OUD-VOORZITTER FN VANGT WEER BOT. JEUGDCONGRES N-SA/NATION

Jeugdcongres N-SA Nation Freie KrafteVorige week incasseerde Daniël Féret (65 j., foto 1)), de vroegere voorzitter van het klunzige Front National (FN), een zoveelste juridische tegenslag. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens verwierp zijn klacht tegen het Brusselse Hof van Beroep. Dat veroordeelde hem in 2006 voor racisme. Féret vocht de veroordeling aan die – volgens hem – zijn “recht op vrije meningsuiting” met de voeten trad. Zijn klacht werd in Straatsburg door een zevenkoppig college van rechters, waaronder de Belgische Françoise Tulkens, verworpen. Met vier stemmen tegen drie, het was dus nipt.

 

Féret’s veroordeling op 18 april 2006 zorgde voor redelijk wat ophef. Nooit eerder werd een zetelend politicus immers zo zwaar veroordeeld wegens racisme. Het feit dat de man al meermaals in aanvaring was gekomen met justitie speelde uiteraard een sterke rol in het bepalen van de strafmaat. Féret heeft in de laatste 25 jaar een indrukwekkend strafblad opgebouwd. De gehele zaak sleepte ook bijzonder lang aan gezien de parlementaire onschendbaarheid die de vroegere FN-voorzitter lange tijd genoot. De basis van de klacht tegen Féret wordt gevormd door de FN-propaganda (brochures en affiches) die verspreid werd tijdens de kiescampagnes van 1999 en 2000. Féret werd veroordeeld tot 250 uren gemeenschapsdienst in de integratiesector(!), 10 jaar voorwaardelijk (effectief indien de 250 diensturen niet worden verricht), het betalen van een symbolische euro aan de burgerlijke partijen en tot 10 jaar ontzetting uit zijn politieke rechten. Dit laatste betekent meteen onverkiesbaarheid voor dezelfde periode. De rechtbank in Brussel was van oordeel dat zijn teksten klaar en duidelijk aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat en geweld op basis van ras, kleur, nationaliteit of etnische herkomst. Het Hof in Straatsburg volgde dus dat ongezouten oordeel.

 

Meteen na de veroordeling in 2006 kondigde Féret aan dat hij de zaak verder zou aanvechten. In één moeite door verklaarde hij desnoods politiek asiel te vragen in Rusland indien hij zou mislukken in zijn opzet. De kliek rond de racistische politicus Zirinovski zou bereid zijn hem warm te onthalen. Wie Féret één dezer dagen kan spotten aan een Aeroflot-balie weet bij deze meteen waarom. In Nederland werd de uitspraak van het Hof met meer belangstelling gevolgd dan hier. Niet zo verwonderlijk gezien de politieke situatie bij de Noorderburen, de strapatsen van de extreem-rechtse PVV van Geert Wilders in het bijzonder. De ranzige segregatie- en uitzettingsideeën van Féret komen bijzonder sterk in de buurt van wat er in Wilders’ kiesprogramma staat.


Na de catastrofale afloop van de recente stembusslag hult Franstalig extreem-rechts zich in een bijzonder diep stilzwijgen. Sinds 8 juni werd niet één FN-communiqué meer de wereld ingestuurd. Dat was in het voorjaar wel even anders. Op de FN-website staat een kort dankwoord voor het (vruchteloze) werk van de militanten maar verder niets nieuws in de voorbije weken. Op de alles verhelderende ‘analyse’ die de partijleiding aankondigde in de loop van juni zal het nog wel even wachten zijn. Het eveneens zwaar door het ijs gezakte Nation doorbrak onlangs even de stilte door een ‘jongerencongres’ aan te kondigen dat op 10 oktober ‘ergens’ zou plaatsvinden. De collega’s van het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) weten al meer. Het is een ‘congres’ samen met de N-SA en vindt plaats in de provincie Antwerpen, met als sprekers: Eddy Hermy (N-SA), Hervé Van Laethem (Nation) en Axel Reitz (Freie Kräfte, bijnaam van Axel Reitz is ‘Hitler van Keulen’). Marginaliteit troef dus. Na afloop volgt een ‘Rock tegen kapitalisme’-concert (foto 2).