SANDY NEEL WEER IN OPSPRAAK. JOODS ACTUEEL OVER HET AFF

Joods-Actueel-oktober-1Joods-Actueel-oktober-2In het vandaag verschijnend oktobernummer van Joods Actueel (foto 1) pakt het maandblad uit met een voor VB-gemeenteraadslid en -personeelslid Sandy Neel bezwarende foto. Na de Humo-foto’s en het artikel daarbij over een feestje in het Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen, zei Sandy Neel over haar vrienden: “De mensen op de foto behoren tot een bepaalde vereniging, maar dat wist ik niet.”

Zelf moesten wij toen toch wel onze wenkbrauwen fronsen. We schreven: “Wie goed toekijkt ziet op de foto in Humo dat Arnoud Kuipers een T-shirt van Combat 18 droeg. Arnoud Kuipers woont daarenboven in dezelfde Antwerpse Kempen als Sandy Neel. Arnoud Kuipers op dat verjaardagsfeestje voor Yannick D.R., partner van Sandy Neel, en Sandy Neel zou niet weten dat Arnoud Kuipers behoort tot ‘een bepaalde vereniging’? Maak dat de kat wijs.” Joods Actueel publiceert nu een foto van hetzelfde feestje als de foto in Humo, nu met enkel Arnoud Kuipers en Sandy Neel in beeld. Als het ware als broer en zus gezellig samen. Arnoud Kuipers in een T-shirt van Combat 18, de gewelddadigste tak van Blood and Honour (foto 2, klik eenmaal op de foto voor een grotere versie). Arnoud Kuipers is dan wel buiten gegooid bij Blood and Honour Vlaanderen/Combat 18-versie, maar aan zijn Combat 18 T-shirt is hij gehecht. Ook bij de NVU-betoging in Venlo op 26 september liep hij erin rond, zoals op een foto te zien is in de jongste Alert!

Na het artikel in Joods Actueel, ook verschenen op de website van Joods Actueel, zei de burgemeester van Lille, waar Sandy Neel gemeenteraadslid is: “Wij hebben geen bevoegdheid om Sandy Neel uit de gemeenteraad te zetten. Het is aan het Vlaams Belang de moed te hebben om zo’n mensen uit hun partij te zetten. Zoals ze ook gedaan hebben met die onthaalmoeder.” In De Morgen zegt partijvoorzitter Bruno Valkeniers vandaag dat er geen probleem is met Sandy Neel. Bruno Valkeniers: “Sandy Neel heeft zich openlijk gedistantieerd van dergelijk (nazistisch, nvdr.) gedachtegoed. Net zoals er bij ons geen plaats is voor het communisme en het maoïsme, is er ook voor neonazisme geen plaats bij Vlaams Belang. Politici staan wel vaker op foto’s met mensen van wie het gedachtegoed niet geweten is. Joods Actueel begrijpt blijkbaar nog altijd niet dat wij absoluut geen gevaar zijn voor de Joodse gemeenschap.” Maar het gedachtegoed van Arnoud Kuipers was geweten toen Sandy Neel met Arnoud Kuipers poseerde voor de foto, en verder volop feestte met Arnoud Kuipers. Het is geen kwestie van op foto’s staan met mensen waarvan het gedachtegoed niet geweten is.

Op de voorpagina van het oktobernummer van Joods Actueel wordt overigens ook nog een artikel over het Anti-Fascistisch Front (AFF) aangekondigd onder de kop AFF, waakhond van de democratie. Het zal Bert Deckers, VB-provincieraadslid en -personeelslid, plezier doen. Hij deed laatst op zijn blog een bijna pathetische oproep om meer te vernemen over het AFF. Wie zijn ze, wat drijft hen? Bert Deckers wordt nu op zijn wenken bediend.