DE VRIENDEN VAN HET N-SA: NATION

N-SA-3Het jeugdcongres en ‘Rock tegen het kapitalisme’-concert van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) wordt georganiseerd samen met het Franstalige Nation (foto 1). Is het N-SA een recent samenraapsel van mensen van de Vlaamse Jongeren Westland, Groen Rechts, en Euro-Rus die er nu eens bij zijn, dan weer niet, nu weer wel, samen met nog wat aangespoelde (ex-)Blood and Honour’ers, (ex-)NSV’ers en anderen; de eerste meeting van de N-SA vond plaats op 13 oktober 2007. Nation vierde zaterdag 12 september daarentegen al haar tiende verjaardag.

“NATION a dix ans et toutes ses dents!” orakelde de partijleiding. Ondanks de magere opkomst voor het verjaardagsfeestje – met soms net zoveel volk óp het podium dan ervoor – wordt op de nieuwe partijwebsite gesproken over “une réussite complète”. ’t Is maar hoe je ’t bekijkt. Het nationalistische verjaardagsfeestje bestond uit twee delen en startte met een zogenaamde ‘protocollaire vergadering’. Hierin werd omstandig teruggeblikt op de realisaties van de groupuscule de voorbije tien jaar. De recente verkiezingsdeelname zal de spreker van dienst wel snel geskipt hebben: de partij slaagde er niet in om kieslijsten in te dienen voor het Waalse gewest, in het Hoofdstedelijke gewest werd een behoorlijk ridicule 0,1% van de stemmen behaald. Een mens zou van minder triest worden.

Voor het verjaardagsfeestje was er bezoek van een handvol Vlaamse en Franse vrienden. Voor Vlaanderen tekende de even onvermijdelijke als onvolprezen Eddy Hermie (N-SA) present. Steevast op het appel als er ergens te lande een ranzig rechts feestje in de steigers wordt gehesen. Hij werd voor de gelegenheid vergezeld van Kris Roman (Euro-Rus) die zich met het N-SA lijkt verzoend te hebben. Uit Frankrijk kwam een delegatie afgezakt van de Parti Nationaliste Français (PNF), een weinig gezellig gezelschap waarvan we eigenlijk dachten dat het al lang dood, begraven en vergeten was. Soit. Verder ook aanwezig: Georges Hupin van de nieuw-rechtse organisatie Terre & Peuple en ene Virgile van La Maison de l’Identité uit Lille. Kortom: niks dan schoon volk!

Het feest werd na de réunion protocollaire verdergezet op een geheimgehouden locatie (foto 2). Omdat de inwendige Adolf ook wel wat wil, had een extreem-rechtse koekenbakker aangepaste taartjes gefabriceerd waarin Keltische kruisen (!) waren verwerkt. Op de taart lagen schijfjes ananas. Uitheems fruit. Fruit van eigen bodem kon dat blijkbaar niet vervangen. Als het maar geen domper op de feestvreugde heeft gezet!