ÉÉN JAAR LATER

OverpeltBellegemUSAOp 20 april (1889) is Adolf Hitler geboren, en 20 april is dan ook een datum waarop nogal wat nazi’s zich richten om de Fürher en zijn regime te herdenken. Het kan natuurlijk ook wat vroeger op het jaar, zoals op 4 maart 2006 met een SS-heldenhuldiging in Lommel en een concert in Vremde, en op 10 maart 2007 met nogmaals een SS-heldenhuldiging in Lommel en deze keer een concert in Mechelen. Twee keer een organisatie van de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen. Precies één jaar geleden, op 19 april 2008, kregen we twee dergelijke manifestaties op één dag: een Hitler-herdenking en een mini-concert in Overpelt, ingericht door de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen (foto 1), en een SS-heldenhuldiging en een traditioneel concert in Bellegem, bij Kortrijk, ingericht door de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen (foto 2).

De bijeenkomst in Overpelt bracht maar een vijftigtal neonazi’s op de been, en de organisatoren wezen dan maar naar de identiteitscontroles die de Limburgse politie die dag, maar overigens ook het hele weekend, uitvoerde in de provincie. In West-Vlaanderen kwam meer volk opdagen, eerst voor onder andere een speech van één uur van de Nederlandse Hitler-lookalike Stefan Wijkamp en een videomontage over Blood and Honour van Zzz alias ‘Surtur’. Later op de dag voor een concert waarbij voor de aanwezige driehonderd man wel minder groepen optraden dan aangekondigd (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5785499). Een televisieuitzending met in het geheim opgenomen beelden van de bijeenkomst in Bellegem, samen met undercoveropnames van Blood and Honour-concerten in Wolfsdonk en Mechelen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080502), zorgde voor een schokgolf in Vlaanderen. Het parket overwoog om te overleggen of… (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5831762). Toenmalig minister van Justitie Jo Van Deurzen gaf het parket een duwtje (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913616) en in stilte werd een actie tegen de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen voorbereid. Vlaanderen kreeg nog wel een National Socialist Black Metal-concert in Lebbeke en een Blood and Honour-concert van de Duitse Combat 18-vleugel van Blood and Honour in Zandvliet te verduren, maar bij de volgende Ian Stuart Donaldson-memorial – nog zo’n jaarlijks terugkerend gedoe – werd de val gespannen. Daartoe overigens aangespoord door tientallen Bekende Vlamingen en verantwoordelijken van sociale organisaties die een Open brief op initiatief van het Anti-Fascistisch Front (AFF) onderschreven: Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6353724). Op 18 oktober 2008 werden alle 7 à 800 concertgangers die naar de Blood and Honour-bijeenkomst in Diksmuide trokken gecontroleerd op hun identiteit (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6355061) en drie dagen later werden hét kopstuk van de traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen en de huurders van de zalen in respectievelijk Bellegem en Diksmuide van hun bed gelicht door de politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081022). Voor Blood and Honour-kopstuk Chris Moorkens een hele opluchting, want hij kreeg nu eindelijk de elektronische enkelband om die hij al had moeten dragen wegens een eerdere veroordeling (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6384899).

Bij de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen probeerden ze op 29 november 2008 een concert in te richten, maar dat trok meer volk op en achter dan voor het podium (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081128 en http://aff.skynetblogs.be/post/6574349). Een vrouwenkwestie en zakelijke geschillen deden hun spilfiguur Arnoud Kuipers vervolgens de das om, met een publieke veroordeling op alle mogelijke Combat 18-websites en een fysieke afrekening aan een motorcafé in Rijkevorsel tot gevolg (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6857903). De traditionele versie van Blood and Honour Vlaanderen organiseerde op 10 januari 2009 nog wel een nieuwjaarsconcert in Nijlen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6612116/150), waar toch nog altijd 150 man naartoe ging. Maar de fut lijkt er weer (even) uit te zijn. Op het intussen nog steeds off line staande forum van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6898154) werd de voorbije maanden opvallend minder gepost, al zijn er natuurlijk nog die nieuw leven willen blazen in de brouwerij (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6836666). Anderen gooien zich op nieuwe projecten (het Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA…) of bekwamen zich in het niets doen. Het kan natuurlijk dat ze ons verschalken, maar een jaar na de twee bijeenkomsten op 19 april 2008 lijkt het er niet op dat er dit jaar in Vlaanderen opnieuw een grootschalige SS-heldenhuldiging, Hitler-herdenking en/of neonazi-muziekconcert ingericht wordt door één van de twee Blood and Honour Vlaanderen-versies. In het buitenland wel (op 11 april waren er concerten in Italië en de Verenigde Staten, gisteren 18 april waren er bijeenkomsten in Zweden en opnieuw de Verenigde Staten (foto 3), op 25 april in Australië, op 9 mei in
Hongarije…), maar voorlopig blijkbaar niet in Vlaanderen. Houden zo!