ROCK AGAINST CANCER-CONCERT FLOPT. TRY-OUT VOOR NIEUWE BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN-LEIDING

Rock-against-cancerStrijdgeest 1Terwijl peuters en kleuters bij een onthaalouder in Hoboken opgevangen worden te midden van foto’s van Bert Eriksson en Adolf Hitler, wordt voor de rijpere jeugd (nouja) de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen nieuw leven ingeblazen. Het Rock Against Cancer-concert dat zaterdagavond ingericht werd (foto 1), was in feite een try-out voor een nieuwe leiding bij Blood and Honour Vlaanderen. De loopjongens nemen de macht over van de anciens.

Volgens de Netlog-pagina over het Rock Against Cancer-concert zouden de optredens zaterdag plaatsvinden in de regio Limburg – Antwerpen – Vlaams-Brabant, maar dat was misleiding zoals wel meer gebeurt. Vrijdagavond was de voorverzamelplek al bekend: een Esso-tankstation in Roeselare. De kans dat het vandaar naar een zaaltje in de genoemde provincies zou gaan, was bijzonder klein. Uiteindelijk werden de concertgangers verwezen naar zaal Valentino in Izegem, in de provincie West-Vlaanderen. De zaal was gehuurd door Matthias Van Hoof en biedt plaats aan 425 mensen. Maar zoveel volk werd er die avond niet geteld. Op het hoogtepunt, rond middernacht, werden ongeveer vijftig betalende bezoekers geteld, naast vijfentwintig medewerkers voor de organisatie van de avond. Van de vier aangekondigde groepen traden enkel Strijdgeest (foto 2) en Strongside op. Daarnaast was op het laatste moment nog een West-Vlaamse metalband op het podium gezet. De uitbaters van zaal Valentino schrokken nogal van het volk dat opdaagde voor wie een zaal “voor een benefietoptreden voor een goed doel” was gehuurd. Gezien de kleine opkomst en de kermis die op hetzelfde ogenblik plaatsvond in Izegem was het advies van de politie om het concert enkel te observeren. Uit vrees dat bij ontruiming van de zaal de zaak zou uitdeinen tot rellen op de kermis. Een buurtbewoner belde VTM maar gezien de kleine opkomst wilde die niet afzakken naar Izegem. Pech natuurlijk voor Matthias ‘Mattke’ Van Hoof die zo zijn minuut televisieberoemdheid miste. Burgemeester Gerda Mylle (CD&V) is geschokt en bespreekt morgen in het schepencollege van Izegem voorstellen om een herhaling te vermijden.

Tijdens het concert werd duidelijk dat naast Matthias ‘Mattke’ Van Hoof, ‘Robby Q’ mede-organisator was. Robby Q. (29 j.) haalde in 2006 de krantenkolommen toen skinheads in een jeugdcafé in Wervik amok maakten en bij een vechtpartij een man met een koevoet op het hoofd werd geslagen. Hoe de zaak voor Robert Q. afliep is niet duidelijk; zijn advocate was gisterenavond niet bereikbaar. Alleszins werd Robby Q. in 2003 veroordeeld tot vier maanden cel en een geldboete van bijna 500 euro. Twee vrienden werden eveneens veroordeeld voor inbreuken op de racismewet, slagen en verwondingen, en weerspannigheid. Gewapend met een baseballknuppel en een ijzeren staaf trokken ze op 19 januari 2001 naar buurten in Lokeren waar veel allochtonen samenkomen. Ze brachten de Hitlergroet en riepen dat de “vreemdelingen niet beter verdienen dan te worden geslagen”. Eén allochtoon werd ook effectief geslagen. Bij Robby Q. werd bij die gelegenheid een vlag met een hakenkruis gevonden. Vorig jaar haalde Robby Q. opnieuw de krantenkolommen, nu als diegene die de zaal geboekt had voor een SS-heldenhuldiging en concert van Blood and Honour Vlaanderen op 19 april 2008 in Bellegem, bij Kortrijk. Robby Q. werd samen met zijn bloedbroeders Blood and Honour-kopstuk Chris Moorkens en VB’er Kristof Van Holen (huurder van het terrein voor het Blood and Honour-concert op 19 oktober 2008 in Diksmuide) op 21 oktober 2008 van het bed gelicht door de politie, maar alle drie mochten ze na een dag beschikken. Bij rellen na de NSV-betoging op 26 maart dit jaar werd Robby Q. andermaal opgepakt door de politie, samen met de ‘fine fleur’ van rechtsradicalen en neonazi’s in Vlaanderen en Nederland.

Nadat hij op 21 oktober 2008 opgepakt werd door de politie en daarbij de media haalde, wiste Robby Q. zijn Netlogpagina’s, maar collega Yelloman had zijn profiel al eerder opgeslagen. Naar eigen zeggen waren “voetbal, sex, pc, de hooligan uitgangen (bedoeld werd ‘de hooligan uithangen’, red.), blood and honour, etc.” zijn hobby’s; een andere keer vermeldde hij onder andere ook nog “street fight”. ‘Robby Q.’ organiseerde samen met ‘Mattke’ het Rock Against Concert-concert zaterdagavond in Izegem. Samen zijn ze, zo vernamen we in de rand van het het Rock Against Cancer-concert, de nieuwe ‘kopstukken’ van het traditionele Blood and Honour Vlaanderen.