OP CAFÉ MET HET VB

CaffenationCafé-Jozef1Café-JozefWie wezen hier eerder al op Caffénation aan het Hopland in Antwerpen waar liefhebbers van de andere koffie, naast genieten van een lekkere tas koffie, kunnen kijken naar een muurschildering waarbij de Amerikaanse zangeres Cher poseert à la Che Guevara (foto 1). Bezoekers van het jazzcafé Hopper in Antwerpen-Zuid kunnen vanaf eind deze week kijken naar een stripmuur aan de overkant van de straat, waarop werk van Philip Paquet – auteur van onder andere een stripalbum over Louis Armstrong – te zien zal zijn. Op de website van Mekanik Strip vonden we alvast deze preview. In café Jozef, vlakbij het Antwerpse Centraal Station, hebben ze wat anders om naar kijken.

Café Jozef is een alom gekende zaak. Door haar ligging op de hoek van het Astridplein en de Gemeentestraat, maar vooral ook door haar publiek. Zelfs Prince zou er ooit aan de toog gezeten hebben. De zanger van Purple Rain en 101 funky hits was na een optreden te vroeg op weg naar een afterparty in discotheek Jimmy’s, in de Antwerpse Stationsbuurt. Aangetrokken door het liveorkest stapte hij café Jozef binnen. Toen Prince zijn manager voorbij zag stappen, dook hij weg naar het toilet. Hij kreeg de deur van het toilet evenwel niet meer open, en toen hij om hulp riep zou de toiletdame de zanger uit Minneapolis geantwoord hebben: “Zeg manneke, kunde gaai na geen Vloms klappen?” Maar Prince is de uitzondering op de regel. Doorgaans zijn het bejaarden, vrijgezellen en mensen wanhopig op zoek naar een lief die het café bevolken. “Mannnen van dertig jaar met vrouwen van tachtig jaar, het gebeurt hier allemaal”, vertelde de uitbaatster eens in een Koppen-reportage. “Ik heb hier al veel koppels zien ontstaan, maar evenveel zien sneuvelen”, vulde Danny Foster aan. Samen met een orgelist helpt hij als drummer-zanger de liefde een handje in café Jozef. Met covers van Du bist alles en andere nummers voor een bepaald publiek breekt en smeedt hij harten. Zelfs vanuit Luik komen vrouwen naar café Jozef, om dan met de eerste trein ’s morgens terug te keren na een nachtje mannen (proberen te) versieren.

Marcel Cools en zijn echtgenote zijn al meer dan dertig jaar de uitbaters van café Jozef. Drie jaar geleden bekende Marcel Cools zich publiek tot het VB. In een Open brief aan burgemeester Patrick Janssens kondigde hij aan zich kandidaat te stellen bij de districtsraadsverkiezingen in 2006 op de kartellijst Vlaams Belang – VLOTT. Hij was niet alleen de werken aan het Astridplein beu, maar ook “de onveiligheid, het rondhanggedrag van drugsverslaafden en jeugdbendes, het sluikstorten en het zwerfvuil, de verkeersmiserie en het gebrek aan parkeerplaatsen.” Er zijn inderdaad wel problemen op en rond het Astridplein, maar we hebben niet de indruk dat Marcel Cools’ kandidatuurstelling op de VB-lijst iets in positieve zin aan de zaak veranderd heeft. Spijts het in café Jozef regelmatig volle bak is (foto 2, een zondagnamiddag deze zomer), kreeg Marcel Cools maar 337 voorkeurstemmen bij die districtsraadsverkiezingen. Hij geraakte bijgevolg niet verkozen, ook niet nadat het VB in de aanloop naar de stembusslag haar plan voor een leefbare stationsbuurt voorstelde in café Jozef. Marcel Cools blijft echter een overtuigde VB’er, en boven de toog van zijn café hangen een tiental foto’s van VB’ers. Meestal ‘Marcel Cools met…’. Van rechts naar links zie je op foto 3, klik desgevallend eenmaal op de foto voor een grotere afbeelding: Marcel Cools met Frank Reniers (VB-provincie- en districtsraadslid, voorzitter van de VB-afdeling van de kernstad Antwerpen en ondervoorzitter van de VB-afdeling in de grootstad Antwerpen), Marcel Cools en VB-senator en -gemeenteraadslid Anke Van dermeersch, een foto van Marie-Rose Morel op het Europacongres van haar partij eerder dit jaar, Marcel Cools en VB-Vlaams parlementslid en -gemeenteraadslid Jan Penris, Marcel Cools en (net niet meer te zien op foto 3) VLOTT-senator en -gemeenteraadslid Hugo Coveliers.

Marcel Cools is trouwens lid van de Vlaams Bond voor de Horeca die zich met Hugo Coveliers als advocaat keerde tegen het rookverbod in café’s. Verderop in het rijtje foto’s, meer naar de toiletten toe, flankeren onder andere Filip Dewinter en Gerolf Annemans de uitbater van café Jozef. De ene hangt foto’s van Elvis Presley aan zijn toog, een andere wat anders, in café Jozef zijn het VB’ers. Volgens een VB-bron is het het enige café in Antwerpen waar foto’s van VB’ers boven de toog hangen. Verbaast het dat wij liever naar Bar Mondial gaan?