JAAROVERZICHT 2009: EPILOOG

Joods-Actueel-okt-2009-AJoods-Actueel-okt-2009-BZoals vorig jaar reiken we bij het einde van het jaar(overzicht) een paar prijzen uit. Wie voor ons de Mannen en Vrouwen van het Jaar zijn, hebben we bij het einde van het jaar, op 31 december, al bekend gemaakt. Grappig was wel dat zonder het van elkaar te weten één van de Mannen en één van de Vrouwen van het Jaar met exact dezelfde woorden reageerden: “Dit doet deugd.” Maar welke prijzen hebben we nog?

Blijkbaar is tegenwoordig iets slechts waar als er beelden over bestaan. Men mag honderd keer schrijven dat in het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen rechts-extremisten van divers slag elkaar opzoeken, even vaak zal men het ontkennen. Toen anderhalf jaar geleden boven het café De Leeuw van Vlaanderen, ook bekend als De Beest, een S geschilderd werd die sterk leek op de S zoals in het nazi-symbool SS zei de uitbater dat het café een Vlaamsgezind nest is, maar elke vorm van extremisme schuwt. “Wij willen niet geassocieerd worden met extreemrechts, die mensen komen hier al lang niet meer”, zei hij. Maar wie zagen we het voorbije jaar in Humo op een foto van een verjaardagsfeestje in café De Leeuw van Vlaanderen? Een Blood and Honour / Combat 18’er, een ‘autonome rechtsradicaal’ van De Bockenreyders en een VB-gemeenteraadslid én -personeelslid vrolijk bijeen. Toen het VB-gemeenteraadslid/personeelslid zei niet geweten te hebben wat de achtergrond van de personen op de foto was, reageerde men met ongeloof. Maar het VB-gemeenteraadslid/personeelslid zakte helemaal door het ijs toen Joods Actueel een andere foto van datzelfde verjaardagsfeestje toonde: het VB-gemeenteraadslid/-personeelslid breed lachend naast de jongen waarvan het opschrift op het T-shirt deze keer goed duidelijk was: B&H / Combat 18.

Maar het maken van beelden kan ook gemanipuleerd worden. Het VRT-magazine Koppen leverde verdienstelijk werk door het ‘jeugdcongres’ van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) te filmen. Maar Koppen mocht niet vrij filmen, de VRT-televisie werd slechts een beperkt gedeelte van de avond toegelaten. Genoeg om een discussie over het N-SA en dit soort bijeenkomsten los te weken. De collega’s van het Nederlandse EenVandaag deden beter door ook met een verborgen camera te filmen, en zo ook de Hitler-groeten tijdens het ‘jeugdcongres’ op beeld vast te leggen. Hilarisch werd het als de Antwerpse regionale televisiezender ATV ontdekte waar een concert met de Duitse op voetbalhooligans gerichte groep Kategorie C zou plaatsvinden, en ATV ging filmen bij het in orde brengen van de zaal – waar er beweerd werd dat ze voorbereidingen aan het treffen waren voor een tentoonstelling, maar even later de geluidsinstallatie werd geleverd voor het concert met Kategorie C en nog twee andere groepen. Het zorgde voor een plezante reportage, gevolgd door een ernstige reactie vanuit de politieke wereld. Daarom een Prijs van Verdienste voor de huisfotograaf van café De Leeuw van Vlaanderen, Humo en Joods Actueel, de mensen van Koppen, van EenVandaag en van ATV.

En tenslotte, deelden wij vorig jaar een prijs uit voor het leukste scheldwoord voor het Anti-Fascistisch Front (AFF), dit jaar willen wij het positiever houden en een prijs uitreiken voor het beste artikel over het AFF. Het AFF werd vorig jaar een paar keer zonder bronvermelding geciteerd in kranten en weekbladen, werd ook wel een aantal keren wél vermeld als bron, maar het uitgebreidst kwam het AFF aan bod in het oktober-nummer van Joods Actueel. Er staat in het artikel één foutje: Blood and Honour telt niet maar 700 à 800 leden in Europa, 700 à 800 mensen is het aantal dat Blood and Honour Vlaanderen maximaal op de been kon krijgen voor een concert. De Duitse Combat 18-tak van Blood and Honour haalde op 14 oktober 2006 daarentegen tot 2 000 neonazi’s naar ons land. Maar voor het overige is het Joods Actueel-artikel accuraat (foto’s – klik eenmaal op de foto’s voor een grotere afbeelding). Driewerf hoera.