WAT IN DUITSLAND NIET KAN, KAN HIER WEER EENS PROBLEEMLOOS. BENEFIETCONCERT VAN NEONAZI’S VOOR IN DUITSLAND VERBODEN MANIFESTATIE

Bevel-1Gisterenavond kwamen in parochiecentrum De Heerd in Bevel, deelgemeente van Nijlen, naar schatting een 450-tal Duitse neonazi’s bijeen voor een concert dat georganiseerd werd door het zogenaamde Identity Project, een groep van Duitse rechtsradicale autonomen. Het waren dan ook bijna uitsluitend Duitsers die naar de Antwerpse Kempen afzakten. Vanaf 17.30 uur waren ze er, komend van een voorverzamelpunt in het Turnhoutse. De zaal was gehuurd voor het “verjaardagsfeest van een 18-jarige.” Het is al de tweede keer op één jaar tijd dat de zaal plaats biedt voor een neonazi-concert. Op 10 januari vond er een nieuwjaarsconcert plaats van de traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) was totaal verrast. Los van mogelijke wetsvoorstellen als dat van Verbeecks partijgenoot Raf Terwingen en anderen, stelt zich de vraag om de burgemeesters, politie en parket voor te bereiden op het gebruik van de huidige wettelijke mogelijkheden tegen bijeenkomsten van neonazi’s. Aan Het Nieuws (VTM) verklaarden de inrichters van de bijeenkomst gisterenavond dat de gespeelde muziek niet haatdragend is, maar het curriculum vitae van de aangekondigde groepen laat dat niet vermoeden. Integendeel.

De groepen op de affiche behoren tot de zogenaamde Rechtsrock-scène, een Duitse omschrijving van een muziekgenre dat echter meer bevat rechtse rockmuziek. De groep Stahlgewitter bijvoorbeeld bracht meerdere cd’s uit die op de Duitse indiceringslijst staan. Onder andere Auftrag Deutsches Reich die wegens het antisemitisme en de verheerlijking van de nazi’s niet mag verkocht worden in Duitsland. De cd Politischer Soldat gaf aanleiding tot huiszoekingen in zeven steden in Duitsland en Zwitserland. Zanger Daniel ‘Gigi’ Giese treedt onder andere ook op als Gigi & die Braunen Stadtmusikanten die Duitse schlagers en covers van andere groepen op extreemrechtse teksten brengt, ook teksten die het nationaalsocialisme verheerlijken. Gitarist Frank Krämer treedt ook op met de Nationaal-Socialistische Black Metal-groep Absurd. Stahlgewitter wordt vermeld in een rapport over rechtsextremisme van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De groep speelde op 20 juni nog op het Hammerskin Nation-concert dat in Wallonië gepland was maar uiteindelijk in Noordoost-Frankrijk plaatsvond.

De tweede groep op de affiche was Radikahl, eind jaren tachtig in Neurenberg, in de Duitse deelstaat Beieren, opgericht onder de naam Giftgas (“gifgas”). Op hun eerste cd Retter Deutschlands maakt men met Hakenkreuz duidelijk waar de redding van Duitsland ligt. Zanger Manfred ‘Mandi’ Wiemer was niet alleen muzikaal actief, hij bouwde ook een hele neonazi-scène uit die actief werd in de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). In 1994 viel de groep Radikahl uiteen als gevolg van de hoge boetes waartoe ze veroordeeld werd voor het verheerlijken van het nazisme en het verspreiden van haat. Manfred Wiemer ging in een nieuwe bezetting verder, maar het bleef bij het oude liedje. Net als Retter Deutschlands belande de cd Wir geben niemals auf op de Duitse indiceringslijst. De derde groep op de affiche voor gisterenavond, Kommando Skin, heeft de bedenkelijke eer ook al met een cd op die Duitse indiceringslijst te staan, Die Ruhe vor dem Sturm. De groep speelde al driemaal op Blood and Honour-concerten in ons land: op 13 december 2003 in Lebbeke, op 9 september 2006 in Wolfsdonk, een gehucht van Aarschot, en op dezelfde plaats nog eens op 27 oktober 2007. De waarnemende burgemeester van Aarschot zei voor de VRT-camera’s in overleg met de politiekorpschef al het nodige te hebben ondernomen opdat het concert rimpelloos kon verlopen (sic).  

Het Duitse Rotte Charlotte kent de zaal  in Bevel, deelgemeente van Nijlen. Op 10 januari was de groep er te gast op een nieuwjaarsdrink van Blood and Honour Vlaanderen, nadat het concert aanvankelijk in de Valhalla in Rijkevorsel was gepland Het eerste optreden van Rotte Charlotte in ons land vond op 18 oktober vorig jaar, in Diksmuide, plaats. Blood and Honour Vlaanderen-kopstuk Chis Moorkens schreef na dit concert dat Rotte Charlotte bij de top-3 staat van beste groepen die hij
de voorbije jaren gezien heeft
. In het nummer Wir zingt Rotte Charlotte op ironische manier over de repatriëring van vreemdelingen die met vlucht 1-4-8-8 teruggebracht worden naar hun land van herkomst. ‘14’ is neonazisymboliek voor  de veertien woorden van David Lane We must secure the existence of our people and a future for white children, ‘88’ voor Heil Hitler. In andere nummers keert men zich dan weer tegen Israël en tegen de vrijmetselarij. Rotte Charlotte trad ook op op het Hammerskin Nation-concert op 20 juni waarover hierboven al sprake.

Het concert van gisterenavond kadert in een campagne om geld te verzamelen voor een Antikriegstag op 5 september in Dortmund. Die dag willen rechtsradicale autonomen protesteren tegen het imperialisme van de Verenigde Staten, met haar inmenging in Afghanistan en Irak. De Duitse overheid heeft de betoging verboden, maar er is nog wel een beroepsprocedure hangend. Naast Duitse sprekers zijn voor de Antikriegstag “activisten” aangekondigd uit Oostenrijk, Nederland, België, Engeland, Rusland, Frankrijk, Bulgarije, Tsjechië en Zweden. In Nederland wordt een oproep om deel te nemen aan de Antikriegsdag verspreid door Blood and Honour Nederland. In ons land hebben de Bockenreyders aangekondigd naar de Antikriegstag te gaan. De Bockenreyders is een groepje rechtsradicale autonomen in Hasselt, rond plaatselijk NSV-kopstuk Jarno Roppe. Behalve als kleinzoon van de voormalige Limburgse gouverneur Louis Roppe, staat hij bekend om zijn gewelddadige reputatie. De Bockenreyders hebben een huis gekraakt in Hasselt en zouden dezer dagen in Hasselt appelen en peren verdelen, ‘afvalfruit’ dat omwille van de grote, vorm of kleurverschil niet verkocht wordt. Met het fruit wordt een flyer verdeeld waarin uitgelegd wordt dat de globalisering tegengehouden moet en kan worden met een herwaardering van onze nationale economie en landbouw. Jarno Roppe, die nog altijd goede contacten heeft in VB-kringen, mobiliseert intussen ook voor een concert met de groep Kategorie C, een Duitse op voetbalhooligans gerichte rockgroep die op 31 oktober in de “regio Antwerpen” optreedt.