OPNIEUW DUITS BLOOD AND HONOUR-CONCERT IN ONS LAND. NU IN EEN SOCIALISTISCH PARTIJLOKAAL

BH DUITSLAND 3 oktober 2009Gisterenavond was Vlaanderen weer eens de plaats waar Duitse Blood and Honour’ers van de Combat 18-strekking konden verzamelen voor hun jaarlijkse Ian Stuart Donaldson-memorial. Een eerbetoon aan de zanger van Skrewdriver en stichter van de internationale Blood and Honour-beweging waaruit de gewelddadige Combat 18-tak is ontstaan. Deze keer verzamelden de Duitse neonazi’s in het Kempense grensdorp Arendonk, in het feestzaaltje van café Volkshuis, het socialistisch partijlokaal. De uitbater van het Arendonkse Volkshuis kon gisterenavond en vandaag niet bereikt worden wegens een weekendje aan zee.

Naargelang de bron waren er een honderdvijftigtal tot “enkele honderden” aanwezigen voor een concert waarvoor vijf Duitse neonazimuziekgroepen en een Zweedse aangekondigd werden (foto). De burgemeester en de lokale politie werden twee uur voor de aanvang van het concert gealarmeerd door omwonenden. De buurtbewoners vonden het verdacht dat er opeens opvallend veel skinheads en vreemde auto’s met Duitse nummerplaten opdoken in het dorpscentrum. Terwijl de neonazi’s uit de bol gingen in het Volkshuis, hield de politie discreet een oogje in het zeil. Toevallig vond amper één kilometer verderop in Arendonk een grootscheepse Wodca-actie plaats, waarop behalve heel veel agenten ook de gouverneur van Antwerpen Cathy Bercx (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aanwezig waren.

Het Blood and Honour-concert was er vanzelfsprekend onderwerp van gesprek, maar volgens de Arendonkse burgemeester Ernest Buijs (CD&V) was het “te kort dag” om nog in te grijpen. De vorige ISD-memorial van het Duitse Blood and Honour/Combat 18 vond plaats in Zandvliet, het noordelijkste district van Antwerpen, en verzamelde een 800 neonazi’s. Ook daar beperkte de politie haar rol tot het observeren. Dat er tot volop buiten de concertzaal hoorbaar gesiegheild werd, was geen reden voor ingrijpen. Drie weken later draaide de Zwitserse politie de groepsleden van de in Zandvliet optredende groep Amok wél in de gevangenis.

Het is de tweede keer op een dikke maand tijd dat Duitse neonazi’s in ons land verzamelen, op 22 augustus verzamelden ze in een parochiezaaltje van Nijlen. Waarom kan in ons land altijd weer wat in Duitsland niet kan, wanneer gaan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie nu eens de burgemeesters, politie en parket voorbereiden op neonazi-bijeenkomsten, en laten ingrijpen? Het concert kan niet onverwacht zijn voor de politiediensten. Op het internet werd het voorverzamelpunt aan het Esso-tankstation Oeienbosch in het Nederlandse Veldhoven aangekondigd, “Fahrichtung Antwerpen”.