ZAAL SO FUCKING WHAT-CONCERT VOORTIJDIG BEKENDGERAAKT. HUURDER ZAAL HEEFT OPVALLENDE POLITIEKE IDOLEN EN VRIENDEN

Kategorie C - nieuwe afficheTer ScheldeHet mooiste panorama van de stad Antwerpen zie je als je van de linkeroever van de Schelde naar de rechteroever kijkt. Maar dat was niet de reden waarom gisteren opvallend ander volk naar de Antwerpse Linkeroever reed. Ze kwamen voor een concert met de Duitse groep Kategorie C (foto 1), na verzameld te hebben aan een verkeersknooppunt in Wommelgem om vandaar door te rijden naar cultuurcentrum Ter Schelde (foto 2). Met zeventig auto’s en een bus. Naast Belgische werden ook Duitse, Nederlandse en Franse autonummerplaten genoteerd. Het feestje, dat naar schatting 160 mensen verzamelde, zou tot 5 uur ’s morgens duren. De Antwerpse regionale televisiezender ATV had vooraf vernomen waar het concert zou plaatsvinden, en had er gisterenavond, in de nieuwsuitzending van 18.00 uur, al twee items over.

Volgens ATV werd de zaal gehuurd door Yorick Van De Weyer (foto 3, links), en die kennen we van de Humo-foto’s over de vriendenkring van VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel. Volgens zijn Facebook zijn de politici waar Yorick Van De Weyer naar opkijkt Gianluca Iannone (spilfiguur bij het Italiaanse rechtsradicale krakersinitiatief CasaPound, als student buitengegooid bij de Italiaanse fascistische partij MSI), José Antonio Primo De Rivera (Spaans fascistisch leider, oprichter van de Falange die onder de het regime van de Spaanse dictator Franco de enige nog toegestane politieke partij in Spanje was), Joris Van Severen en Edgard Delvo. Volgens Blokbuster was Yorick Van De Weyer betrokken bij een fysieke aanval op Blokbuster-militanten op 15 juni 2007 in Antwerpen. In 2006 was Yorick Van De Weyer nog kandidaat op de VB-lijst voor de districtsraadsverkiezingen in de oude stad Antwerpen (en niet de provincieraadsverkiezingen, zoals Blokbuster verkeerdelijk schrijft).Volgens getuigen bij de agressie tegen de Blokbuster-militanten had Yorick Van De Weyer op het ogenblik van de feiten symbolen van Blood and Honour op zijn kledij. Bij zijn Facebook-vrienden vinden we trouwens Blood and Honour’ers zoals Arnoud Kuipers en Wim Biront. Verder N-SA’ers als Zzz en Thierry Vanroy, NSV’ers als Tom Van Grieken en Yves Pernet, VBJ’ers als Angie Bosmans, VB’ers van de harde lijn als vader en zoon Verreycken en volksvertegenwoordiger Pieter Huybrechts, VB-gemeenteraadslid en tatoeërster Silvy Van Beers, Bockenreyder Jarno Roppe, uitbater van café De Leeuw van Vlaanderen Yannick Derboven, enzovoort. In het café van Derboven, café De Leeuw van Vlaanderen, De Beest, hing de voorbije dagen trouwens een flyer van het Kategorie C-concert aan de muur. Aan het toilet, maar dat is ook de beste plaats voor dat soort zaken.

De onschuldigste Facebook-vrienden van Yorick Van De Weyer zijn allicht Marie-Rose Morel en Karolien Dewinter, dochter van. Sandy Neel staat niet bij de Facebook-vrienden van Yorick Van De Weyer, maar het nichtje van het op de Antwerpse Linkeroever wonend VB-gemeenteraadslid en ex-parlementslid Staf Neel hield een grote kuis op haar Facebook-pagina’s na de publicatie van de bezwarende foto’s in Humo. Om 11.45 uur gisterenmiddag stapte Sandy Neel met twee kompanen uit haar auto aan cultuurcentrum Ter Schelde. Ze kwamen kijken of de deuren van het cultuurcentrum al geopend  waren. In de namiddag viel ATV met een cameraploeg de zaal binnen. De drie aanwezigen daar vertelden dat in de zaal een tentoonstelling zou ingericht worden, maar technici die wat later met een grote vrachtwagen stopten, begonnen een grote geluidsinstallatie binnen te brengen. Volgens één van de technici was het voor een optreden van drie Hard Metal-groepen. Het muziekgenre is niet helemaal correct, het aantal groepen wel. Tim Mudde zegde het optreden van de Sassem Bootboys op het laatst af, en er zou geen vervangingsgroep komen. ATV interviewde ook Open VLD-volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz. Samen met zijn collega Sofie Staelraeve, en onder goedkeurend oog van de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, werkt hij aan een wetswijziging die de burgemeesters en allicht ook een speciale cel bij Justitie meer mogelijkheden moet geven om bijeenkomsten als het So fucking what-concert gisterenavond “waar de grondwaarden van onze democratie in het spel zijn” te beletten. Schlitz verwees ook naar het wetsvoorstel van CD&V’er Raf Terwingen, en zei erop te rekenen tegen het einde van het jaar met een voorstel klaar te zijn.

Schiltz en anderen hebben gelijk. Het wordt wat teveel van het ‘goede’. Spijts na de Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Vlaanderen vorig jaar in Diksmuide Blood and Honour-kopstuk Chris Moorkens en twee van zijn secondanten opgepakt werden, vonden dit jaar in Vlaanderen al zes concerten met rechtsextremistische tot nazistische muziek plaats: achtereenvolgens in Nijlen (10 januari), opnieuw in Nijlen (22 augustus), in Izegem (5 september), in Arendonk (3 oktober), in Oostkamp (10 oktober) en nu in Antwerpen.