“BIJ ONS GEEN HITLER-GROET BIJ HET BINNENKOMEN” MAAR DE SLOGANS ZIJN WEL DEZELFDE ALS BIJ BLOOD AND HONOUR

Bevel 1Het concert van Identity Project zaterdagavond in een parochiezaal in Bevel, deelgemeente van Nijlen, in de Antwerpse Kempen, haalde maar enkele lijntjes in de kranten. Niet meer of zelfs minder dan een ordinaire vechtpartij in de Antwerpse uitgangsbuurt. Aan De Standaard verklaarde een woordvoerder: “Wij zijn geen neonazi’s. Bij ons geen Hitlergroet bij het binnenkomen. Wij hebben niks te maken met Blood and Honour.” Ook tegenover Het Nieuws van VTM werd enige band met die “terreurorganisatie” ontkend.

Er zijn duizenden parochiezalen in Vlaanderen, maar de Duitse neonazi’s van Identity Project huurden uitgerekend dezelfde parochiezaal als waar Blood and Honour Vlaanderen op 10 januari dit jaar naar uitweek nadat er voor de omgeving van de Club Valhalla in Rijkevorsel, de geafficheerde plaats voor het nieuwjaarsconcert, een samenscholingsverbod was uitgevaardigd en een uitgebreide politiemacht op de been was. Dezelfde zaal was overigens drie jaar geleden al eens bijna gehuurd door Blood and Honour Vlaanderen, maar toen werd de zaal geweigerd en trok Blood and Honour Vlaanderen naar Vremde, deelgemeente van Boechout. Toeval dat Identity Project uitgerekend dezelfde zaal huurde voor haar concert zaterdagavond (foto 1)? We hebben moeite om het te geloven, maar tot daar aan toe. Identity Project moet echter niet onnozel doen om enige verdenking van zich af te praten. “Bij ons geen Hitlergroet bij het binnenkomen”, zegt hun woordvoerder. Maar niemand heeft ooit beweerd dat bij het binnenkomen van Blood and Honour-concerten de Hitlergroet moet gebracht worden. Met drie van de vier aangekondigde groepen die cd’s uitgebracht hebben die wegens het aanzetten tot haat en/of het verheerlijken van het nazisme op de Duitse indiceringslijst staan, is de kans dat tijdens hun concert geen Hitlergroet wordt uitgebracht evenwel ongeveer even groot als dat op een reggaeconcert met veel volk geen wiet wordt gerookt.

En er is meer. Naar aanleiding van ons artikel zondag mochten we een paar gerenommeerde bezoekers verwelkomen. De door VTM in beeld gebrachte woordvoerder van Identity Project bijvoorbeeld. En Michael Krick (foto 3). In Duitsland wegens zijn politieke activiteiten tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld; in Nederland wegens poging tot doodslag op een Antilliaanse man en andere zaken tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Voor die laatste zaak werd Michael Krick door de Racial Volunteers Force, de Combat 18-versie van Blood and Honour in Nederland, ondersteund als “politiek gevangene”. Krick was toen trouwens lid van die RVF. Amper vrij uit de Nederlandse cel leidt Michael Krick een groep Duitse rechtsradicale autonomen op een betoging van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) in Bergen op Zoom. Uitgerekend die Michael Krick postte op Stormfront de flyer voor het concert van Identity Project zaterdagavond, en meldt nu dat als de “AFF-sukkels” beter opgelet hadden, ze zouden gezien hebben dat er zaterdagavond “600 man” en geen “een 450-tal” was. Er zijn betere woordvoerders denkbaar om te ontkennen dat men ook maar iets te maken heeft met Blood and Honour. Identity Project is dan wel geen divisie van Blood and Honour, het heeft er meer gelijkenissen dan verschillen mee. Er is niet alleen de wijze waarop men een concert inricht, het volk dat erop afkomt of wie zich opwerpt als woordvoerder, er is ook het doel waarvoor men gaat. Het concert van zaterdagavond was bedoeld om geld in te zamelen voor de Antikriegstag op 5 september in Dortmund, in het bijzonder voor de proceskosten bij het in beroep gaan tegen het huidig verbod voor de manifestatie. Wie de slogans bij de Antikriegstag vorig jaar hoort en bekijkt (voor het nationaal-socialisme, tegen het zionisme…) weet dat ze evengoed door Blood and Honour’ers gescandeerd en gedragen kunnen worden.