NIET WELKOM IN NEDERLAND EN DUITSLAND, TEMNOZOR DAN MAAR BIJ BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

bethunestraat poperinge[1]Blood and Honour 16.01.2010Temnozor 1Vorige zaterdag zou er niet alleen een We are back Event van Blood and Honour Vlaanderen ingericht worden (foto 2); er was die dag ook een optreden gepland van de Russische metalgroep Temnozor (foto 3), in De Azijnfabriek in Roermond (Nederland). Het concert van Temnozor werd na protest van antifascisten, vragen in de pers en beraad bij De Azijnfabriek en de gemeente Roermand afgelast omdat de groep zich al te vaak associeerde met hakenkruizen. We vroegen ons af: “Wijkt Russische neonazigroep uit naar Vlaanderen?” Volgens de eerste berichten zou de groep, na het afgelaste concert in Nederland, optreden in Duitsland, op zeven minuten rijden over de grens in Duitsland. “Benieuwd of de Duitse overheid dit laat begaan”, schreven we. En waar zijn ze uiteindelijk opgetreden?

In Vlaanderen, natuurlijk. Op het hoeveconcert van Blood and Honour Vlaanderen in Poperinge. Het is al zo dikwijls geschreven: wat in Nederland en Duitsland niet kan, kan wél in Vlaanderen. Na de negatieve ervaringen in Nederland en Duitsland was weliswaar nog maar in zeer beperkte kring bekend gemaakt dat de groep in Vlaanderen zou optreden. Omdat er door de omstandigheden maar bitter weinig volk opdaagde in Poperinge – een Duitse concertganger schatte maar een honderdtal mensen – werd het financieel een k(r)ater. Het imago van Temnozor kreeg ook een ferme deuk. Bij hoog en laag volhouden dat ze geen neonazigroep zijn, en heidenen zijnde het hakenkruis slechts als prechristelijke symbool koesterden, en dan optreden bij de neonazi’s van Blood and Honour. Het ondermijnt de geloofwaardigheid. Tot overmaat van ramp vond het optreden in barslechte omstandigheden plaats. Zoiets hebben ze waarschijnlijk zelfs niet in Rusland meegemaakt. De zaal waar Blood and Honour Vlaanderen voor gezorgd had, was immers… een voormalige varkens- of koeienstal (foto 1, de boerderij waar het concert plaats vond).

De vloer was slechts aarde, en het was er bitter koud. Zo koud dat bij de eerste optredende groep, het Duitse Projekt Chaos, de gitaristen hun vingers amper konden bewegen. Dan volgde het Nederlandse Strijdgeest, maar die verhoogde enkel maar de ergernis. “Zu dieser Band sage ich gar nichts, da es scheiß Typen waren!”, meldde de Duitse concertganger. Het Italiaanse Blind Justice en het Duitse Libertin konden hem meer bekoren, Temnozor mocht voor het slotakkoord zorgen. Alles bijeen was het nog best O.K., al was de locatie er niet naar. “Alles in Allem war es trotzdem echt geil, auch wenn die Location nicht so toll war.” Krijgen ze bij Blood and Honour Vlaanderen door omstandigheden een topgroep in huis, een goede reputatie als concertorganisator hebben ze niet opgebouwd.