement voor 0110, zoveel mails dat het opviel dat ze in feite allemaal kwamen van Veys en niet van echte fans van Helmut Lotti, Yasmine of Laura Lynn en anderen. Op de jongste ‘Winteracademie’ van de Vlaams Belang Jongeren mocht hij het allemaal uitleggen. In het jongste Vlaams Belang Magazine wordt daarover als volgt verslag gedaan: “Aansluitend (op Wim Wienen, die het mediabeleid volgt voor het VB in het Vlaams parlement, nvdr.) was het (zaterdag 13 februari 2010, nvdr.) de beurt aan Tanguy Veys, oud-VBJ-secretaris en fractieleider in de Oost-Vlaamse provincieraad. Tanguy Veys deed ons uit de doeken hoe we het internet als politiek wapen kunnen gebruiken. Internet en internetfilmpjes zijn immers een uitstekend middel om jongeren rechtstreeks te bereiken. Ook het gebruik van webstekken, blogs, rondzendlijsten en sociale netwerksites (Facebook, Twitter…) kwam uitgebreid aan bod.”

Het verbaast dus niet dat Tanguy Veys een internetfilmpje maakte en rondstuurde van de op een rel uitgelopen voordracht van Benno Barnard, het verbaast wel dat Veys er in Antwerpen bij was. Tenzij hij getipt was dat er iets op komst was waar het VB munt kon uitslaan. Er was overigens nog een tweede internetfilmer aanwezig die avond: Sam Van Rooy, zoon van Wim Van Rooy die met De malaise van de multiculturaliteit de anti-islambijbel heeft geschreven waar Benno Barnard zo graag naar verwijst. Op het filmpje van Sam Van Rooy is Tanguy Veys vanaf 1’31” even te zien (foto 1, helemaal links in beeld, klik eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding). Een andere bekende op dat filmpje is Koen Spitaels (vanaf 1’53” in beeld, foto 3), VB-gemeenteraadslid in Brasschaat, fervent beoefenaar van Kyokushin Karate, echter vooral bekend als… chauffeur-lijfwacht van Filip Dewinter. Bij Phara vertelde Benno Barnard: “Ik heb iemand gebeld die die wereld een beetje kent, en die zei ‘Ik kan voor beveiliging zorgen’. Ik had dus twee kleerkasten. (…) Het was goed dat ze er waren. (…) Als die gasten niet naast mij hadden gestaan, had men mij het ziekenhuis in gemept.” (zie vanaf 6’49” bij Phara). Later minimaliseerde Benno Barnard de kosten van die lijfwachten. Niet moeilijk natuurlijk als Filip Dewinter zijn persoonlijke lijfwacht ter beschikking stelde. En een tweede man, een medewerker van het VB-secretariaat in Antwerpen. In ruil wist het VB hoe het uit die avond de beste propagandastunt van de laatste jaren kon halen. En Benno Barnard? Die zweeg een tweede keer zedig toen Phara (18’31”) een suggestie maakte over het betalen van de bodyguards.

Gisteren hierover ondervraagd door de Antwerpse regionale televisiezender ATV reageerde Benno Barnard à la de Franse president François Mitterand toen bleek dat die een buitenechtelijke dochter had: “Et alors?” Geïnformeerd door de Antwerpse politie over de woelige avond die zou kunnen komen, herinnerde Benno Barnard zich de naam van Tanguy Veys en na een mail en een telefoontje van Barnard naar Veys geraakte geregeld dat Barnard twee bodyguards van het VB ter beschikking kreeg. Verder zei Barnard nog dat hij evengoed op bodyguards van de “SP” (waarschijnlijk bedoelde Barnard niet de Nederlandse SP maar de Vlaamse SP.A) beroep had kunnen doen. Tanguy Veys schreef in een reactie op Apache dat Barnard ook gerust de lijfwachten van Patrick Janssens, CD&V of Open VLD had kunnen inschakelen “maar die sluiten nog steeds hun ogen voor de islamitische dreiging”. Het hele personeelsbestand van de CD&V of Open VLD kennen we niet; Patrick Janssens heeft alleszins geen lijfwachten. Maar het is inderdaad bij het VB dat je de ervaringsdeskundigen inzake verstoren van vergaderingen moet zoeken. De tweede VB-lijfwacht, naast internationaal gevechtssportkampioen Koen Spitaels, vanaf 3’16” herhaaldelijk uiterst rechts in beeld in het YouTube-filmpje van Tanguy Veys (foto 3), kan daarover een behoorlijk curriculum vitae voorleggen. Als NSV-student verstoorde hij onder andere een bijeenkomst van de antiracistische organisatie Hand-in-Hand (HiH) aan… de Antwerpse universiteit. Bij de lancering van HiH-campagne Verdraagzaamheid ’94. Eerst in het door HiH gehuurde universiteitslokaal aan de Rodestraat, later die zaterdagochtend buiten. “Het kan verkeren”, schreef de Nederlandse dichter-toneelschrijver Bredero al begin zeventiende eeuw. (Morgen op deze blog: nog tegenstrijdige houdingen in de Benno Barnard-soap.)