ANTWERPS NSV-PRAESES: ALS STUDENT PLEITBEZORGER VOOR ANTI-RACISTISCHE INITIATIEVEN, ALS NSV’ER GEWELDDADIG BAASJE

NSV’ers zijn doorgaans nogal ‘kortaf’. Hun wereldbeeld is zwart-wit, en als het hen niet zint willen ze hun opvattingen er wel eens inkloppen. Letterlijk, dan. Een zeldzame keer proberen ze grappig uit de hoek te komen. Neem nu Tom Van Grieken (foto 2), praeses van de NSV-Antwerpen.

De jongen heeft er al een flinke carrière opzitten in het extreemrechtse milieu. Als scholier was hij actief bij de Antwerpse afdeling van het Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV), een scholierenorganisatie in 1978 in Brugge opgericht als Vlaamse Studenten ActieGroep (VSAG), twee jaar later omgedoopt tot Nationalistisch JongStudentenVerbond (NJSV). In die tijd, met Philip Dewinter als NJSV-voorzitter, telde het NJSV een twintigtal afdelingen in Vlaanderen. Sindsdien ging het alleen maar bergaf met het NJSV. Dik twee jaar geleden probeerde het NJSV nog eens de klikactie van Philip Dewinter ‘Heb jij last van progessieve leer-raars?’ (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6187438) over te doen, maar het werd evenmin een succes. In de rand van de viering van dertig jaar NSV in 2006 werd Tom Van Grieken gevierd voor zijn jarenlange inzet bij het NJSV, en daarna mocht hij de stap naar de wereld van de grotere mensen zetten. Hij werd actief bij de NSV en VB-gemeenteraadslid in Mortsel. Bij de NSV liet Tom Van Grieken zich meteen opmerken met gewelddadige raids tegen Blokbuster-militanten in maart 2007 (zie: http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=569) en juni 2007 (zie: http://www.blokbuster.be/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=629).

Dat Tom Van Grieken intussen praeses is van de NSV-Antwerpen is bij het Antwerpse stadsbestuur bekend. Omwille van de NSV-stickers die her en der in de stad wildgeplakt werden, vond Tom Van Grieken een aantal administratieve boetes in zijn brievenbus. In december vorig jaar waren het er 27 (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6499047), intussen zijn het er al 36. Volgens de NSV zouden die boetes de NSV meer dan 50 000 euro kosten, maar dat is dan met de kosten voor Hugo Coveliers als advocaat in beroepsprocedures inbegrepen. Mocht de NSV de boetes braaf betalen zou ze er met veel minder vanaf zijn. Maar de NSV wil niet meewerken aan een propere stad in Antwerpen, en trekt daarom het register open van slachtoffer van “het terreurbewind van Patrick Janssens en zijn wetgeving inzake Gemeentelijke Administratieve Sancties”. Op het Vlaams Nationaal Zangfeest een maand geleden hield de NSV een geldinzameling voor haar boetefonds. Vanavond is er een vormingsavond over de Oostfronters in zaal Rubenshof in Antwerpen, waarvan de opbrengst naar het boetefonds gaat. Begin april is er in zaal Rubens in Berchem een kaas- en wijnavond, ook al ten bate van dat boetefonds. Momenteel is er nog geen duizend euro in kas bij het boetefonds.

Tom Van Grieken studeerde tussen de bedrijven door, maar blijkbaar waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Tom Van Grieken is inmiddels gestopt met het volgen van hoger onderwijs. Hij was ingeschreven aan de Plantijn Hogeschool (http://www.plantijn.be), en in het kader van een cursus webdesign maakte hij er laatst een website voor het zogenaamde bedrijf Etnoplast. Etnoplast brengt pleisters op de markt die zich aanpassen “aan iedere huidskleur of huidstype. (…) Gedaan dus met die eenkleurig blanke pleisters. De wereld is veel kleurrijker dan de klassieke pleisters die verkrijgbaar zijn in uw apotheek om de hoek.” Niet gehinderd door zijn NSV-vrienden liet Tom Van Grieken zijn fantasie de vrije loop. “Etnoplast is een vrij jong en dynamisch farmaceutisch bedrijf dat is opgericht door dokter Black in 2000. Dr. Black behaalde zijn diploma in het gerenommeerde Rochville University, waar hij zich in zijn vrije tijd in zette (sic) voor NGO’s in hun strijd tegen racisme en onverdraagzaamheid. Deze persoonlijke levenservaringen draagt Etnoplast als bedrijf ook uit en verleent haar steun aan tal van multiculturele/antiracistische evenementen en organisaties.” Bij die laatste woorden werd een link gelegd naar de 0110-concerten, de website van Hand-in-Hand (http://vaka-handinhand.org), het Vlaams Minderhedencentrum (www.vmc.be) en… deze blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF). Hoeveel bezoekers er naar onze blog zijn gekomen via de Etnoplast-website is ons niet bekend, maar we hebben alleszins bezoekers langs daar gekregen. Intussen is Tom Van Grieken niet langer student. Hij mikt nu op een carrière bij het VB.

Op de website van het NJSV kondigen ze aan mee met de NSV te gaan betogen in Leuven. Echter niet op 26 maart, ook niet op 12 maart zoals foutief in het Vlaams Belang Magazine van februari aangekondigd werd (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6696865), maar op 23 maart (foto 1). Als Tom Van Grieken niet meer omkijkt naar zijn vroegere NJSV-vrienden, staan ze drie dagen te vroeg in Leuven.

  • Volgend artikel in onze mini-reeks naar aanleiding van de (anti) NSV-betoging op 26 maart in Leuven: Wie komt nog?