DE MUZIEK: HET BESTE (NOUJA) VAN VOORGAANDE BLOOD AND HONOUR-CONCERTEN

Diksmuide 18 oktober 2008-Strong Side-StrijdgeestBrugge 4 juni 2005_1De eerste aangekondigde groep (zie affiche hierboven)  is T.M.F., en dat staat hier niet voor The Music Factory, het jongere broertje van muziekzender MTV, maar voor Tattooed Motherfuckers. Het is een Engelse hardcore/punkband rond Stephan ‘Jonesy’ Jones, leider van de Engelse Blood and Honour-groep English Rose. De groep speelt onder andere covers zoals Ain’t No Feeble Bastard van de Engelse punkgroep Discharge en War On The Terraces van de Engelse Oi!-groep Cockney Rejects. In de eigen nummers zingt de groep over drank, seks, vechten, anti-politie/systeem, werk, tatoeages en tuig. Zelf presenteren ze zich ook als ‘tuig’. English Rose speelde nog op het oudejaarsconcert van het De Kastelein-café in Brugge in 2006. Het verbaast dan ook niet dat Tattooed Motherfuckers met English Rose-frontman Jonesy haar eerste concert in Vlaanderen in De Kastelein speelde. Op 13 januari 2007 was dat. Op 2 februari 2008 speelde T.M.F., samen met Les Vilains, Short Cropped en nog andere groepen op een This Is Belgium-festival op camping IJzerhoeve in Diksmuide. Maar… T.M.F. zal niet optreden. Er is gezocht naar vervanging door een Vlaamse groep, maar die gaven allemaal belet. Men zoekt nu elders naar een vervangingsgroep, in Engeland of Duitsland.

Tweede groep op de affiche is het Duitse Strongside, ook wel eens aangekondigd als Strong Side. Twee leden van de groep speelden vroeger bij de Rechtsrock-groep Kampfzone. Rocking the reds, hun eerste cd, is op 1 488 en niet meer exemplaren uitgebracht. In neonazistische kringen is het een symbolisch getal. De 14 verwijst naar de veertien woorden van David Lane om de toekomst van blanke kinderen veilig te stellen; 88 is een verwijzing naar tweemaal de achtste letter van het alfabet, oftewel de initialen voor Heil Hitler. Op de cd zingt Strongside over de strijd voor het vaderland en het (blanke) ras, over de werkloze Duitse jeugd terwijl vreemdelingen binnengehaald worden om te komen werken, vreemdelingen die het Duitse bloed “verontreinigen”… De frontman van Strongside speelde met zijn groep Fight Tonight op het Blood and Honour Vlaanderen-concert op 19 april vorig jaar in Bellegem (bij Kortrijk) waarvan beelden te zien waren in een Koppen-reportage die de rechtstreekse aanleiding waren tot het oppakken van drie Blood and Honour Vlaanderen-medewerkers na hun Ian Stuart Donaldson-memorial op 18 oktober 2008 in Diksmuide. Memorial waar Strongside mee op de affiche stond.

Ook op de affiche in Diksmuide (foto 1, klik eenmaal op de affiche voor een grotere afbeelding) en nu op het Rock against cancer!-concert: het Nederlandse Strijdgeest. Een Nationaal Socialistische Black Metal-band die sinds 2007 bestaat. In het logo van de groep gebruiken ze een zwarte zon, een twaalfpotig hakenkruis dat als een mozaïek in de vloer van het voormalig SS-hoofdkwartier Wevelsburcht is gemetseld. Spelen de andere groepen op de affiche uitsluitend of vooral voor de traditionele Blood and Honour-divisies, Strijdgeest maalt er niet om of ze voor de traditionele dan wel de Combat 18-versie van Blood and Honour optreedt. Toen er een conflict kwam binnen de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen over een concert op 28 maart dit jaar, zegde Strijdgeest haar optreden af omdat het geen partij wilde trekken voor organisator Arnoud Kuipers dan wel voor de nieuwe Combat 18-leider Thomas V..

Oudste groep op de affiche is de Engelse neonazi-groep Whitelaw. Op Kick the Reds In, op de gelijknamige cd, fantaseert men erop los om linkse mensen aan te vallen: op straat, op café… In I Don’t Know ageert men tegen de rassenvermenging, al zingt de groep niet te weten hoe die rassenvermenging te stoppen. En ook in We Warned You zijn ze nogal fatalistisch: ze zingen gewaarschuwd te hebben voor de immigratie, maar als men niet wil luisteren… Meer statements tegen migranten zijn te vinden op de cd Welcome To Our World, net als de heruitgave van Kick the Reds In verschenen bij het Vlaams/Engelse label Good Night Left Side Records. Whitelaw zingt ook over Joodse samenzweringen. In Ask Yourself speculeert men over de onzichtbare mensen die de touwtjes van deze wereld in handen houden. Muzikanten van Whitelaw zeggen in interviews geen voetbalfans te zijn omdat het voetbal ook al geïnfiltreerd is door Joden. Whitelaw stond mee op de affiche van het Blood and Honour-concert op 27 oktober 2007 in Wolfsdonk (Aarschot), op 4 juni 2005 op een Blood and Honour-concert in de buurt van Brugge (foto 2) en op 13 december 2003 op een Blood and Honour-concert in Lebbeke.

Volgens Fight Back / Matthias ‘Mattke’ Van Hoof (alle mails uitgaande van Fight Back zijn ondertekend met “M.”) is er “een overeenkomst met de bands dat ze hun grofste teksten niet zullen spelen”. Als de geafficheerde groepen “hun grofste teksten niet zullen spelen” is dat zoveel als dat Clouseau of wie dan ook ergens optreedt en daar haar hits niet speelt. Als dat zo zou zijn, gaan nogal wat concertgangers zwaar ontgoocheld zijn. Alleszins is die “overeenkomst” niet gecommuniceerd naar mogelijke concertgangers. Het concert van David Byrne (ex-Talking Heads) op de Lokerse Feesten ontgoochelde velen, maar de organisator had tenminste de verwachte speellijst online gezet. Wie toch naar het Concert against cancer wil gaan, moet bellen naar het telefoonnummer op de affiche om te vernemen waar de voorverzamelplek is waar je morgen vanaf 18 uur verwezen wordt naar de eigenlijke plaats van het concert. Helemaal op de manier van Blood and Honour.