BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN: NU OOK AL HOEVETOERISME

Blood and Honour 16.01.2010Blind Justice 4Gisteren, zaterdagnamiddag en -avond, kon Blood and Honour Vlaanderen ongestoord haar We are back Event inrichten (foto 1) waarvoor sprekers uit Engeland, Vlaanderen en Nederland verwacht werden, en voorts de Italiaanse groep Blind Justice (foto 2), het Nederlandse Strijdgeest, het Duitse Projekt Chaos en het eveneens Duitse Libertin. Die laatste groep speelde in januari vorig jaar ook al op een nieuwjaarsreceptie van Blood and Honour Vlaanderen in Nijlen, een concert in dezelfde zaal in augustus ingericht door Duitse autonome rechtsradicalen, en het wegens de televisiebeelden van Koppen en EenVandaag veel besproken ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA). Bij die laatste reportage werd anders dan bij Koppen ook gefilmd met een verborgen camera, waardoor ook de Hitler-groeten vanop het podium en vanuit de zaal geregistreerd werden (zie de EenVandaag-reportage vanaf 8:04).

De Hitlergroet uitbrengen, dansen op nationaal-socialistische hardcore muziek, luisteren naar neonazi-muziek… alsnog doet men dat liefst zonder al teveel pottenkijkers. De aankondiging van het We are back Event gisteren verliep in het grootste geheim, voorverzamelplek was een Shell-tankstation aan de E17 in Marke, bij Kortrijk, en deze keer had men zelfs niet een parochie- of andere feestzaal gehuurd die vooraf gebeld zou kunnen worden of de zaal verhuurd was. Het We are back Event vond plaats in een boerderij in de Bethunestraat in Poperinge. Een getuige zag in de buurt tientallen auto’s met Duitse, Nederlandse en vooral toch Belgische autonummerplaten, auto’s die je daar anders niet zou zien. De toegang tot de boerderij werd afgeschermd door enkele ‘kleerkasten’. Met een normaal uiterlijke geraakte je niet binnen. Tot 1u30 werd er gefeest.

De politie was vrijdagavond al op de hoogte van de voorverzamelplaats, en zaterdagnamiddag van de plaats waar de meeting en het concert zou plaatsvinden. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) verwittigde zaterdagnamiddag burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) over de bijeenkomst van Blood and Honour Vlaanderen in zijn gemeente. De burgemeester was vlak daarvoor door de politiediensten verwittigd van wat op til was. Hij had de brief van Jozef De Witte over waarom en hoe optreden tegen neonazi’s, vrijdag gepubliceerd in De Standaard, niet gezien. Hij meende dat het juridisch niet zo vanzelfsprekend is op te treden neonazi-bijeenkomsten, maar zei wel uit te kijken naar wat in maart daarover in het Handboek openbare orde van Politeia zou verschijnen. Het Anti-Fascistisch Front (AFF) publiceert al sinds november 2008 op deze blog een handleiding over optreden bij neonazibijeenkomsten, maar vanuit de plaats waar wij hem belden kon de burgemeester dit niet raadplegen.

Op 2 februari moeten drie organisatoren van Blood and Honour-bijeenkomsten en -concerten in Kortrijk/Bellegem en Diksmuide voor de Raadkamer in Veurne verschijnen. Door nu op amper een half uur rijden van Veurne opnieuw een Blood and Honour-meeting en concert in te richten, laten de organisatoren duidelijk blijken lak te hebben aan de rechtsgang in ons land. Volgens onze informatie was één van de drie in Veurne gedaagden recent nog organisator van Blood and Honour Vlaanderen-activiteiten. Hopelijk heeft de politie in Poperinge niet nagelaten de identiteit te controleren van de organisatoren en meeting- en concertgangers gisteren, ook al om na te gaan of de drie in Veurne gedaagden zich nog steeds inlaten met neonazi-activiteiten. Alleszins gebeurde geen identiteitscontrole in de straat die leidde naar de boerderij waar de Blood and Honour-bijeenkomst plaatsvond.