ELKE VB-MILITANT IS ER TEGENWOORDIG TWEE WAARD

Zoals hier aangekondigd organiseerde het VB woensdag aan de hoofdzetel van het OCMW-Antwerpen een eerste actie tegen de regularisatie van mensen zonder geldige verblijfspapieren. Volgens het VB namen “een 80-tal mandatarissen en militanten” deel aan de actie, later spraken ze over “een honderdtal”. Op foto’s op de website van Filip Dewinter zijn echter hooguit maar een 40-tal mensen te zien.

 

Volgens Gazet van Antwerpen waren er “enkele tientallen aanhangers van het VB”. De Nieuwe Gazet, de Antwerpse variant van Het Laatste Nieuws, noemt geen cijfers. Op de website van Het Laatste Nieuws is sprake van “honderd manifestanten”, maar dat zouden er dan meer zijn dan de organisatoren aanvankelijk zelf als cijfer verspreid hebben. De Antwerpse editie van Het Nieuwsblad vond de actie niet de moeite waard om er over te schrijven. Opmerkelijk is dat, terwijl men op de nationale website van het VB aanvankelijk sprak van een tachtigtal mensen, later van een honderdtal, op de foto’s die Filip Dewinter op zijn eigen website plaatste hooguit een veertigtal militanten en sympathisanten te zien zijn. En het is toch nogal onwaarschijnlijk dat Dewinter maar de helft van wie opdaagde in beeld zou brengen. Hij zal toch zijn eigen volk niet discrimineren, niet?

 

Op de foto’s herkennen we naast Filip Dewinter onder andere de VB-senatoren Anke Van dermeersch en Freddy Van Gaever, de VB-volksvertegenwoordigers Jan Penris, Pieter Huybrechts, Wim Wienen, Marleen Van den Eynde, Johan Deckmyn, Marijke Dillen en Barbara Pas, voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren Hans Verreyt, Oost-Vlaams VB-provincieraadslid Tanguy Veys, Antwerps gemeenteraadslid Suzy Lismont-Cools, Berchems districtsraadslid Albrecht Cleymans, het Deurnese VLOTT-districtsraadslid Hendrik Boonen en de familie Neel: voormalig SP-gemeenteraadslid Staf Neel, zijn broer Theo Neel en diens dochter Sandy Neel. Op een VB-website is sprake van “de inderhaast opgeroepen protesteerders”, maar intern was al een week geleden opgeroepen voor de actie. Volgens Gazet van Antwerpen ging het er vrolijk aan toe. Toen de VB-manifestanten “Illegalen terug naar eigen land” riepen, reageerde een voorbijganger met: “En Dewinter terug naar Brugge!”

 

Met een petitie op het internet wil het VB honderdduizenden handtekeningen tegen de regularisaties verzamelen. In het verleden had het VB anders wel kritiek op internetpetities omdat er wel eens fictieve ondertekenaars kunnen bij zijn. Dinsdag 15 september plant het VB een tweede actie in Antwerpen. Dan wordt in een betoging opgestapt naar de Grote Markt. Van de bevolkingsdienst, waar zich die dag de eerste mensen melden die de regularisatie van hun verblijf willen aanvragen, naar het stadhuis. Steden en gemeenten zijn overigens maar uitvoerder van het beleid, het is de federale regering die beslist. Antwerps OCMW-ondervoorzitter Marco Laenens (Open VLD) zei gisteren dan ook: “Het VB vergist zich van deur. Het moet gaan protesteren in Brussel, bij de federale regering.” (Illustratie: Een vreemdeling wordt in een Lucky Luke-album de regels van het spel uitgelegd.)