SO FUCKING WHAT-CONCERT. KATEGORIE C OPNIEUW IN ONS LAND. OOK TIM MUDDE WEER VAN DE PARTIJ

Kategorie C - nieuwe afficheKategorie C + fansActie tegen Kategorie CAanstaande zaterdag 31 oktober is het Halloween. Zal men op vele plaatsen mensen aangenaam willen laten griezelen, ergens in de provincie Antwerpen dreigt men écht te moeten verschrikken. Onder het motto So fucking what wordt daar een concert met de Duitse op voetbalhooligans gerichte groep Kategorie C ingericht (foto 1). Ook Tim Mudde, met Brigade M verrassingsact op het veelbesproken concert in Oostkamp, is van de partij. Waar precies het concert plaatsvindt wordt pas op het laatste ogenblik, à la manière  van Blood and Honour-concerten, bekendgemaakt.

Kategorie C is een extreemrechtse muziekgroep uit het Duitse Bremen die zich richt op voetbalhooligans. De naam van de groep is trouwens de politiecode waarmee in Duitsland de meest gewelddadige voetbalhooligans geduid worden. Het volstaat het YouTube-filmpje van So sind Wir te bekijken, en je weet meteen waar Kategorie C voor staat. Ausser Kontrolle verheerlijkt eveneens het geweld van voetbalhooligans. Kategorie C profileert zich als niet politiek, maar is diep verankerd in de neonaziscène. Diverse cd’s van Kategorie C zijn uitgegeven door extreemrechtse labels als Backstreet Noise. De groep speelt regelmatig op concerten georganiseerd door neonazi’s. In november 2001 bijvoorbeeld speelt Kategorie C in Kleinstadt Scharneberg in Duitsland, op een concert georganiseerd door neonazi Christian Sternberg. Sternberg is eigenaar van de Temple of Football-winkel met kledij en dergelijke, waar neonazi’s en voetbalhooligans elkaar treffen. Ook in oktober 2006 en mei 2007 speelt Kategorie C op concerten in Duitsland georganiseerd door neonazi’s. In oktober 2006 was dat op een manifestatie ter ondersteuning van Lunikoff, pseudoniem van Michael Regener, zanger van de veroordeelde neonazimuziekgroep Landser die op dat ogenblik in de gevangenis werd vastgehouden. Op 16 mei 2009 trad Kategorie C nog op in Kinrooi, in Limburg. De pers meende dat het een Blood and Honour-concert was. Dat was niet zo, maar de verwarring is begrijpelijk gezien de vestimentaire uitrusting van de concertgangers. Organisator was Patrick de Bruin, een Nederlander die al van meer extreemrechtse tot neonazistische groupuscules lid was dan men voor mogelijk houdt. Hannes Ostendorf, voorman en zanger van Kategorie C, is ook zanger van de Duitse aan Blood and Honour gelieerde groep Nahkampf. Diverse cd’s van Nahkampf staan op de Duitse indiceringslijst met cd’s die niet mogen verkocht worden wegens verwijzingen naar het nazisme, opruiing of geweldsverheerlijking. Ook enkele cd’s waar Kategorie C aan heeft mee gewerkt, staan op deze index. Het verzamelalbum Die Deutschen kommen II bijvoorbeeld, en ook de verzamelcd Zu Gast bei uns. Tegen die laatste  cd loopt in Duitsland nog altijd een landelijke inbeslagnamebevel. Kategorie C zelf kreeg hiervoor in juli 2006 een huiszoeking. Op de cd 6 maakt Kategorie C reclame voor het neonazikledingmerk Thor Steinar. De muziek van het Kategorie C-nummer Dritte Halbzeit, dat onder andere op de cd Fussballfest 98 staat, lijkt qua melodie heel erg op het Skrewdriver-nummer White Power. Alhoewel Kategorie de hoofdact is zaterdagavond zou ze als tweede of derde groep optreden omdat “ze na het optreden nog een hele afstand af te leggen hebben.”

Tweede belangrijkste naam op de affiche is Sassem Bootboys, een groep rond Tim Mudde. Tim Mudde kennen we als zanger van Brigade M, de verrassingsgroep op het concert in Oostkamp ingericht door het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en bij die gelegenheid uitgebreid in beeld gekomen. Tim Mudde runt ook het postorderbedrijf Fenris Postorder en is de vrije radio-jongen achter Radio Rapaille. Sassem Bootboys dook in 1997 op onder de naam De Sassem Boet Bois, later werd de naam van de groep dus verengelst. Veel treedt de groep niet op, het lijkt eerder een gelegenheidsband te zijn met Tim Mudde als vaste kracht en verder gast- of onbek
ende muzikanten. Bij gelegenheid van het verschijnen van Welkom in Sassem 2 in 1991 zegt Sassem Bootboys voort te zijn gekomen uit twee andere groepen: de Ramoons (een lookalike van The Ramones) en O.M.D. (niet het van Enola Gay bekende Orchestral Manoeuvres in the Dark, maar Oderint Dum Metuant). Twee groepen waar telkens Tim Mudde lid van was. Sassem Bootboys zou Oi!-muziek spelen, net als de twee andere groepen op de affiche: het Belgische The Pride, groepje met een drummer die ook speelt bij Les Vilains en Kill Baby Kill!, en het Nederlandse Get Out, een tijdlang gestopt met muziek maken maar nu terug het podium opzoekend. Oi! is een substroming van de punkmuziek. Niet noodzakelijk rechtse muziek. Er bestaat ook een linkse Oi!-muziekscène. Maar met Tim Mudde op het podium bij Sassem Bootboys staat er wel een extreemrechtse radicale mafkees op het podium.

VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel en haar van de Humo-foto’s bekende vrienden hebben de voorbije zomer al, op vraag van Bockenreyder Jarno Roppe, de datum van 31 oktober in hun agenda vrijgehouden voor het concert met Kategorie C. Ook BBET-kopstuk Tomas Boutens beloofde te komen. Een aantal Blood and Honour’ers en NSV’ers stipten 31 oktober eveneens aan in hun agenda. Op fora voor voetbalfans is nog geen oproep opgemerkt om naar het concert zaterdagavond te gaan. Foto 2: Kategorie C en fans bij een concert in Moers, in mei vorig jaar. Foto 3: Affiche tegen een optreden van Kategorie C eerder dit jaar vlakbij Neumünster. Een concert van Kategorie C in Bad Doberan, in mei dit jaar, werd door de Duitse politie verhinderd omwille van de verwachtte “negatieve invloed door middel van gewelddadige teksten.” Een rechtbank bevestigde het “significant risico voor de openbare orde en veiligheid.”